Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο
Ίδρυση1886
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
ΈδραΖυρίχη, Ελβετία
Περιοχή δράσηςΠαγκόσμια
Μέλη5 ομοσπονδίες μέλη
Ιστότοποςtheifab.com

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (αγγλικά: International Football Association Board, IFAB) είναι ο οργανισμός ο οποίος καθορίζει τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο αποτελείται από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου — Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (The FA), Σκωτική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SFA), Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας (FAW) και Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA), οι οποίες ήταν οι τέσσερις πρώτες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που δημιουργήθηκαν — και τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA). Από μία ψήφο έχουν οι τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ η FIFA έχει συνολικά τέσσερις ψήφους.[1] Οι αποφάσεις του IFAB πρέπει να εγκρίνονται από τα 3/4 των ψήφων, το οποίο μεταφράζεται σε έξι ψήφους. Έτσι, η έγκριση της FIFA είναι απαραίτητη για τη να παρθεί όποιαδήποτε απόφαση του IFAB, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τους Κανονισμούς του Παιχνιδού, αφού πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει επίσης η προϋπόθεση της απαρτίας: πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε μέλη, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι η FIFA, για να προχωρήσει μια συνάντηση.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοσπονδία Ψήφοι
The FA 1
SFA 1
FAW 1
IFA 1
        FIFA 4
Σύνολο 8

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The IFAB: How it works» (στα Αγγλικά). FIFA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]