Διόπτρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διόπτρα κατά την περιγραφή του Ήρωνος.

Η Διόπτρα είναι κλασικό αστρονομικό και όργανο έρευνας, που χρονολογείται από το 3ο αιώνα π.Χ. Ήταν σωλήνας παρατήρησης προσαρτημένος σε βάση. Εξοπλισμένο με μοιρογνωμόνια, μπορούσε και να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση γωνιών .

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Έλληνες αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τη διόπτρα για να μετρήσουν τις θέσεις των αστεριών . τόσο Ευκλείδης και Γέμινος αναφέρονται στην διόπτρα σε αστρονομικά έργα τους.

Συνέχισε να χρησιμοποιείται ως αποτελεσματικό εργαλείο έρευνας . Προσαρμοσμένο στην έρευνα, το διοπτρά είναι παρόμοιο με το θεοδόλιχο, ή τη διέλευση του επιθεωρητή, που χρονολογείται από τον δέκατο έκτο αιώνα. Είναι μια πιο ακριβής εκδοχή του groma .

Η διοπτέρα μπορεί να ήταν αρκετά εξελιγμένη, για παράδειγμα, για να κατασκευάσει μια σήραγγα μέσω δύο αντίθετων σημείων σε ένα βουνό. Υπάρχει κάποια εικασία ότι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του υδραγωγείου Ευπαλίων . Ονομάζεται "ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μηχανικής των αρχαίων χρόνων", είναι μια σήραγγα 1.036 μέτρα (4.000 ft) μακρά, «ανασκάφηκε στο όρος Κάστρο στο ελληνικό νησί της Σάμου, τον 6ο αιώνα π.Χ.» κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πολυκράτη . Οι μελετητές διαφωνούν εάν το dioptra ήταν διαθέσιμο τόσο νωρίς. [1]

Ένα ολόκληρο βιβλίο σχετικά με την κατασκευή και την επισκόπηση της χρήσης της διόπτρας πιστώνεται στον Ήρωα της Αλεξάνδρειας (επίσης γνωστό και ως Heron. Μια σύντομη περιγραφή του βιβλίου είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, δείτε τον σύνδεσμο Lahanas, παρακάτω). Ο Ήρωας ήταν «ένας από τους πιο έξυπνους μηχανικούς της ιστορίας και εφαρμοσμένους μαθηματικούς ».

Η διόπτρα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς σε έργα κατασκευής υδραγωγείων . Η βίδα ενεργοποιεί διάφορα μέρη του οργάνου, διευκόλυνε τη βαθμονόμηση για πολύ ακριβείς μετρήσεις

Τελικά αντικαταστάθηκε ως όργανο έρευνας από τον Θεοδόλιθο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Apostol, Tom M. «The Tunnel of Samos» (PDF). caltech.edu. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2011. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Isaac Moreno Gallo (2006) The Dioptra Tesis and reconstructon of the Dioptra.
  • Michael Jonathan Taunton Lewis (2001), Surveying Instruments of Greece and Rome, Cambridge University Press, (ISBN 0-521-79297-5)
  • Lucio Russo (2004), The Forgotten Revolution: How Science Was Born in 300 BC and Why It Had To Be Reborn, Berlin: Springer. (ISBN 3-540-20396-6)ISBN 3-540-20396-6.
  • Evans, J., (1998) The History and Practice of Ancient Astronomy, pages 34–35. Oxford University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]