Γιώργος Θαλάσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γιώργος Θαλάσσης (δεξιά) στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Μικρού Ήρωος

Ο Γιώργος Θαλάσσης, ή "παιδί-φάντασμα"[1], είναι χαρακτήρας του ελληνικού κόμικ Μικρός Ήρως, τον οποίο εμπνεύστηκε το 1953 ο εκδότης και συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς και μετέφερε στο χαρτί το πενάκι του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου.

Πρόκειται για ένα έφηβο παιδί, ορφανό κι απ' τους δυο γονείς και άριστο γνώστη πολεμικών τεχνών, το οποίο αποφασίζει να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των κατακτητών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Πιστοί σύντροφοι στις προσπάθειές του στέκονται η αγαπημένη του Κατερίνα, με την οποία τον συνδέει πλατωνική ερωτική σχέση[2] και το "αιώνια πεινασμένο παιδί", ο ευτραφής, καλοκάγαθος "Σπίθας".[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς στο πρώτο τεύχος του αναγνώσματός του με τίτλο "Ελεύθερος Σκλάβος" (σελ. 18-20) ο Γιώργος Θαλάσσης φέρεται να έχει γεννηθεί το έτος 1930 στον Πειραιά και είναι το μοναδικό παιδί μιας αστικής, εύπορης οικογένειας. Οι δυο γονείς του, ωστόσο, σκοτώνονται κατά την ανατίναξη του σπιτιού τους σε βομβαρδισμό του λιμανιού του Πειραιά από τη γερμανική αεροπορία, ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στις 6 Απριλίου του 1941 και ο μικρός Γιώργος μένει ορφανός. Παρά το ότι η κατοικία του έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ο ίδιος διασώθηκε καθώς τη στιγμή της καταστροφής έπαιζε έξω απ' το σπίτι με άλλα παιδιά. Εν συνεχεία ο Γιώργος Θαλάσσης αγωνίζεται να επιβιώσει πουλώντας χαρούπια και εν-τέλει νοικιάζει ένα μικρό δωματιάκι, όπου καταφέρνει να στεγαστεί. Η δράση του εντοπίζεται από την άνοιξη του 1943 έως περίπου το καλοκαίρι του 1944.

Διασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1976 το Ελεύθερο Θέατρο ανέβασε το έργο «Το τραμ το τελευταίο», όπου τον ρόλο του Γιώργου Θαλάσση ερμήνευσε ο Ντίνος Λύρας. Στην εκδήλωση εκείνη ακούστηκε για πρώτη φορά η σύνθεση του Λουκιανού Κηλαηδόνη[4], «Ο Μικρός Ήρωας» (με τους γνωστούς στίχους «πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει / Μικρέ μου Ήρωα Γιώργο Θαλάσση»).[5][6] Τον ρόλο του Γιώργου Θαλάσση στο θέατρο έχουν υποδυθεί επίσης οι Διαμαντής Αδαμαντίδης[7] και Πέτρος Αλατζάς.[8]. Τη "φωνή" του Γιώργου Θαλάσση στο γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κελαηδόνη, ερμήνευσε ο ραδιο-σχολιαστής Αντώνης Πυλιαρός[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]