Γουίμπλεντον (τουρνουά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρνουά του Γουίμπλεντον
Επίσημη ιστοσελίδα
Ίδρυση1877
Φορές133 (2019)
ΠεριοχήΓουίμπλεντον, Ηνωμένο Βασίλειο
ΧώροςThe All England Lawn Tennis and Croquet Club
ΕπιφάνειαΓρασίδι
Χρηματικό έπαθλο26.750.000 στερλ. (2015)
Γκραν Σλαμ
Προηγούμενη διοργάνωση
Γουίμπλεντον 2022

Το τουρνουά του Γουίμπλεντον (αγγλικά: The Championships, Wimbledon) γνωστό και ως Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο πρωτάθλημα στην αντισφαίριση και το πιο γνωστό. Ξεκινάει στο τέλος Ιουνίου και ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας. Το τουρνουά αντισφαίρισης του Γουίμπλεντον αποτελεί ένα από τα 4 Γκραν Σλαμ. Πολυνίκης του τουρνουά στο απλό των ανδρών είναι ο Ρότζερ Φέντερερ με 8 κατακτήσεις και ακολουθούν με 7 ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Πητ Σάμπρας και ο Γούιλιαμ Ρένσοου (παλιός τενίστας του 19ου αιώνα).

Στο Γουίμπλετον του 2010, ο αγώνας του πρώτου γύρου στο απλό των ανδρών μεταξύ του Τζον Ίσνερ και του Νικολάς Μαχού είχε διαρκέσει 11 ώρες και 5 λεπτά και είναι ο αγώνας τένις με την μεγαλύτερη διάρκεια στην καταγεγραμμένη ιστορία του αθλήματος. [1][2]

Νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίστες νικητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαίτερες Παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το μόνο τουρνουά της ATP το οποίο έχει θεσπίσει τον ιδιαίτερο κανόνα που απαιτεί από όλους τους τενίστες να φορούν ολόλευκη εμφάνιση όταν προσέρχονται στο court και όταν αγωνίζονται. [3]

Τρόπαια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόπαια των νικητών των Γυναικών (πίσω) και Ανδρών (μπροστά).

Στους νικητές της διοργάνωσης απονέμονται τρόπαια και χρηματικά έπαθλα. Στον νικητή του απλού ανδρών απονέμεται το ασημένιο κύπελλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1887 και φέρει την επιγραφή «All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World». Το αντίστοιχο τρόπαιο που απονέμεται στη νικήτρια του απλού γυναικών είναι ο ασημένιος δίσκος Venus Rosewater Dish, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1886. Στους νικητές των ζευγαριών απονέμονται επίσης ασημένια κύπελλα. Στους δευτεραθλητές κάθε κατηγορίας απονέμονται ασημένιοι δίσκοι.

Τα χρηματικά έπαθλα στους νικητές εισήχθησαν το 1968, όταν επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή επαγγελματιών στους αγώνες.[4] Τα συνολικά χρηματικά κέρδη στους νικητές της διοργάνωσης ξεπερνούν σήμερα τα 20 εκατομμύρια λίρες. Το 2014 το συνολικό ποσό έφτασε τα 25 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 10,8% από το ποσό της προηγούμενης χρονιάς (£22.560.000).[5]

Στην απονομή των κυπέλλων του Γουίμπλετον παραδοσιακά εκπροσωπείται η Βρετανική Βασιλική Οικογένεια .Από το 1969 έως το 2021 τα τρόπαια στους νικητές απένειμε ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, Δούκας του Κεντ, 1ος ξάδελφος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β, ως πρόεδρος του All England Lawn Tennis Club. [6] Από το 2019 συμμετέχει στην απονομή η Κάθριν, Πριγκίπισσα της Ουαλίας η οποία είναι πάτρονας της διοργάνωσης από το 2016. [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «John Isner Defeats Nicolas Mahut In Tennis' Longest Match, 10 Years On | ATP Tour | Tennis». ATP Tour. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2022. 
  2. «Looking back at the longest tennis matches ever». RSN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2022. 
  3. «Why Do Tennis Players Wear White at Wimbledon? | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «The Championships, Wimbledon – Prize Money history». wimbledon.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2014. 
  5. «Prize Money and Finance». Wimbledon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2014. 
  6. «End of an era – The Duke of Kent presents the Wimbledon trophy for the final time after 52 years of service». Royal Central (στα Αγγλικά). 11 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  7. Burack, Emily (10 Ιουλίου 2022). «Kate Middleton's Wimbledon Style Throughout the Years». Town & Country (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]