Ροζάβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δυτικό Κουρδιστάν)
Αυτόνομη Διοίκηση
Βόρειας και Ανατολικής Συρίας
  • Rêveberiya Xweser a Bakur û Rojhilatê Sûriyeyê (κουρδικά)
    الإدارة الذاتية لشمال وشرق سوريا (αραβικά)
    ܡܕܰܒܪܳܢܘܬ݂ܳܐ ܝܳܬ݂ܰܝܬܳܐ ܠܓܰܪܒܝܳܐ ܘܡܰܕܢܚܳܐ ܕܣܘܪܝܰܐ (κλασσικά συριακά)
    Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (τουρκικά)

Σημαία

Εθνόσημο
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Αΐν Ισά
Μεγαλύτερη πόλη
Ράκκα
Κουρδικά, αραβικά και συριακά
Σοσιαλιστική[α] ομοσπονδιακή ημι-άμεση δημοκρατία
Συμπρόεδροι
Ίλχαν Εχμεντ
Μανσούρ Σελούμ
Αυτονομία
Διακήρυξη της αυτονομίας

Ιούλιος 2013
 • Σύνολο
≈50.000-60.000 km2
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση  

≈5,500,000[1]  
ΝόμισμαΛίρα Συρίας (SYP)
EET (UTC +2)
Οδηγούν σταδεξιά
Τα 3 καντόνια της Ροζάβα: καντόνι Αφρίν (πορτοκαλί), καντόνι Κομπάνι (κόκκινο), καντόνι Τζατζίρα (πράσινο), και η περιοχή Σάχμπχα (μόβ).
Δυτικό Κουρδιστάν, 2014
Δυτικό Κουρδιστάν, 2015
Δυτικό Κουρδιστάν, 2016

Η Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κοινώς γνωστή ως Ροζάβα που σημαίνει Δυτικό Κουρδιστάν, είναι de facto αυτόνομη πολιτειακή οντότητα στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία.[2] Καταλαμβάνει την περιοχή του Συριακού Κουρδιστάν (εκτός από τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία) και η κοινωνία της είναι πολυεθνική (Κούρδοι γηγενείς, Σύροι, άλλοι Αραβόφωνοι κ.α.). Έχει έκταση περίπου 50.000 τ.χιλ. και πληθυσμό περίπου 5.500.000 κατοίκων, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις. Συνορεύει με την Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ.

Η περιοχή απέκτησε την αυτονομία της, τον Νοέμβριο του 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης Κουρδικής εξέγερσης και αντίστασης, για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και των εθνών, και της βιωσιμότητας.[3] 

Το Δυτικό Κουρδιστάν διοικητικά αποτελείται από τρία καντόνια (από τα ανατολικά προς τα δυτικά) Τζαζίρα, Αΐν αλ-Αράμπ και Αφρίν. Το Δυτικό Κουρδιστάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως αυτόνομο από την Συριακή κυβέρνηση[4] και συμμετέχει στον Συριακό εμφύλιο.[5]

Οι Κούρδοι γενικά θεωρούν το Δυτικό Κουρδιστάν να είναι ένα από τα τέσσερα μέρη ενός μεγάλου Κουρδιστάν, που επίσης συμπεριλαμβάνει μέρη της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Βόρειο Κουρδιστάν), του βόρειου Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν), και του δυτικού Ιράν (Ανατολικό Κουρδιστάν).[6] Ωστόσο, η διοίκηση του Δυτικού Κουρδιστάν και η κοινωνία του είναι πολυεθνική.[7]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολιτικό σύστημα της Ροζάβας βασίζεται στο Σύνταγμά του, το οποίο ονομάζεται "Χάρτης του Κοινωνικού Συμβολαίου".[8] Το σύνταγμα επικυρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2014. προβλέπει ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ισότητα των φύλων και η θρησκευτική ελευθερία. Προβλέπει επίσης δικαιώματα ιδιοκτησίας.[9]

Κοινοτική διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα της Ροζάβας στην κοινοτική διακυβέρνηση έχει άμεσες δημοκρατικές φιλοδοξίες.[10] Το πρόγραμμά της προοριζόταν να είναι περιεκτικό σε όλες τις εθνοθρησκευτικές ομάδες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων Μουσουλμάνων, των Αράβων, των Ασσυρίων, των Σύρων Τουρκμενίων και των Κούρδων Γιαζίντι. Μια αναφορά του Σεπτεμβρίου 2015 στους New York Times παρατήρησε:

Για έναν πρώην διπλωμάτη σαν κι εμένα, το βρήκα συγκεχυμένο: έψαχνα για μια ιεραρχία, τον μοναδικό ηγέτη ή τα σημάδια μιας κυβερνητικής γραμμής, όταν στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας. υπήρχαν μόνο ομάδες. Δεν υπήρχε τίποτα από αυτή την πνευματική υπακοή στο κόμμα ή τον δουλοπρεπή σεβασμό στο «μεγάλο άνδρα» - μια μορφή κυβέρνησης που είναι πολύ εμφανής απλά πέρα από τα σύνορα, στην Τουρκία στα βόρεια η και την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ προς τα νότια. Η αυτοπεποίθηση των νέων ήταν εντυπωσιακή.

Ωστόσο, ένα χαρτί του 2016 από το Chatham House[11] δήλωσε ότι η εξουσία είναι πολύ συγκεντρωμένη στα χέρια του PYD.

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της Ροζάβας στο πλαίσιο του Συστήματος Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας διεξήχθησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 12.421 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για περίπου 3.700 κοινοτικές θέσεις κατά τις εκλογές, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Ροζάβας.[12][13]

Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαλέχ Μουσλίμ, άτυπος πρωθυπουργός των Κούρδων της Συρίας, είναι πρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), του μεγαλύτερου κόμματος των Κούρδων της Συρίας, είναι επίσης επικεφαλής της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) που αντιστέκεται σθεναρά στο Ισλαμικό Κράτος.

Είναι 63 ετών και κατάγεται από μια πόλη κοντά στο Χαλέπι. Σπούδασε χημικός μηχανικός στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια εργάστηκε για 12 χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Στη Συρία επέστρεψε στη δεκαετία του '90 και το 2003 ήταν από τους συνιδρυτές του PYD (που πρόσκειται στο ΡΚΚ του «Απο»). Το 2010 εξελέγη πρόεδρος του PYD. Στην πραγματικότητα, συμπρο-εδρεύει με μια γυναίκα, γιατί κάθε κόμμα στη Ροζάβα έχει υποχρεωτικά και μια γυναίκα στην προεδρία του.

Μπαινοβγαίνοντας στις φυλακές του Άσαντ από το 2003, το 2010 κατέφυγε σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ αλλά επέστρεψε στη Συρία μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος το 2011 για να ηγηθεί των εκεί Κούρδων. Ο γιος του Σερβάν σκοτώθηκε το 2013 σε μάχη με ισλαμιστές.[14]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τρίχρωμη σημαία του TEV-DEM, υιοθετήθηκε περί το 2012, χρησιμοποιείται συνήθως από τους Κούρδους στη Συρία.

Το Δυτικό Κουρδιστάν (κουρδικά: Rojavayê Kurdistanê,[15][16] από την λέξη rojava που σημαίνει "δύση") είναι επίσης γνωστό ως Ροζάβα ή Συριακό Κουρδιστάν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δυτικό Κουρδιστάν βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Τίγρη και συνορεύει με την Τουρκία. Υπάρχουν τρία καντόνια: το Καντόνι Τζαζίρα, το Καντόνι Κομπάνι και χωριστά το Καντόνι Αφρίν. Το Καντόνι Τζαζίρα επίσης συνορεύει με το Ιρακινό Κουρδιστάν στα νότια. Άλλα σύνορα αμφισβητούνται από τον Συριακό εμφύλιο. Όλα τα καντόνια βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 36 και μισές μοίρες βόρεια. Είναι σχετικά επίπεδο με εξαίρεση τα Κούρδικα βουνά στο Καντόνι Αφρίν.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής έχουν ιστορικά μεγάλη ποικιλία. Μια σημαντική αλλαγή στη σύγχρονη εποχή ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, λόγω των γενοκτονιών των Ασσυρίων και των Αρμενίων, όταν πολλοί Ασσύριοι και Αρμένιοι κατέφυγαν στη Συρία από την Τουρκία. Ακολούθησαν πολλοί Κούρδοι που εγκατέλειψαν την Τουρκία μετά την εξέγερση του Σέιχ Σάιντ. Μια άλλη σημαντική αλλαγή στη σύγχρονη εποχή ήταν η πολιτική του Μπάαθ να εγκαταστήσουν επιπλέον αραβικές φυλές στη Βόρεια Συρία. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πολλοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ορισμένοι άραβες πολίτες από το Ιράκ έφυγαν επίσης στη Βόρεια Συρία.[17][18][19]

Περιβαλλοντισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ροζάβα έχει καταβάλει προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προστασία των οικοσυστημάτων της Βόρειας Συρίας και την επίτευξη ενός βαθμού αυτάρκειας. Πριν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, η περιοχή υπέστη οικολογική ζημιά από τη μονοκαλλιέργεια, την εξόρυξη πετρελαίου, τα φράγματα των ποταμών, την αποδάσωση, την ξηρασία, την απώλεια φυτικών αποβλήτων και τη γενική ρύπανση. Η Ροζάβα ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «Make Rojava Green Again», η οποία προσπαθεί να παρέχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις κοινότητες (ειδικά ηλιακή ενέργεια), αναδάσωση, προστασία των πηγών ύδρευσης, φύτευση κήπων, προώθηση της αστικής γεωργίας, δημιουργία καταφύγιων άγριας ζωής, ανακύκλωση νερού, την επέκταση των δημόσιων συγκοινωνιών και την προώθηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης εντός των κοινοτήτων.[20]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο τύπος της διακυβέρνησης είναι Ελευθεριακο-σοσιαλιστικός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. «The secret garden of the Syrian Kurdistan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2015. 
  3. "The Constitution of the Rojava Cantons".
  4. "Fight For Kobane May Have Created A New Alliance In Syria: Kurds And The Assad Regime".
  5. "Kurds regain 15km of Kobane countryside, killing dozens of IS militants" Αρχειοθετήθηκε 2015-07-20 στο Wayback Machine..
  6. Kurdish Awakening: Nation Building in a Fragmented Homeland, (2014), by Ofra Bengio, University of Texas Press
  7. "A Small Key Can Open A Large Door" Αρχειοθετήθηκε 2016-12-20 στο Wayback Machine..
  8. «2014 Charter of the Social Contract of Rojava». Peace in Kurdistan. 29 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2016. 
  9. Andrea Glioti, Rojava: A libertarian myth under scrutiny, Al-Jazeera (6 August 2016).
  10. «A Very Different Ideology in the Middle East». Rudaw. 
  11. Khalaf, Rana. «Governing Rojava Layers of Legitimacy in Syria» (PDF). The Royal Institute of International Affairs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. 
  12. «المفوضية العليا للانتخابات - Komseriya Bilind Ya Hilbijartinan». Facebook.com. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2018. 
  13. Rodi Said (22 Σεπτεμβρίου 2017). «Syrians vote in Kurdish-led regions of north». Reuters. 
  14. Αλλάζουν τα σύνορα στον αραβικό κόσμο
  15. "Barzanî xêra rojavayê Kurdistanê dixwaze" Αρχειοθετήθηκε 2015-04-23 στο Wayback Machine..
  16. "Yekîneya Antî Teror a Rojavayê Kurdistanê hate avakirin" Αρχειοθετήθηκε 2015-05-12 στο Wayback Machine..
  17. Si Sheppard (25 Οκτωβρίου 2016). «What the Syrian Kurds Have Wrought. The radical, unlikely, democratic experiment in northern Syria». The Atlantic. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2016. 
  18. «Syrian Kurds provide safe haven for thousands of Iraqis fleeing ISIS». ARA News. 2016-07-03. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-19. https://web.archive.org/web/20171019170008/http://aranews.net/2016/07/syrian-kurds-provide-safe-haven-thousands-iraqis-fleeing-isis/. Ανακτήθηκε στις 2016-07-02. 
  19. «Rojava hosts thousands of displaced Iraqi civilians as war on ISIS intensifies». ARA News. 17 October 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-10-21. https://web.archive.org/web/20161021073557/http://aranews.net/2016/10/rojava-hosts-thousands-of-displaced-iraqi-civilians-as-war-on-isis-intensifies/. Ανακτήθηκε στις 2016-10-18. 
  20. «Building Autonomy through Ecology in Rojava». Unicorn Riot. 28 February 2018. https://www.unicornriot.ninja/2018/building-autonomy-ecology-rojava/. Ανακτήθηκε στις 10 May 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]