Δελφίνι Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°27′31″N 24°53′52″E / 37.45861°N 24.89778°E / 37.45861; 24.89778 Το Δελφίνι είναι όρμος στο δυτικό τμήμα του νησιού της Σύρου. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση (περίπου 1 χιλιόμετρο) βόρεια του Κινίου, ενώ απέχει 11 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη.

Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται από το Κίνι είτε με τα πόδια μέσω παραλιακού μονοπατιού, είτε οδικώς ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Επίσης, καΐκι που πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια το καλοκαίρι από το Κίνι προς τις άβατες παραλίες των βορειοδυτικών περιοχών του νησιού, κάνει στάση και στον όρμο του Δελφινιού.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην περιοχή κατοικούν παραθεριστές που διαθέτουν εξοχικά σπίτια, ενώ στην παραλία λειτουργούν καφετέρια και ταβέρνα. Απέναντι βρίσκεται μία μικρή βραχονησίδα, η οποία έχει την ίδια ονομασία με τον όρμο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του όρμου συνδέεται με την Οδύσσεια του Ομήρου. Σύμφωνα με την περιγραφή του Αρχίλοχου, ο Κοίρανος ζούσε στην Πάρο και αγαπούσε τα ταξίδια και τα ζώα. Σε ένα από τα ταξίδια του, έσωσε μερικά δελφίνια που είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα ψαράδων, αγοράζοντας τα και απελευθερώνοντας τα στη θάλασσα. Όταν κατά το ταξίδι επιστροφής του στην Πάρο, το πλοίο ναυάγησε, ένα από τα δελφίνια που είχε σώσει, ανταπέδωσε τη σωτηρία του γλυτώνοντας τον Κοίρανο από τα κύματα και μεταφέροντας τον στον ήσυχο όρμο της Σύρου, ο οποίος από τότε πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]