Γιώργος Ρωμανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Ρωμανός
Γέννηση16 Μαΐου 1947 (1947-05-16) (76 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και στιχουργός
Εν ενεργεία1963–σήμερα
Όργαναφωνή

Ο Γιώργος Ρωμανός (Αθήνα, 16 Μαΐου 1947) είναι Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και κιθαρίστας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Μάη του 1947. Δώδεκα ετών άρχισε μαθήματα θεωρίας της μουσικής και κιθάρας, με τον Στέφανο Βασιλειάδη και συνέχισε με μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση. Σπούδασε αρμονία και πιάνο με τον Γεώργιο Γεωργιάδη. Το 1972 εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε ως συνθέτης με σχολές θεάτρου, μπαλέτου και έγραψε μουσική για διαφημιστικά σπότ για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1963: Σε ηλικία μόλις 16 χρονών συμμετέχει στην ερμηνεία των τραγουδιών «Τ' αστέρι του Βοριά» και «Τα λουστράκια» του Μάνου Χατζιδάκι (στίχοι Νίκου Γκάτσου) που ακούγονται στο soundtrack «America America».
  • 1965: Κάνει την πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση ως τραγουδοποιός με το LP «Μπαλλάντες». Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Ρωμανού και στίχους του ίδιου και του Περικλή Θαλασσινού, ένα τραγούδι σε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι & ένα σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Το 1965 επίσης ερμηνεύει τα τραγούδια του δίσκου «Μυθολογία» των Μάνου Χατζιδάκη- Νίκου Γκάτσου. Το « Αερικό», «Ο Ροβινσών στη Μύκονο», «Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος», «Ένας ευαίσθητος ληστής», «Ήσουν παιδί σαν το Χριστό», «Ο Τζώνης ο μπόγιας», είναι κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του έργου. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1966.
  • 1966: Ερμηνεύει τα τραγούδια σε έναν ακόμα δίσκο του Χατζιδάκι:«Ο Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
  • 1967: Κυκλοφορεί το 45άρι «Το ρολόι» και «Μαρίνα» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.
  • 1968: κυκλοφορεί ο δίσκος με τα τραγούδια του: «Η αγάπη μας κοιμάται στα νερά», «Εϊ κορίτσι», «Μαρίνα» «Όταν μου ΄πες», «Η κόκκινη κοπέλα», «Τα παιδιά των λουλουδιών» στην β’ πλευρά του LP “ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ, στα Διονύσια και στο Στούντιο” και στην α’ πλευρά τα τραγούδια του Γιώργου Ρωμανού: «Το φεγγάρι χάθηκε», «Μια ηλιαχτίδα μακρινή», «Η αγάπη φεύγει με τα σύννεφα», «Μεταμόρφωση» και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι: «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Γύρνα φτερωτή του μύλου» και «Άσπρο περιστέρι», από την ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας.
  • 1970: Ο δίσκος «Δυο μικρά γαλάζια άλογα» είναι ο δίσκος που σφραγίζει το προσωπικό του ύφος.
  • 1972: Εγκαθίσταται στο Παρίσι. Kυκλοφορεί το LP “Dans le grenier” (1974).
  • 1982: Το “Love in Armour” ηχογραφείται το καλοκαίρι του ’82 στην Αθήνα, το LP κυκλοφορεί το ’83. Πρόκειται για 13 μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ρωμανού (τέσσερα τραγούδια σε αγγλικούς στίχους της Δανάης MacKinnon- Andrew και εννέα ορχηστρικά).
  • 1988: Κυκλοφορεί το LP “Κράμα» με 4 ορχηστρικά κομμάτια και 9 τραγούδια με δική του μουσική και στίχους. Το τραγούδι «Υποσχέσεις» είναι σε ποίηση του Μ. Καραγάτση από το μυθιστόρημα «Το χαμένο νησί».
  • 1991: Κυκλοφορεί το «Παραλήρημα» με τη φωνή του Βλάσση Μπονάτσου. Στα τραγούδια «Λολίτα το Νυμφίδιο», «Μεσάνυχτα», «Δεν θα ξανακλείσω μάτι», «Προικοθήρας», «Μεταμορφώσεις», «Η αγάπη εκδικείται», «Παραλήρημα» τη μουσική και τους στίχους γράφει ο Γιώργος Ρωμανός.
  • 2004: Βγαίνει το άλμπουμ «ΝΥΝ, Winning the game”. Συνεργασία του Γιώργου Ρωμανού με τον Γιάννη Σταυρόπουλο και τον Περικλή Γιαννακόπουλο που αποτελούν τους ΝΥΝ.
  • 2010: «“Αγγελοι μέ ένα φτερό” (μουσική, στίχοι: Κώστας Λειβαδάς), «Το φάντασμα που δεν αφήνει ίχνη» (Μουσική, φωνή: Κ. Λειβαδάς, Στίχοι: Γ. Ρωμανός)
  • 2011: Συμμετέχει στο άλμπουμ «Χωρίς Εισιτήριο» 33 στροφών με το τραγούδι «Μανδύας» (στίχοι, φωνή: Γιώργος Ρωμανός) σε μουσική του Γιώργου Σιμάτου και με το «Αίνιγμα» (μουσική, στίχοι: Γ.Ρ) που τραγουδά η Σοφία Κουτσάκη.
  • 2013: «Τοπίο Χειμωνιάτικο» (ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης, μουσική: Κώστας Λειβαδάς)