Γουλιέλμος Άμποτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γουλιέλμος Άμποτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1906[1]
Αθήνα
Θάνατος2001[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
αστρονόμος

Ο Γουλιέλμος Άμποτ ( 1906- 2001) ήταν αστρονόμος και πεζογράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906, γιος του Νέλσονα Άμποτ και της Ευγενίας, με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και την Αλάσκα. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ταξίδεψε στη Συρία, τη Μεσοποταμία και την Κεντρική Αφρική. Διετέλεσε υφηγητής της Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1948, ενώ παράλληλα δίδασκε και στην Αναργύρειο Σχολή Σπετσών. Επίσης δίδαξε στο γεωφυσικό ινστιτούτο της Αλάσκα.

Μεταπολεμικά, εγάστηκε σε έργα ανακατασκευής του βομβαρδισμένου λιμανιού του Πειραιά. Μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης και της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια Αστρονομίας.

Παράλληλα με την επιστημονική του δραστηριότητα, ο Αμποτ επιδόθηκε και στη λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα "Γη και Νερό" (1936), με επίκεντρο τις ιστορίες των χανσενικών στο νησί της Σπιναλόγκας, προκάλεσε ευμενή σχόλια για το νεωτερικό του ύφος και την προβληματική του πάνω σε σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της Ελλάδος και του κόσμου γενικότερα. "Η Επιδρομή" (1946) αναφέρεται στον Μακεδονικό Αγώνα και το "Δημήτριος Γαβριήλ" (1960), ένα χρονικό του ξενητεμού, σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του ίδιου του συγγραφέα, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Είναι η ζωή ενός αστού της Διασποράς, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ένας χαρακτηριστικός τύπος Ελληνα. Ακολούθησαν τα μυθιστόρηματα "Ιόλη" (1970), "Συμεώνοφ" (1974), που τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, και τα διηγήματα "Εγώ ο Νόμος", για το οποίο έλαβε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1977).

Πέθανε στην Αθήνα το 2001.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 LIBRIS. 351242. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.