Γιώργος Παρασκευαΐδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Παρασκευαΐδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Οκτωβρίου 1916
Αθήνα
Θάνατος5  Δεκεμβρίου 2007[1]
Λονδίνο
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠολυτεχνείο του Μιλάνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ο Γιώργος Παρασκευαΐδης (1916 - 5 Δεκεμβρίου 2007) ήταν Κύπριος επιχειρηματίας με φιλανθρωπική δράση,[2] στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το αξίωμα του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου από το Βατικανό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κύπρο σε πολύ νεαρή ηλικία. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο χώρο των οικοδομικών επιχειρήσεων. Παντρεύτηκε την Θέλμα Παρασκευαΐδης και απέκτησαν τον Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης και ακόμα 2 παιδιά. Ήταν ένας εκ των συνιδρυτών της σημαντικής διεθνούς εργοληπτικής/οικοδομικής εταιρείας Ιωάννου και Παρασκευαΐδη, μαζί με το συμπατριώτη του, Στέλιο Ιωάννου, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η εταιρεία έγινε γνωστή και με τα αρχικά των συνιδρυτών: J & P. Η εταιρεία τους σύντομα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο και κατέστη οικονομικός κολοσσός.

Το φιλανθρωπικό του έργο ήταν εξίσου σημαντικό. Χαρακτηριστικά, ενίσχυσε οικονομικά παιδιά που είχαν ανάγκη για θεραπεία στις ΗΠΑ και χρηματοδότησε δημιουργία και λειτουργία μεταμοσχευτικού κέντρου στη Λευκωσία της Κύπρου. Στο Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο που άρχισε τη λειτουργία του το 1986 έγιναν 879 μεταμοσχεύσεις νεφρού, μέχρι το 2010 που σταμάτησε η λειτουργία του[3].

Πέθανε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Λονδίνο, στις 5 Δεκεμβρίου του 2007, σε ηλικία 91 ετών.[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Παρασκευαϊδης, σελίδα 105, Τόμος 11ος, Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, Πρώτη ΄Εκδοση-1989,Φιλόκυπρος
  • Επίδοση των διασήμων του ΟΒΕ στον κ. Γεώργιο Παρασκευαϊδη, Σημερινή, 15 Δεκεμβρίου 1981.