Γκλάσνοστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γκλάσνοστ (ρωσικά: гла́сность‎‎, διαφάνεια, δημοσιότητα) ήταν μια πολιτική που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση και επέτρεπε την ανοικτή συζήτηση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων[1], μια πολιτική που μέχρι τότε απαγορευόταν. Θεμελιωτής της ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Χάρη στην Γκλάσνοστ, αλλά και την Περεστρόικα, άρχισε η φιλελευθεροποίηση της Σοβιετικής Ένωσης. Συνοπτικά, οι αλλαγές που έφερε η Γκλασνοστ ήταν:

  • Η Δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος μειώθηκε.
  • Οι εκλογές ήταν ελεύθερες και μπορούσε οποιοσδήποτε να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
  • Μπορούσαν όλοι να κάνουν σχόλια πάνω σε πολιτικές (ή μη) του κράτους.

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την δεκαετία του 1980, η ΕΣΣΔ είχε πολλά εσωτερικά προβλήματα. Η οικονομία, ιδιαίτερα αυτή της γεωργίας και καλλιέργειας, ήταν σε πτώση.[2] Η χώρα επίσης δεν είχε σημαντική επιστημονική πρόοδο και τα εργοστάσια υπολειτουργούσαν. Οι πολίτες του κράτους αγόραζαν χαμηλής ποιότητας καταναλωτικά αγαθά και είχαν περιορισμένες προσωπικές ελευθερίες. Για να ανατραπεί αυτή η γενική κρίση, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας μέσω του Γενικού Γραμματέα του, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, άρχισε να δημοκρατικοποιεί την ΕΣΣΔ στα Δυτικά πρότυπα.

Η Γκλάσνοστ επέτρεψε στους πολίτες να έχουν δικαιώματα στην Ελευθερία της Έκφρασης. Τα κρατικά μέσα άρχισαν να μειώνουν την λογοκρισία που επέβαλλαν και οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να γράψουν για σκάνδαλα της εξουσίας πιο ελεύθερα. Οποιοσδήποτε μπορούσε να ασκήσει κριτική στο κράτος.

Όλα αυτά όμως, δεν βοήθησαν τον Ρωσικό λαό. Αυτές οι ελευθερίες που οι Δυτικές Κοινωνίες ήδη είχαν, φάνηκαν καινούριες και επικίνδυνες στον Ρωσικό λαό. Έγιναν πολλές λαϊκές συγκρούσεις λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών που πλέον μεταδιδόταν ελεύθερα. Η λογοκρισία και η περιορισμένη ελευθερία λόγου είχαν ριζώσει βαθιά στον Ρωσικό λαό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Glasnost». 
  2. «Glasnost and Perestroika». Cold War Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Perestroika." Ibiblio.org - Travel and the Outdoors. Web. 4 May 2010.
  • "Russia :: The Gorbachev Era: Perestroika and Glasnost -- Britannica Online Encyclopedia." Encyclopedia - Britannica Online Encyclopedia. Web. 04 May 2010.