Διάφραγμα (μυς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ανατομία των θηλαστικών, το θωρακικό διάφραγμα ή απλά διάφραγμα είναι σκελετικός μυς [1] που εκτείνεται σε όλο τo κάτω μέρος του θώρακα. Το διάφραγμα χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα (καρδιά, πνεύμονες και πλευρά) από την κοιλιακή κοιλότητα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή: καθώς το διάφραγμα φυσιολογικά σπρώχνει τα περιεχόμενα της κοιλιάς προς τα κάτω, αυξάνεται ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας και ο αέρας στους πνεύμονες.

Ανθρώπινο διάφραγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανθρώπινο θωρακικό διάφραγμα είναι σκελετικός μυς ο οποίος χωρίζει τη θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Τα διαφράγματα αποτελείται από δυο θολωτά ημιδιαφράγματα τα οποία λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο. Το δεξί ημιδιάφραγμα είναι ψηλότερο από το αριστερό. Τα ημιδιαφράγματα αποτελούνται από ένα τενόντιο κέντρο ενώ περιφερικά από μυϊκές ίνες. Στο διάφραγμα υπάρχουν 3 μεγάλα ανοίγματα (τρήματα) και αρκετά μικρότερα,  μέσα από τα οποία διέρχονται μεγάλα αγγεία του σώματος. Αυτά είναι το  Αορτικό τρήμα στο ύψος του 12 θωρακικού σπονδύλου, το οισοφαγικό τρήμα στο ύψος του 10ου σπονδύλου και το τρήμα της κάτω κοίλης φλέβας στο ύψος του 8ου σπονδύλου.  Σε μικρότερα ανοίγματα διέρχονται τα σπλαχνικά νεύρα και η ημιάζυγος φλέβα (Αρ). Ακριβώς πίσω από το στέρνο, ανάμεσα στο θωρακικό τοίχωμα και το διάφραγμα, υπάρχει ακόμη ένα μικρό άνοιγμα, το τρήμα του Morgagni μέσα από το οποίο διέρχεται η Μαστική αρτηρία. Το διάφραγμα νευρώνεται από το φρενικό νεύρο και αιματώνεται από τις άνω και κάτω φρενικές αρτηρίες (κλάδοι της  θωρακικής και κοιλιακής Αορτής).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Campbell, Neil A. (2009). Biology: Australian Version (8th έκδοση). Sydney: Pearson/Benjamin Cummings. σελ. 334. ISBN 978-1-4425-0221-5. 
  2. Campbell, Neil A. (2009). Biology: Australian Version (8th έκδοση). Sydney: Pearson/Benjamin Cummings. σελ. 334. ISBN 978-1-4425-0221-5.