Γκραν Κανάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 27°58′N 15°36′W / 27.967°N 15.600°W / 27.967; -15.600

Γκραν Κανάρια
Gran Canaria
Σημαία
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΑτλαντικός Ωκεανός
ΑρχιπέλαγοςΚανάριες Νήσοι
Έκταση1.560,10 km²
Υψόμετρο1.949 μ
Υψηλότερη κορυφήΠίκο δε Λας Νιέβες
Χώρα
ΠεριφέρειαΚανάριες Νήσοι
ΕπαρχίαΕπαρχία Λας Πάλμας
ΠρωτεύουσαΛας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια (πληθ. 381.271)
Δημογραφικά
Πληθυσμός846.085 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα542,3 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.grancanaria.es
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Δορυφορική εικόνα της Γκραν Κανάρια.

Η Γκραν Κανάρια (ισπανικά: Gran Canaria) είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων, στον Ατλαντικό, 210 χλμ. από τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής, και ανήκει στην Ισπανία. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τενερίφης και δυτικά της Φουερτεβεντούρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί του αρχιπελάγους, μετά από Τενερίφη. Το νησί είναι ηφαιστειακής προέλευσης, το οποίο προήλθε περισσότερο από σχισμές ηφαιστειακής λάβας.

Το νησί κατοικήθηκε από τους Γκουάντσες ή Κανάριος, οι οποίοι ήταν Βέρβεροι που αφίχθησαν εκεί αρκετά νωρίς, το 500 π.Χ. Οι Κανάριος ονόμαζαν το νησί Ταμαράν. Το νησί διεκδικήθηκε από την Ισπανία τον 15ο αιώνα.

Η επιφάνεια της Γκραν Κανάρια είναι 1.560 χλμ² και το μέγιστο υψόμετρο της είναι 1.949 μ. (Πίκο δε Λας Νιέβες). Έχει σχεδόν κυκλικό σχήμα, με διάμετρο περίπου 50 χλμ.

Οι θίνες Μασπαλόμας.

Το νησί έχει πληθυσμό 846.085 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) από τους οποίους οι 381.271 (2011) στην πρωτεύουσα Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια. Η πόλη είναι η μεγαλύτερη των Καναρίων Νήσων, επίσης η πρωτεύουσα της επαρχίας Λας Πάλμας, και επίσης μια απ' τις δυο πρωτεύουσες της αυτόνομης κοινότητας των Καναρίων Νήσων, μαζί με τη Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε.

Κλίμα-Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα του νησιού θυμίζει το "διπρόσωπο" κλίμα των υπόλοιπων γειτονικών δυτικών νησιών. Ενώ το βόρειο τμήμα του είναι δροσερό, αντίθετα το νότιο είναι θερμό και ξηρό. Μορφολογικά η ανατολική ακτή του νησιού είναι επίπεδη με πολλές παραλίες, σε αντίθεση με τη δυτική ακτή που είναι περισσότερο βραχώδης και ορεινή.

Η πρωτεύουσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλία Λας Καντέρας στην πρωτεύουσα του νησιού.

Η πρωτεύουσα, η Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, έχει μια αρκετά έντονη ζωή. Η παραλία Λας Καντέρας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το ετήσιο του Καρναβάλι. Ήταν η πρώτη στάση της αποστολής του Κριστόμπαλ Κολόν κατά την πορεία του πίσω στην Αμερική, μνημείο της οποίας είναι το Ερμιτάζ του Σαν Αντώνιο Αμπάντ, όπου ο ναύαρχος προσευχήθηκε, και ο Κάζα ντε Κολόν. Άλλα μνημεία της πρωτεύουσας είναι το Μουζέο Κανάριο, ο Καθεδρικός, η Πλάθα ντελ Εσπίριτου Σάντο, κλπ.