Γιαζίντ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιαζίντ Α'
ΠροκάτοχοςΜωαβίας Α'
ΔιάδοχοςΜωαβίας Β'
Γέννηση20 Ιουλίου 647
Θάνατος12 Νοεμβρίου 683
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γιαζίντ Α' ιμπν Μουαουίγια ιμπν Αμπού Σουφυάν (20 Ιουλίου 647 - 12 Νοεμβρίου 683) ήταν γιος και διάδοχος του πρώτου χαλίφη των Ομεϋαδών, Μωαβία Α' (αραβικά: Μουαουίγια), και κυβέρνησε από το 680 μέχρι το 683.

Ο Γιαζίντ συνέχισε τον πόλεμο εναντίον των οπαδών του Αλί ιμπν Αμπού Τάλιμπ, που τώρα τους διοικούσε ο δευτερότοκος γιος του Αλί, Χουσεΐν ιμπν Αλί. Οι μουσουλμάνοι του Ιράκ, με την ευκαιρία του θανάτου του Μωαβία, ανακήρυξαν τον Χουσεΐν χαλίφη, και τον κάλεσαν να διοικήσει το χαλιφάτο από την καινούρια πρωτεύουσά του, την Κούφα. Ο Χουσεΐν έφυγε από τη Μέκκα με την οικογένειά του και 70 ακόμα συγγενείς του για να πάει στην Κούφα. Σαράντα χλμ. έξω από την πόλη, συνάντησε ένα απόσπασμα του Γιαζίντ, υπό την αρχηγία του στρατηγού του Ουμπαΐντ Αλλάχ. Στη μάχη που έγινε, οι πάντες από τους συντρόφους του Χουσεΐν σκοτώθηκαν, και έτσι ο Γιαζίντ στερέωσε την ολιγόχρονη κυριαρχία του.

Ο Γιαζίντ πέθανε πρόωρα το 683, σε ηλικία 36 ετών, πέφτοντας από το άλογό του, αλλά το σώμα του - λέει η παράδοση - δεν βρέθηκε ποτέ. Τον διαδέχτηκε ο γιος του, Μωαβίας Β'.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Yazid I στο Wikimedia Commons