Γεώργιος Μ. Παπαγεωργίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γεώργιος Παπαγεωργίου (1908-1990))
Γεώργιος Μιχ. Παπαγεωργίου
Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, γιατρός και αντιστασιακός.
Βουλευτής Λασιθίου
Περίοδος
1958 – 1961
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1908, Μύρτος Λασιθίου
Θάνατος25 Ιανουαρίου 1990 (82 ετών)
Εθνότηταελληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΕΔΑ
Επάγγελμαγιατρός
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα

Ο Γεώργιος Μιχ. Παπαγεωργίου (1908 - 25 Ιανουαρίου 1990) ήταν Έλληνας ιατρός και πολιτικός, βουλευτής Λασιθίου με το κόμμα της ΕΔΑ από το 1958 ως το 1961. Τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στον Μύρτο Λασιθίου, ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στην Ιεράπετρα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Αποφοίτησε το 1932, χρονιά που πήρε το πτυχίο του και εργάστηκε ως βοηθός του καθηγητή Γερουλάνου. Τρία χρόνια μετά, επέστρεψε στην Ιεράπετρα και παντρεύτηκε την Καίτη Λιοπυράκη.

Πολεμική και αντιστασιακή δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανέπτυξε πολεμική και κοινωνική δράση μετά το 1940, όταν παρουσιάστηκε στην Κοζάνη ως έφεδρος ανθυπίατρος. Ζήτησε ο ίδιος να πάει στην πρώτη γραμμή του Μετώπου στο Τεπελένι και για την προσφορά του προήχθη σε υπίατρο. Παρέμεινε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και εν συνεχεία επέστρεψε ξανά στο Μύρτος, όπου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Συνεργάστηκε, ανάμεσα σε άλλους και με το Μιλτιάδη Πορφυρογένη. Μετά την απελευθέρωση το 1944, ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής του λαού, η οποία είχε σχηματιστεί με σκοπό να πληρωθεί το κενό εξουσίας. Συνελήφθη από τον Μπαντουβά (με πρόσχημα την επίθεση που έκανε ο Ποδιάς στην Ιεράπετρα) μαζί με τη Μαρία Λιουδάκη και τη Μαρία Δρανδάκη και εγκλείστηκε στο σταύλο του Μπαντουβά. Απελευθερώθηκε έπειτα από τις διαμαρτυρίες του ιατρικού κόσμου, χωρίς όμως να καταφέρει να σώσει και τις δύο γυναίκες, οι οποίες εκτελέστηκαν.

Για την αντιστασιακή του δράση κρίθηκε "επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια" και τιμωρήθηκε από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης με υποβιβασμό σε απλό οπλίτη από Υπίατρο. Ωστόσο, η πολιτική και αγωνιστική του δράση συνεχίστηκε.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του 1958 εξελέγη βουλευτής Λασιθίου με την ΕΔΑ[1]. Το όνομά του φέρει κεντρικός δρόμος της Ιεράπετρας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Γ. Τζώρτζης, Τα Οδωνυμικά της Ιεράπετρας, β΄έκδοση, Δήμος Ιεράπετρας 2002, σελ. 65.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]