Γκαράμ μασάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαράμ μασάλα
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΝότια Ασία κυρίως Ινδία και Πακιστάν
Πληροφορίες
ΕίδοςΓκαράμ μασάλα
Κύρια συστατικάΜπαχαρικά (μαύροι πιπερόκοκκοι, μασίς, κανέλα ή φλοιό κάσιας, γαρίφαλα, μαύρο κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, δαφνόφυλλο, κύμινο και πράσινο κάρδαμο)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το γκαράμ μασάλα (Χίντι: गरम मसाला, Παντζάμπι: ਗਰਮ ਮਸਾਲਾ, Ούρντου: گرم مصالحہ, Μπενγκάλι: গরম মসলা, Αγγλικά: Garam masala, garam ("καυτερό") and masala (μείγμα μπαχαρικών)), είναι ένας συνδυασμός τριμμένων μπαχαρικών που χρησιμοποιείται συχνά στις κουζίνες της Ινδίας, του Πακιστάν και άλλων χωρών της Νότιας Ασίας.[1] Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά. Η λέξη γκαράμ κατά την έννοια της Αγιουρβέντα, υποδηλώνει "θερμαίνοντας το σώμα", καθώς στην ιατρική Αγιουρβέντα, αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυπικά συστατικά ενός γκαράμ μασάλα (κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού-από πάνω αριστερά): Μαύροι πιπερόκοκκοι, μασίς, κανέλα, γαρίφαλα, μαύρο κάρδαμο, μοσχοκάρυδο και πράσινο κάρδαμο. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα.

Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει από τόπο σε τόπο, με πολλές συνταγές σε ολόκληρη την Ινδία ανάλογα με την περιοχή και το προσωπικό γούστο,[1] και καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων. Τα συστατικά του μείγματος, φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται μαζί.

Μία συνηθισμένη Ινδική συνταγή για γκαράμ μασάλα, περιέχει τα εξής:

Σε μερικές συνταγές[2] προστίθενται στο μείγμα και αρωματικά βότανα, ενώ, σε μερικές άλλες συνταγές τα καρυκεύματα, αλέθονται με νερό, ξύδι, γάλα καρύδας ή άλλα υγρά, για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Σε ορισμένες συνταγές, προστίθενται συστατικά συμπεριλαμβάνοντας ξηρούς καρπούς, σκόρδα ή κρεμμύδια. Επίσης, μερικές συνταγές προσθέτουν μικρές ποσότητες αστεροειδή γλυκάνισο, ασαφετίδα (asafoetida), τσίλι, stone flower[Σημ. 1] και cubeb.[Σημ. 2] Τα αρώματα μπορούν να αναμειχθούν προσεκτικά για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη δράση ή μπορεί να τονιστεί μόνο ένα άρωμα. Το μασάλα, μπορεί να φρυγανιστεί πριν από τη χρήση, για να απελευθερώσει τις γεύσεις και τα αρώματά του.[1]

Χρήση σε ειδικά πιάτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συστατικά του γκαράμ μασάλα.

Η σειρά με την οποία τα μπαχαρικά προστίθενται στα τρόφιμα, σε ορισμένα πιάτα μπορεί να είναι πολύ περίτεχνος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Rogan josh: Στην περίπτωση αυτής της σπεσιαλιτέ του Κασμίρ, για παράδειγμα, ο κόλιανδρος, η πιπερόριζα και τα τσίλι αλέθονται, το καθένα χωριστά και ένα γκαράμ μασάλα από γαρίφαλα, κάρδαμο, μάραθο, κόκκινες ή μαύρες τσίλι, κύμινο, κιτρινόριζα και μοσχοκάρυδο, προετοιμάζεται ξεχωριστά. Ο μάγειρας δοκιμάζει το πιάτο προσεκτικά, για να καθορίσει την ακριβή στιγμή που θα πρέπει να προστεθεί το επόμενο καρύκευμα. Η σειρά είναι: πρώτα το κόλιανδρο, κατόπιν η αλεσμένη πιπερόριζα, μετά το γκαράμ μασάλα και τέλος τα τσίλι.[1]
  • Murgh kari (κάρυ κοτόπουλου): Σε αυτό το πιάτο κοτόπουλου, η διαδικασία είναι επίσης ακριβής. Πρώτα, το κοτόπουλο τηγανίζεται και απομακρύνεται από το τηγάνι. Προστίθενται σταδιακά κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκια πιπερόριζα και σιγο-μαγειρεύονται για 7–8 λεπτά. Το επόμενο στάδιο είναι όπου προστίθενται κύμινο, κιτρινόριζα, αλεσμένος κόλιανδρος, καγιέν και μαραθόσπορος μαζί με νερό και τηγανίζονται για περίπου 1 λεπτό. Το τρίτο στάδιο, περιλαμβάνει την προσθήκη κονκασέ ντομάτας με φρέσκα φύλλα κόλιαντρου, γιαούρτι και αλάτι. Το κοτόπουλο, επανατοποθετείται στο τηγάνι και προστίθεται και άλλο νερό. Τέλος, πασπαλίζεται στην κορυφή με λίγο γκαράμ μασάλα, κλείνεται η κατσαρόλα και αφήνεται να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά, πριν σερβιριστεί.
  • Pulao (Πιλάφι): Στο Πακιστάν, τα γκαράμ μασάλα, είναι ένα σύνηθες προσθετικό σε ποικίλους τύπους αυτού του πιάτου. Συνήθως προστίθεται στο ζεστό λάδι, όπου τα κρεμμύδια έχουν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Parmotrema perlatum (γνωστό στα Αγγλικά, ως black stone flower ή kalpasi), είναι ένα είδος λειχήνας που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στην Ινδία.
  2. Το Cubeb (Piper cubeba) ή στα Αγγλικά tailed pepper, είναι ένα φυτό στο γένος Πέπερι (Piper), που καλλιεργείται για τους καρπούς και το αιθέριο έλαιό του. Ως επί το πλείστον, καλλιεργείται στην Ιάβα και Σουμάτρα, ως εκ τούτου, μερικές φορές ονομάζεται πιπέρι Ιάβας. Οι καρποί συλλέγονται πριν ωριμάσουν και αποξηραίνονται προσεκτικά.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Rama Rau, Santha (Ιούνιος 1969). The Cooking of India (Foods of the World). USA: Time Life Education. ISBN 978-0-8094-0069-0. 
  2. Bhide, Monica Garam Masala: A Taste Worth Acquiring npr.org April 27, 2011