Γουόντερερς ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουόντερερς
Επίσημη ονομασίαWanderers Football Club
Ίδρυση1859
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Γουόντερερς ΦΚ (αγγλικά: Wanderers F.C.) ήταν ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Λονδίνο. Ιδρύθηκε το 1859 ως Φόρεστ ΦΚ (Forest Football Club) και μετονομάστηκε σε Γουόντερερς ΦΚ το 1864. Υπάρχει μία νέα ομάδα με ίδια ονομασία που διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Πρινς Τζορτζ Πλέινγκ Φιλντς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική ομάδα αποτελούνταν από πρώην φοιτητές και μαθητές δημόσιων σχολείων της Αγγλίας. Ήταν από της κυρίαρχες ομάδες τα πρώτα χρόνια του οργανωμένου ποδόσφαίρου, γεγονός που αποδεικνύει και η κατάκτηση 5 Κύπέλλων Αγγλίας. Σύμφωνα και με το όνομά του, ο σύλλογος δεν είχε ποτέ ένα σταθερό γήπεδο, αλλά έπαιξε σε διάφορες τοποθεσίες του Λονδίνου και της γύρω περιοχής. Η ομάδα αγωνίζόταν στο Κύπελλο Αγλλίας που ήταν τότε ο μοναδικός ποδοσφαιρκός θεσμός εως την περίοδο 1880-1881, όπου και αναγκάστηκε να αποχωρήσει αφού δεν συμπλήρωνε ομάδα. Μετά το 1881, η ομάδα αγωνιζόταν σε ένα μόνο παιχνίδι ανά έτος, εναντίον του Χάροου Σκουλ κάθε Χριστούγεννα. Η ομάδα έδωσε το τελευταίο παιχνίδι το 1887, όταν και διαλύθηκε οριστικά.

Επανασύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, 120 χρόνια μετά την τελευταίο γνωστό αγώνα των Γουόντερερς, μια ομάδα ανθρώπων επανίδρυσε την ομάδα Γουόντερερς στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες πήρε και την έγκριση των απογόνων που δημιούργησαν το πρωτότυπο κλαμπ, με την πρόθεση να παίζει περιστασιακά αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Χρώματα και έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Γουόντερερς είναι γνωστό ότι αγωνίζονταν με πορτοκαλί, μωβ και μαύρες εμφανίσεις για τουλάχιστον ένα διάστημα, αν και δεν υπάρχουν φωτογραφίες της ομάδας, οπότε δεν είναι γνωστό το ακριβές σχέδιο. Ένα πουκάμισο ρεπλίκα που πωλείται στη σύγχρονη εποχή έχει τα τρία χρώματα σε οριζόντιες λωρίδες, μια πιθανή διάταξη δεδομένου ότι τα οριζόντια ριγέ πουκάμισα ήταν πολύ συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής.[1] Το πρόγραμμα για το ματς του 1875, που ταιριάζει με της Κουίνς Παρκ, αναφέρει ότι οι Γουόντερερς αγωνίζονταν με λευκές φανέελς. Λόγο της απουσίας αρίθμησης στις φανέλες, η οποία εμφανίστηκε μετά από εξήντα χρόνια, το πρόγραμμα προσδιορίζει τον κάθε παίκτη με βάση τα χρώματα στις κάλτσες του ή στο καπέλο του, με τους Άλκοκ και Κιναίρντ να εμφανίζονται με μπλε και λευκά καπέλα και τον Τζάρβις Κένρικ που να διακρίνεται από το κερασόχρωμο και γαλλικό γκρίζο καπέλο, τα χρώματα του πρώην συλλόγου του Κλάφαμ Ρόβερς.[2] Το έμβλημα της νέας ομάδας προέρχεται από το έμβλημα του Χάροου Σκουλ, από την οποία μπορεί να πάρθηκαν τα χρώματα της αρχικής ομάδας.[3]

1859: Φόρεστ ΦΚ[4]
1872: Τελικός κυπ.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική Γουόντερερς έχει κατακτήσει πέντε φορές το Κύπελλο Αγγλίας είναι χαρακτηριστικό ότι κέρδισε και στους 5 τελικούς που συμμετείχε.

Κυπελλούχος (5): 1871–72, 1872–73, 1875–76, 1876–77, 1877–78

Νέα ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλήτρια (1): 2013–14

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wanderers 1872 FA Cup Winners». The Old Fashioned Football Shirt Company. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2011. 
  2. Soar, Phil· Martin Tyler (1983). Encyclopedia of British Football. Willow Books. σελ. 64. ISBN 0-00-218049-9. 
  3. «Brief History of Football Kit Design». Historical Football kits. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2011. 
  4. «Historical Football Kits». Historical Football Kits. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wanderers F.C. της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).