Δημήτρης Δραγατάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Δραγατάκης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτρης Δραγατάκης (Ελληνικά)
Γέννηση4 Φεβρουαρίου 1914
Πλατανούσσα Ιωαννίνων
Θάνατος18 Δεκεμβρίου 2001 (87 ετών)
Αθήνα
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό Ωδείο
Ιδιότητασυνθέτης[2]
Όργαναβιόλα και βιολί

Ο Δημήτρης Δραγατάκης (4 Φεβρουαρίου 1914, Πλατανούσσα Ιωαννίνων – 18 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα) ήταν Έλληνας συνθέτης έντεχνης μουσικής και μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής έντεχνης μουσικής του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Πλατανούσσα Ιωαννίνων. Σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συμμετείχε επί σειρά ετών στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1951–1969) και δίδαξε ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, όπου διετέλεσε επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος (1977–2001). Ένα μεγάλο μέρος της νεότερης γενιάς Ελλήνων συνθετών υπήρξαν μαθητές του (Φ. Τσαλαχούρης, Ι. Κονιτόπουλος, Αλ. Μούζας). Ο Δραγατάκης πέθανε στην Αθήνα.[3]

Διακρίθηκε σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης, ενώ για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε με το Βραβείο «Μαρία Κάλλας» από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και με το Βραβείο «Γ. Α. Παπαϊωάννου» της Ακαδημίας Αθηνών. Το μουσικό του ιδίωμα είναι αρκετά προσωπικό. Στον απόηχο της ελληνικής εθνικής σχολής και του ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού, ο Δραγατάκης αφομοιώνει τη μουσική πρωτοπορία, μέσα από τα ηχητικά διδάγματα της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Μεγάλο μέρος του έργου του έχει εκδοθεί και δισκογραφηθεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Πέθανε ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης σε ηλικία 87 ετών». (Ελληνικά) in.gr. 20  Δεκεμβρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2022.
  2. (Γαλλικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) Musicalics. 88713. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2022.
  3. Καλοπανά, Μαγδαληνή. «Dragatakis: Piano Works (Complete)». www.naxos.com. Naxos. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]