Δημόσια βιβλιοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημόσια βιβλιοθήκη

Ως δημόσια βιβλιοθήκη χαρακτηρίζεται η βιβλιοθήκη η οποία απευθύνεται στο κοινό μιας πόλης ή μιας ορισμένης περιοχής, υποστηρίζεται από αυτό και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος προορίζεται για κοινή χρήση, διότι υποστηρίζεται εξολοκλήρου από δημόσιες δαπάνες. Γενικότερα, δημόσιες βιβλιοθήκες παρατηρούνται στα περισσότερα έθνη του κόσμου και είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη τους διότι υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μορφωμένου πληθυσμού. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες επιτρέπουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφορία και οι λειτουργίες τους δεν διαφέρουν από αυτές των άλλων βιβλιοθηκών. Η διαφορά έγκειται στο υλικό που συλλέγεται και παρέχεται, καθώς οι δημόσιες βιβλιοθήκες μεριμνούν για γενικό υλικό σε όλα τα θεματικά πεδία αποφεύγοντας την διάθεση εξειδικευμένων τεκμηρίων, διότι απευθύνονται κατά βάση στο μέσο πολίτη. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές είναι οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες που παρέχουν στους χρήστες τους πρόσβαση από το διαδίκτυο.

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες, από τους αρχαιότερους θεσμούς στον τόπο μας, σήμερα ανέρχονται σε 46 σε όλη την επικράτεια και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3149/2003. Από αυτές οι 29 είναι κεντρικές και διαθέτουν κινητές βιβλιοθήκες, γνωστές ως "βιβλιοαυτοκίνητα". Επίσης 10 από τις 45 βιβλιοθήκες έχουν χαρακτηριστεί "ιστορικές", διότι ο χρόνος λειτουργίας τους υπερβαίνει τον αιώνα και διαθέτουν σημαντικές παλαιές συλλογές.[1] 10η ιστορική βιβλιοθήκη είναι η δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη Μήθυμνας Λέσβου "Αργύρης Εφταλιώτης".

Δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα οι δημόσιες βιβλιοθήκες εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφέρονται ενδεικτικά από τις πιο σημαντικές ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες που επιτρέπουν την πλοήγηση των υπηρεσιών τους από το διαδίκτυο:

Μια εκτενής λίστα με όλες τις δανειστικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας έχει αναρτηθεί εδώ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δημόσιες Βιβλιοθήκες / Σχετικά με τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες». publiclibs.ypepth.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]