Γκύντερ φον Κλούγκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κλούγκε (αποσαφήνιση).
Γκύντερ φον Κλούγκε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Günther von Kluge (Γερμανικά)
Γέννηση30  Οκτωβρίου 1882[1][2][3]
Πόζναν
Θάνατος17  Αυγούστου 1944 ή 19  Αυγούστου 1944
Dombasle-en-Argonne
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πρωσίας
Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Ναζιστική Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Περίοδος ακμής1901
Οικογένεια
ΓονείςMax von Kluge
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός και Στρατάρχης/Γερμανικός Στρατός (1935-1945)
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMilitary Merit Cross III. Class
Σταυρός των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού με Φύλλα Δρυός και Ξίφη
μετάλλιο του ανατολικού μετώπου
μετάλλιο στη μνήμη της 13ης Μαρτίου 1938
Sudetenland Medal
παράσημο τραυματισμού
Military Merit Cross (Mecklenburg)
Τάγμα Στρατιωτικής Αξίας (Βαυαρία)
House Order of Hohenzollern
Τάγμα του Σιδερένιου Στέμματος (Αυστρία)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκύντερ "Χανς" φον Κλούγκε (Günther “Hans” von Kluge, 30 Οκτωβρίου 1882 - 19 Αυγούστου 1944) ήταν Γερμανός στρατιωτικός ηγέτης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έφθασε μέχρι το βαθμό του Στρατάρχη και έθεσε ο ίδιος τέρμα στη ζωή του λίγο πριν την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας.

Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλούγκε γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1882 στο Πόζεν (σημ. Πόζναν). Η οικογένειά του είχε στρατιωτική παράδοση, αφού ο πατέρας του, Μαξ, ήταν Στρατηγός. Την παράδοση ακολούθησε και ο νεαρός Γκίντερ, μπαίνοντας στη Σχολή Ευελπίδων (Πρωσσία) το 1901. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρετεί ως Λοχαγός του Πυροβολικού σε επιτελική θέση, συμμετέχοντας στη Μάχη του Βερντέν (1916). Το 1919 εντάσσεται στη δύναμη της Ράιχσβερ και το 1930 προαγόμενος σε Συνταγματάρχη αναλαμβάνει τη διοίκηση του 2ου Συντάγματος Πυροβολικού στο Σβερίν (Schwerin) .[5] Το 1936 είχε προαχθεί στο βαθμό του Στρατηγού και το 1937 ανέλαβε τη διοίκηση της 6ης Στρατιάς, με έδρα το Αννόβερο.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 6η Στρατιά μετονομάσθηκε το 1939 σε 4η Στρατιά και συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Πολωνίας. Όταν η εκστρατεία έληξε, νικηφόρα για τη Βέρμαχτ, η 4η Στρατιά και ο Κλούγκε επέστρεψαν στη Γερμανία. Μολονότι αντιτίθετο στην επίθεση εναντίον της Γαλλίας, οδήγησε και πάλι την 4η Στρατιά του εναντίον της, ακολουθώντας το δρόμο διαμέσου των Αρδεννών. Με την κατάρρευση της Γαλλίας ο Κλούγκε προήχθη σε Στρατάρχη (Ιούλιος 1940) και, λίγο αργότερα, η 4η Στρατιά έλαβε διαταγή να μετακινηθεί εκ νέου προς τα ανατολικά, για να λάβει μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα).[6] Ο Κλούγκε ήταν αξιωματικός της πρωσικής σχολής και δεν αρεσκόταν ιδιαίτερα σε νεωτερισμούς και παράτολμες ενέργειες - όπως αναφέρει ο Καρτιέ "είναι ευσυνείδητος και δύσκολος αξιωματικός και, παράλληλα, εξαιρετικά ανδρείος". Είχε ήδη διαφωνήσει με την τόλμη που επέδειξε ο Χάιντς Γκουντέριαν στις μάχες της Γαλλίας και, έχοντάς τον πλέον υφιστάμενο, προσπαθεί να τον κάνει λιγότερο ορμητικό και τον κατηγορεί για ανυπακοή στις διαταγές του. Ο ανταγωνισμός των δύο ανώτατων αξιωματικών δε θα σταματήσει, παρά μόνον όταν ο Γκουντέριαν θα ανακληθεί στο Βερολίνο έχοντας περιπέσει σε δυσμένεια λόγω υποδείξεων προς τον Χίτλερ.[7]

Στο τέλος του 1941 ο Φέντορ φον Μποκ απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ως διοικητής της ομάδας Στρατιών Κέντρου (Mitte) και ανακαλείται στη Γερμανία. Ο Κλούγκε τοποθετείται στη θέση του φον Μποκ. Εν τω μεταξύ τον έχει προσεγγίσει ο στρατηγός Χένινγκ φον Τρέσκοβ (Henning von Treskow), επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της αντιχιτλερικής αντίστασης. Τον ενημερώνει σχετικά με τις προθέσεις της ομάδας που ηγείται και ο Κλούγκε δεν αντιδρά, δεν παίρνει θέση. Δεν δέχεται να συμμετάσχει στη συνωμοσία, αλλά, από την άλλη, δεν καταδίδει τους συνωμότες. Ο Τρέσκοβ υπηρετεί ως αρχηγός του Επιτελείου της Ομάδας Στρατιών Κέντρου και αναφέρει στους υπόλοιπους της ομάδας ότι ο Κλούγκε δεν προσχώρησε στη συνωμοσία και δεν μπορούν να υπολογίζουν στην αμέριστη συνεργασία του. Δεν διστάζει, ωστόσο, να τον ενημερώσει (μέσω του πρώην υφισταμένου του Γκέοργκ φον Μπεζελάγκερ (Georg von Böselager) ότι επίκειται απόπειρα κατά του Χίτλερ, όταν αυτός επισκεφθεί το Αρχηγείο της ομάδας Στρατιών. Ο Κλούγκε ματαιώνει την τελευταία στιγμή την απόπειρα που έχει ετοιμάσει ο Τρέσκοβ. Όπως έγραψε αργότερα ο Μπεζελάγκερ, η ματαίωση αυτή, από πλευράς Κλούγκε, έγινε επειδή ο Χίμλερ αποφάσισε να μη συνοδέψει τον Φύρερ στην επίσκεψη. Ο Κλούγκε σκέφθηκε, ίσως δικαιολογημένα, ότι αν δεν εξοντωνόταν και ο Χίμλερ, θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Βέρμαχτ και SS.

Ο Κλούγκε παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι τις 27 Οκτωβρίου του 1943, οπότε τραυματίζεται σοβαρά, όταν το αυτοκίνητό του παρεκτρέπεται από την πορεία του στο δρόμο Μινσκ - Σμολένσκ. Τον αντικαθιστά ο Ερνστ Μπους (Ernst Busch). Ο Κλούγκε δεν θα μπορέσει να ασκήσει ξανά τα καθήκοντά του πριν τον Ιούλιο του 1944. Είναι η εποχή που ο Χίτλερ αποπέμπει εκ νέου τον Γκερντ φον Ρούντστεντ από τη διοίκηση των Γερμανικών στρατευμάτων της Δύσης (Oberbefehlshaber West) και στη θέση του τοποθετεί τον Κλούγκε.

Ο ρόλος του στη συνωμοσία της 20ής Ιουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Ιουλίου 1944 ο Συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ αποπειράται να σκοτώσει τον Χίτλερ. Η βόμβα εκρήγνυται αλλά ο Χίτλερ, σαν από κάποιο θαύμα, γλυτώνει από αυτήν με ελαφρότατα τραύματα. Ο Κλούγκε, που έχει ήδη αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στη Δύση, πληροφορείται την απόπειρα. Την ίδια ημέρα τον επισκέπτεται στο Αρχηγείο του, στη Λα-Ρος-Γκυγιόν ο επικεφαλής των στρατευμάτων κατοχής της Γαλλίας Στρατηγός Καρλ Χάινριχ φον Στύλπναγκελ και ο σύντροφός του στη συνωμοσία έφεδρος Συνταγματάρχης Καίσαρ φον Χόφακερ, εξάδελφος του Στάουφενμπεργκ. Του ζητεί την υποστήριξή του, αλλά ο Κλούγκε την αρνείται, λέγοντας "Α... αν είχε σκοτωθεί αυτό το γουρούνι!..." ("Ja — wenn das Schwein tot wäre!"). Στο δείπνο που παραθέτει προς τιμή των επισκεπτών του, κάποια στιγμή ο Στύλπναγκελ του ζητά μια ιδιαίτερη συνομιλία. Αποσύρονται σε ένα πλαϊνό δωμάτιο και ύστερα από ελάχιστα λεπτά ο Κλούγκε επιστρέφει φωνάζοντας "Αυτό είναι ανήκουστο! Ο κύριος στρατηγός φον Στύλπναγκελ έδωσε διαταγή σύλληψης των SS και των SD του Παρισιού! Μπλούμεντριττ τηλεφωνήστε, ανακαλέστε αυτή την ηλίθια διαταγή! Αμέσως!". Ο Κλούγκε δείχνει έμπρακτα τη θέλησή του να μη συμμετάσχει στην όλη διαδικασία και, πριν ο Στύλπναγκελ αποχωρήσει για το Παρίσι, του λέει εμπιστευτικά: "Στη θέση σας θα φορούσα πολιτικά και θα προσπαθούσα να εξαφανισθώ".[8]

Στις 16 Αυγούστου 1944 καλείται στο Βερολίνο από τον Χίτλερ, ο οποίος θέλει να ενημερωθεί για την κατάσταση στο δυτικό μέτωπο. Ο Κλούγκε νομίζει ότι κάποιος από τους συνωμότες ανέφερε το όνομά του και, στο δρόμο προς το Βερολίνο, αυτοκτονεί, παίρνοντας μια κάψουλα υδροκυανίου. Είναι 19 Αυγούστου 1944. Φροντίζει, ωστόσο, να αποστείλει μια επιστολή στον Χίτλερ, η οποία αρχίζει "Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, εγώ δεν θα υπάρχω...". Συνεχίζει παροτρύνοντας τον Χίτλερ να θέσει τέρμα στον πόλεμο αυτόν, που "καταστρέφει τη Γερμανία" και "είναι μάταιος". Ο Χίτλερ λαμβάνει την επιστολή και, δίνοντάς την στον Άλφρεντ Γιόντλ, έναν από τους "παλατίνους" του σχολιάζει "Αν ο Κλούγκε δεν είχε αυτοκτονήσει, θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον συλλάβουμε".

Πηγές, Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6vd6wfk. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 165645593.
  3. 3,0 3,1 Dalibor Brozović, Tomislav Ladan: «Hrvatska enciklopedija» (Κροατικά) Ινστιτούτο Λεξικογραφίας «Μίροσλαβ Κρλέζα». 1999. 32014. ISBN-13 978-953-6036-31-8. ISBN-10 953-6036-31-2.
  4. Ανακτήθηκε στις 24  Ιανουαρίου 2022.
  5. «Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2008. 
  6. Henri Michel, Histoire de la Seconde Guerre Mondiale, Paris, 1971
  7. Raymond Cartier, Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Πάπυρος, Αθήνα, 1964
  8. Cartier, ό.π.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]