Γκύζη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°57′N 23°43′E / 37.950°N 23.717°E / 37.950; 23.717

Γκύζη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γκύζη
37°59′30″N 23°45′15″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η περιοχή του Γκύζη είναι συνοικία της Αθήνας, βορείως της λεωφόρου Αλεξάνδρας, και ανήκει στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Συνορεύει βόρεια με το Πολύγωνο, με όριο την οδό Πριγκηποννήσων (συνέχεια της οδού Ευελπίδων), νότια με τη Νεάπολη με όριο τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανατολικά και με όριο την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως με τη συνοικία Αβέρωφ, Κουντουριώτικα και τους Αμπελοκήπους και δυτικά με το Πεδίον του Άρεως. Ο Άρειος Πάγος, το Εφετείο Αθηνών και το Ειρηνοδικείο Αθηνών βρίσκονται στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, στα σύνορα με του Γκύζη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία ανοικοδομήθηκε ραγδαία τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Σε αυτήν κυριαρχούν αρκετά πολυκαταστήματα, ψηλές πολυκατοικίες και οδοί με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση και ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα στα βόρεια της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από τα Δικαστήρια μέχρι το Πεδίον του Άρεως. Η περιοχή εξυπηρετείται από την Γραμμή 3 του μετρό και, συγκεκριμένα, από τον σταθμό Αμπελόκηποι. Οι ελεύθεροι χώροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, καθώς μικρής έκτασης πάρκα βρίσκονται στα βόρεια του Γκύζη, γύρω από την ομώνυμη πλατεία, κοντά στα σύνορα με το Πολύγωνο. Κυριότερο από αυτά είναι το μεγάλο Πάρκο Φινόπουλου, κοντά στο Πεδίον του Άρεως. Οι δύο ιεροί ναοί που υπάρχουν στου Γκύζη είναι η Αγία Ελεούσα, λίγο βορειότερα από τα Δικαστήρια, και ο Άγιος Ελευθέριος, επί της οδού Βαρβάκη. Κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας συναντάται πλήθος από καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, συνεργεία, το παράρτημα του ΙΚΑ για το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα και τα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων Παναθηναϊκού. Στην περιοχή επίσης, υπάρχουν τρία μεγάλα και ιστορικά θέατρα της Αθήνας. το θέατρο Λαμπέτη, το θέατρο Ζίνα (και τα δύο βρίσκονται επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας) και το θερινό και ανακαινισμένο θέατρο Άλσος (στην οδό Ευελπίδων).

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία πήρε το όνομά της από το μεγάλο Τηνιακό ζωγράφο Νικόλαο Γύζη και θα έπρεπε να αποκαλείται Γύζη. Όμως, επειδή, ο Γύζης το 1865 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, και στους πίνακες που ζωγράφισε εκεί έβαλε την υπογραφή του με λατινικούς χαρακτήρες, γύρω στο 1925 το όνομα της συνοικίας υπέστη παραφθορά σε Γκύζη. Το ίδιο όνομα φέρει η πλατεία που συμπίπτει με το κέντρο της, αλλά και η οδός από την οποία διέρχονται τα αστικά λεωφορεία της Γραμμής 021- Κάνιγγος-Γκύζη και η οποία αποτελεί προέκταση της οδού Ιπποκράτους.

Η συνοικία αναπτύχθηκε τις πρώτες δεκαετίες γύρω από την πλατεία Γκύζη, στα βόρεια της συνοικίας, και την οδό Γκύζη, η οποία συνδέει την πλατεία με την λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Γκύζη εδρεύει ο Γκυζιακός Αθλητικός Όμιλος, γνωστός απλά ως Γκυζιακός. Ιδρύθηκε επίσημα το 1937 αποτελώντας τη συνέχεια προϋπάρχοντος ανεπίσημου σωματείου υπό το όνομα Αθλητική Ένωση Αγ. Στυλιανού.[1] Έχει συνεχή αγωνιστική πορεία από την ίδρυσή του και εκπροσωπεί την περιοχή στα τοπικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών, στη δύναμη της οποίας και ανήκει.[2]

Προσωπικότητες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Επίσημη ιστοσελίδα Γκυζιακού Α.Ο.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2020. 
  2. Επίσημη ιστοσελίδα ΕΠΣ Αθηνών
  3. «Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αφηγείται τη ζωή της». www.lifo.gr. 18 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021. 
  4. PANATHINAIKOS24. «Κώστας Λινοξυλάκης». Panathinaikos24.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021. 
  5. «Χρόνης Μπότσογλου». www.lifo.gr. 24 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηρώ Κουνάδη, Αθηναϊκά τοπωνύμια: Η πόλη έχει τις δικές της ιστορίες.