Γιάννης Καλπούζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιάννης Καλπούζος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γιάννης Καλπούζος (Ελληνικά)[1]
Γέννηση1960[1]
Μελάτες Άρτας[1]
ΚατοικίαΑθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής

Ο Γιάννης Καλπούζος είναι Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός της σύγχρονης γενιάς.

Γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1983 ζει στην Αθήνα.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος».

Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα», η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως, με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και οι ποιητικές του συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου», "Γινάτι - Ο σοφός της λίμνης".

Από τον Μάρτιο του 2020 κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα "Εράν - Βυζαντινά αμαρτήματα" από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε δυο εξώφυλλα.

Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν πλέον από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τέλος, ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να 'σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 BiblioNet. 35714. Ανακτήθηκε στις 12  Σεπτεμβρίου 2021.