Γιόβαν Κρικομπάμπιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόβαν Κρικομπάμπιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Φεβρουαρίου 1930
Koljane
Θάνατος22  Απριλίου 2014
Βελιγράδι
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΣερβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
ΣπουδέςΣχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ΕργοδότηςVinča Institute of Nuclear Sciences
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα των Ενωμένων Συνταξιούχων της Σερβίας και Ένωση Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
Οικογένεια
ΤέκναMilan Krkobabić
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόβαν Κρικομπάμπιτς (Јован Кркобабић, Κολιάνε Δαλματίας, Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, 27 Φεβρουαρίου 1930 - Βελιγράδι, 22 Απριλίου 2014)[1][2] ήταν σέρβος πολιτικός, είχε χρηματίσει αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Από τα νεανικά του χρόνια ήταν μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος ενωμένων συνταξιούχων Σερβίας και του συλλόγου συνταξιούχων της Σερβίας.

Αποφοίτησε με μάστερ και διδακτορικό από τη σχολή πολιτικών επιστημών στο Βελιγράδι[3]. Εργάστηκε 18 χρόνια στο ινστιτούτο πυρηνικών επιστημών "Βίντσα". Ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος της "Ρεπουμπλικανικής ένωσης συντάξεων και ασφάλισης αναπηρίας αυτοαπασχολουμένων", το κόμμα του σε συνασπισμό με το κόμμα Ενωμένη Σερβία πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2008 όπου εκλέγει στην εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Στις 7 Ιουλίου 2008 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 επανεκλέγει και στις 27 Ιουλίου 2012 διορίστηκε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Јован Кркобабић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).