Δανιήλ Δανιήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δανιήλ Δανιήλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δανιήλ Δανιήλ (Ελληνικά)
Γέννηση1914
Τύρναβος
Θάνατος1988
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Δανιήλ Δανιήλ (Τύρναβος, 1914 - Αθήνα, 1988) ήταν Έλληνας ζωγράφος. Το αρχικό επώνυμό του ήταν Αλεξάνδρου, αλλά έγινε γνωστός με το μικρό του όνομα Δανιήλ. Καταγόταν από φτωχή, αγροτική οικογένεια. Σε ηλικία 17 ετών μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην Αθήνα, απ' όπου απεφοίτησε στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Υπήρξε μαθητής του Βικάτου, ενώ διατήρησε καλλιτεχνική επαφή και με τον Παρθένη.

Το 1940 κέρδισε υποτροφία από την ΑΣΚΤ που όμως η επιστράτευση δεν του επέτρεψε να αξιοποιήσει. Το 1950 πήγε στη Γαλλία και στην Ιταλία για ανώτερες σπουδές. Το 1955 εκλέχθηκε, ύστερα από διαγωνισμό, διευθυντής του παραρτήματος της ΑΣΚΤ του Πανόρμου της Τήνου, όπου και παρέμεινε έως το 1970. Το 1972 εκλέχθηκε καθηγητής του εργαστηρίου γυμνού της παραπάνω Σχολής, όπου παρέμεινε έως το 1977 διδάσκοντας σχέδιο.

Ο Δανιήλ διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις, ενώ εθεωρείτο εμπειρογνώμων των έργων του Παρθένη. Έργα του παρουσίασε σε 20 ατομικές και 120 ομαδικές εκθέσεις, τέσσερις από τις οποίες στην Ευρώπη και μία στην Αίγυπτο. Πίνακές του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Επίσης στις δημοτικές πινακοθήκες της Αθήνας, της Ρόδου, του Τυρνάβου, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων, της Χαλκίδας, της Πάτρας και την Πινακοθήκη της Εθνικής Τραπέζης.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.tirnavos.gr και δημοσιεύτηκε στη Βικιπαίδεια μετά από άδεια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]