Διεθνές Γεωφυσικό Έτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία Διεθνές Γεωφυσικό Έτος (αγγλ. International Geophysical Year, IGY), φέρεται μία συγκεκριμένη χρονική περίοδος, διάρκειας 18 μηνών, από την 1η Ιουλίου 1957 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1958 η οποία ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων, (International Council for Science) ως βάση διεθνούς συμφωνίας για διεθνείς επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική.

Ο προσδιορισμός του Δ.Γ.Ε. ήταν το αποτέλεσμα προγραμματισμού ως συνέχεια των δύο προηγηθέντων Διεθνών Πολικών Ετών 1882-83 και 1932-33. Συνέπεια των σπουδαίων αποφάσεων που λήφθηκαν κατά την 18μηνη αυτή περίοδο ήταν το διεθνές πολιτικό μορατόριουμ των κυβρνήσεων των 12 κρατών που έλαβαν μέρος για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων των επιστημονικών ερευνών της Ανταρκτικής.

Μετά τη λήξη του Δ.Γ.Ε. και προ του κινδύνου τερματισμού και του μορατόριουμ και επαπειλούμενου του κινδύνου υπαγωγής της περιοχής σε πολιτικό χάος, οι ΗΠΑ επανεξετάζοντας την περιοχή γεωπολιτικά κάλεσε τις υπόλοιπες 11 χώρες για την συνυπόσχεση μιας διεθνούς ειρήνης στη περιοχή. Έτσι στις 15 Οκτωβρίου του 1959 συνομολογείται η περίφημη Συνθήκη της Ανταρκτικής που άρχισε να ισχύει από τις 23 Ιουνίου του 1961

Την διεθνή αυτή συνθήκη υπέγραψαν τελικά επιστήμονες από 67 κράτη μέλη.