Γκίσεν (διοικητική περιφέρεια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκίσεν

Έμβλημα
ΧώραΓερμανία
Διοικητική υπαγωγήΈσση
ΠρωτεύουσαΓκίσεν
Διοίκηση
 • ΕπικεφαλήςChristoph Ullrich (από 2015)
Έκταση5.381,18 km²
Υψόμετρο274 μέτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°40′12″N 8°40′12″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η διοικητική περιφέρεια Γκίσεν (γερμ. Regierungsbezirk Gießen) είναι μια από τις τρεις διοικητικές περιφέρειες του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης και βρίσκεται στο κέντρο του κρατιδίου. Έχει 1.057.553[1] κατοίκους (31 Δεκεμβρίου 2006) και έκταση 5.381,14 χμ². Πρόκειται για την μικρότερη σε έκταση διοικητική περιφέρεια Regierungsbezirk της Έσσης αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας.

Γειτονικές περιφέρειες και κρατίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοικητική περιφέρεια Γκίσεν συνορεύει στο βορρά και στην ανατολή με την διοικητική περιφέρεια Κάσελ, στο νότο με την διοικητική περιφέρεια Ντάρμστατ και στη δύση με τα ομόσπονδα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυσή της στις 1 Ιανουαρίου 1981 η διοικητική περιφέρεια Γκίσεν διαιρείται σε πέντε επαρχίες (Landkreise). Αυτές συμπεριλαμβάνουν και τρεις πόλεις ειδικής θέσης (Sonderstatusstädte). Σε αντίθεση με τις ανεξάρτητες αστικές περιφέρειες (Kreisfreie Städte) άλλων διοικητικών περιφερειών οι πόλεις αυτές υπάγονται μεν στις επαρχίες, διοικητικά όμως αναλαμβάνουν μερικώς ευθύνες ανεξάρτητων αστικών περιφερειών.

Επαρχίες (Landkreise) Πόλεις ειδικής θέσης (Sonderstatusstädte)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πληθυσμός βάσει Κρατιδιακής Υπηρεσίας Στατιστικής Αρχειοθετήθηκε 2008-11-16 στο Wayback Machine., Hessisches Statistisches Landesamt, ανακτήθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2008

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]