ΕΛΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεων και Αυτοκινήτου (ΕΛΠΑ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το σήμα της ΕΛΠΑ


Ιδρύθηκε το 1924 από ελάχιστους τότε φίλους του αυτοκινήτου και των τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής και σαν κύριο σκοπό της έταξε την πρόοδο του μηχανοκίνητου τουρισμού και αθλητισμού.

Για την κατανόηση της τότε κατάστασης από πλευράς αυτοκινητιστικής είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην επικράτεια το 1896 ήταν ένα τρίτροχο ΠEZΩ, με ιδιοκτήτη κάποιον Κο Κοντογιαννάκη και ότι μέχρι το 1912, που άρχισε η περίοδος του Πολέμου, το σύνολο των αυτοκινήτων στην Αθήνα δεν υπερέβαινε τα 50.

Από το 1912 όμως έχει ιδρυθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού (ΔOM), το δε 1922 έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί στο Παρίσι η Διεθνής Επιτροπή Αγώνων της ΔOA και φυσικά αντίλαλος της κίνησης αυτής φθάνει και στην Ελλάδα από φορείς που επικοινωνούν με το εξωτερικό, όπως είναι οι διάφοροι νεαροί Ελληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες που ταξιδεύουν και που πρωτοστατούν στην ίδρυση της «EΛΛHNIKHΣ ΛEΣXHΣ AYTOKINHTOY KAI ΠEPIHΓHΣEΩN- EΛΠA»

Υπάρχουν αναφορές ότι η ΕΛΠΑ έκλεισε οριστικά το 2019[1] αλλά το Υπουργείο Μεταφορών την αναφέρει ακόμα ως αρχή έκδοσης Διεθνούς Άδειας Οδήγησης[2]. Η ΕΛΠΑ έχει κλείσει οριστικά. Πρώτα το γραφείο της Αθήνας στις 10/11/2022 και έπειτα το γραφείο της Θεσσαλονίκης στις 11/11/2022. Έμεινε ανοιχτό μόνο το παράρτημα που είναι υπεύθυνο για την έκδοση διπλωμάτων εξωτερικού και ιστορικών πινακίδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κλείνει οριστικά η ΕΛΠΑ». Motorplay.gr. 25 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Υπουργείο Μεταφορων».