Γκόλουμπατς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°39′N 21°38′E / 44.650°N 21.633°E / 44.650; 21.633

Γκόλουμπατς

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γκόλουμπατς
44°39′0″N 21°38′0″E
ΧώραΣερβία
Διοικητική υπαγωγήGolubac Municipality
Έκταση368 km²
Υψόμετρο179 μέτρα
Ταχ. κωδ.12 223
Τηλ. κωδ.012
Ζώνη ώραςώρα Κεντρικής Ευρώπης
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Γκόλουμπατς (σερβικά κυριλλικά: Голубац, προφέρεται ɡǒlubats) είναι πόλη και δήμος στη βορειοανατολική Σερβία, το οποίο βρίσκεται επί της δεξιάς όχθης του ποταμού Δούναβη. Γειτονεύει με τη Ρουμανία στα ανατολικά, το Βέλικο Γκράντιστε στα δυτικά και το Κούτσεβο στα νότια. Ο πληθυσμός της πόλης είναι της τάξεως των 1.655 κατοίκων, ενώ ο πληθυσμός του δήμου είναι της τάξεως των 8.161 κατοίκων.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του Φρουρίου του Γκόλουμπατς από τον Δούναβη.

Στα σέρβικα, η πόλη είναι γνωστή ως Golubac (Голубац), στα βλάχικα ως Golumbei ή Columbaci, στα ουγγρικά ως Galambóc, στα γερμανικά ως Taubenberg και στα τουρκικά ως Güvercinlik το οποίο σημαίνει "περιστερώνας". Η ονομασία Γκόλουμπατς προέρχεται από τη λέξη golub, η οποία στα σέρβικα σημαίνει "περιστέρι" ή "περιστέρα", ενώ το ίδιο το όνομα της πόλης μεταφράζεται ως "η πόλη με τα περιστέρια".

Τα ιστορικά της ονόματα ήταν Columbria, στα λατινικά, ως συντόμευση του Columbaria το οποίο σημαίνει η πόλη των περιστεριών (Λατινικά: Columba, Αρχαία Ελληνικά: Κόλυμβος), ενώ έφερε την ονομασία Cuppae κατά τη διάρκεια της προρωμαϊκής περιόδου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σημερινή θέση του Γκόλουμπατς βρισκόταν, κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής περιόδου (1ος-6ος αιώνας), οχυρό γνωστό ως Cuppae, το οποίο στην πορεία εξελίχθηκε σε πόλη (Columbria) προς το 554/5 μ.Χ.[1]

Λόγω της πληθώρας αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στα περίχωρά της και του εθνικού πάρκου Τζέρνταπ, η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό, αλιευτικό και ιστιοπλοϊκό προορισμό.

Στους αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται τα ερείπια μιας εκ των στηλών του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού κοντά στη Γέφυρα του Τραϊανού, την οποία ο ίδιος έστησε κατά τη διάβασή του των Σιδηρών Πυλών, καθώς και το ρωμαϊκό φρούριο Diana. Το Φρούριο του Γκόλουμπατς, το οποίο βρίσκεται περίπου 4 χλμ. πιο μακριά, χρονολογείται ιστορικά και παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον από τον 14ο αιώνα και μετέπειτα. Στο φρούριο έλαβε χώρα μια μάχη ενάντια των Τούρκων το 1428, στη διάρκεια της οποίας ο Πολωνός ιππότης Ζάβισα Σάρνι πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε από τους Οθωμανούς.

Από το 1929 ως το 1941, το Γκόλουμπατς ήταν τμήμα της Μόραβα Μπανόβινα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο των Σιδηρών Πυλών είναι γνωστό για τη φυσική του ομορφιά και τους κυνηγότοπούς του, καθώς και την πληθώρα μονοπατιών που διαθέτει για πεζοπορία. Η αποβάθρα της πόλης κατά μήκος των όχθων του ποταμού Δούναβη είναι ιδανική για μια χαλαρότερης μορφής πεζοπορία.

Ιστιοπλοΐα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γκόλουμπατς έχει καταστεί γνωστό ιστιοπλοϊκό κέντρο. Το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας της Σερβίας, το οποίο και χρησιμοποιεί η Εθνική Σερβίας Ιστιοπλοΐας για την προετοιμασία της ενόψει των μεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχει, βρίσκεται στο Γκόλουμπατς. Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί είναι μία παραδοσιακού τύπου Regatta, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα στη διάρκεια του Αυγούστου. Κατά τη θερινή περίοδο, το Κέντρο διοργανώνει ένα ιστιοπλοϊκό καμπ με σκάφη τύπου Optimist Class, όπου οι αρχάριοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν από κορυφαίους Σέρβους αθλητές, καθώς και τους ξένους καλεσμένους τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Notitia Dignitatum, the Synekdêmos and Prokopios’s Buildings IV.v.-vii, x