Γουλιέλμος του Βιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίντι
Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Αλβανίας και η πριγκίπισσα Σοφία
Πρίγκιπας της Αλβανίας
(στην εξορία από τις 3 Σεπτεμβρίου 1914 έως τις 18 Απριλίου 1945)
Περίοδος21 Φεβρουαρίου 1914 - 31 Ιανουαρίου 1925
ΠροκάτοχοςΕσάντ Πασά Τοπτάνι
(Πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρεσβυτέρων)
ΔιάδοχοςΣυμβούλιο Αντιβασιλείας
Αχμέτ Ζόγου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας)
Γέννηση26 Μαρτίου 1876
Νοϊβίντ (Γερμανία)
Θάνατος18 Απριλίου 1945 (69 ετών)
Πρεντέαλ (Ρουμανία)
ΣύζυγοςΣοφία του Σένμπουργκ-Βάλντενμπουργκ
ΕπίγονοιΠρίγκιπας Κάρολος Βίκτωρ του Βιντ
Πριγκίπισσα Μαρία Ελεονόρα του Βιντ
ΟίκοςΟίκος του Βιντ-Νοϊβίντ
ΠατέραςΓουλιέλμος Αδόλφος του Βιντ
ΜητέραΜαρία του Οράνιε-Νάσσαου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος του Βιντ (Wilhelm Friedrich Heinrich Prinz zu Wied, 26 Μαρτίου 187618 Απριλίου 1945) ήταν για μικρό χρονικό διάστημα πρίγκιπας της Αλβανίας από τις 21 Φεβρουαρίου 1914 ως τις 3 Σεπτεμβρίου 1914 υπό την ονομασία Βίντι της Αλβανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Νοϊβίντ της Γερμανίας, ήταν ο τρίτος γιος του Γουλιέλμου Αδόλφου του Βιντ (αδελφού της βασίλισσας Ελισάβετ της Ρουμανίας) και της γυναίκας του, Μαρίας του Οράνιε-Νάσσαου, πριγκίπισσας της Ολλανδίας. Πραγματοποίησε στρατιωτική καριέρα στον γερμανικό στρατό και νυμφεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 1906 την πριγκίπισσα Σοφία φον Σένμπουργκ-Βάλντενμπουργκ (1885–1936).

Το 1913 οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ιταλία) προσέφεραν στον Γουλιέλμο το στέμμα του νεοσύστατου κράτους της Αλβανίας. Μία αντιπροσωπεία των Αλβανών προυχόντων επικύρωσε με τη σειρά της αυτή την επιλογή τον Φεβρουάριο του 1914, ενώ τον Μάρτιο ο Γουλιέλμος αποβιβάστηκε στην προσωρινή πρωτεύουσα του κράτους, το Δυρράχιο, από όπου ξεκίνησε την οργάνωση της κυβέρνησής του. Αν και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων έλαβε μόνο τον τίτλο του πρίγκιπα, στην Αλβανία ο Γουλιέλμος κατείχε τον τίτλο του mbret, δηλαδή του βασιλιά. Οργάνωσε ένα πρώτο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούμενο από προύχοντες, στο οποίο η πλειοψηφία των μελών προερχόταν από τα ανώτερα στρώματα των Αλβανών ευγενών και το οποίο στη συνέχεια τελούσε υπό τη διεύθυνση του Υπουργού Άμυνας, του πρίγκηπα Εσάντ Πασά Τοπτάνι. Αυτό το σχήμα, του οποίου αρχικώς πρόεδρος ήταν ο Τουρχάν Πασά Περμέτι, μετρούσε μεταξύ των μελών του τον πρίγκηπα Βριόνι, αρμόδιο για τα αγροτικά θέματα, τον πρίγκηπα Ανταμίντι Μπέι Φρασέρι επί των οικονομικών και τον Τουρτουλί Μπέι Κόρτσα επί της Παιδείας.

Λόγω της ξένης και χριστιανικής καταγωγής του, ο Γουλιέλμος δεν κατάφερε να επιβάλει την εξουσία του σε μια χώρα, της οποίας οι κάτοικοι ήταν επί το πλείστον Μουσουλμάνοι (υπήρχαν όμως και σημαντικές ορθόδοξες και καθολικές μειονότητες). Αυτή η κατάσταση ξέφυγε σύντομα, καταλήγοντας σε εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησε ο πρώην υπουργός επί των Στρατιωτικών Θεμάτων, ο οποίος είχε εξοριστεί για προδοσία, Εσάντ Πασά. Ο Γουλιέλμος τελικά εγκατέλειψε τη χώρα τον Σεπτέμβριο του 1914, περνώντας το διάστημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία. Μετά το πέρας του πολέμου επεδίωξε να επιστρέψει στο θρόνο του, αλλά λόγω της γερμανικής καταγωγής του τα ηγετικά στελέχη του Συνεδρίου Ειρήνης του Παρισιού απέρριψαν το αίτημα αποκατάστασής του στον αλβανικό θρόνο.

Αν και μετά τον πόλεμο πολλοί αρχηγοί φυλών που είχαν υπό τον έλεγχό τους την Αλβανία αυτοανακυρήχτηκαν αντιβασιλείς στο όνομα του Πρίγκηπα Γουλιέλμου, το πολίτευμα της χώρας μετατράπηκε σε δημοκρατία το 1925 με πρόεδρο τον Αχμέντ Ζόγου από την στιγμή που αποκαταστάθηκε η κεντρική εξουσία.

Ο Γουλιέλμος απεβίωσε στις 18 Απριλίου 1945 στο Πρεντέαλ της Ρουμανίας.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρίγκηπας Γουλιέλμος και η πριγκίπισσα Σοφία απέκτησαν δύο παιδιά. Η μεγαλύτερη,

  • Μάρα Ελεονόρα (1909-1956), πέθανε σε στρατόπεδο κρατουμένων στη Ρουμανία. Ο μικρότερος,
  • Κάρολος Βίκτωρ (1913–1973), πρίγκηπας-διάδοχος του αλβανικού θρόνου, νυμφεύτηκε το 1966 την Αϊλίν Τζόνστον (1922–1985), αλλά δεν υπήρξαν απόγονοι από αυτή την ένωση, οπότε έλαβε τέλος ο πριγκιπικός οίκος της Αλβανίας.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guillaume de Wied της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).