Γεώργιος Μαργαρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τον λαϊκό τραγουδιστή, δείτε: Γιώργος Μαργαρίτης.
Γεώργιος Μαργαρίτης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Μαργαρίτης (Ελληνικά)
Γέννηση1814
Αρχαία Σμύρνη
Θάνατος1884
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταζωγράφος
Σημαντικά έργαΟ Γεώργιος Καραϊσκάκης ορμά έφιππος προς την Ακρόπολη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεώργιος Μαργαρίτης (Σμύρνη 1814- Αθήνα 1884) υπήρξε Έλληνας ζωγράφος και καθηγητής του 19ου αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1814 στη Σμύρνη. Πατέρας του ήταν ο Φίλιππος Μαργαρίτης. Είχε άλλα πέντε αδέρφια, από τους οποίους γνωστότερος είναι ο Φίλιππος Μαργαρίτης, επίσης ζωγράφος και πρώτος Έλληνας φωτογράφος. Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης η οικογένειά του έφυγε από τη Σμύρνη για να γλυτώσει από τις σφαγές. Κατέφυγε στα Ψαρά κι από εκεί στη Ρώμη. Σπούδασε στο Παρίσι ζωγραφική και λιθογραφία και επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1836 διορίστηκε πρώτος καθηγητής της ζωγραφικής στην Σχολή των Ευελπίδων και ταυτόχρονα δημιούργησε ιδιόκτητο εργαστήρι ζωγραφικής στο οποίο εγκατέστησε και μηχανήματα λιθογραφίας. Αργότερα ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Φίλιππο το πρώτο φωτογραφείο στην Αθήνα. Από το 1843 έως το 1853 δίδαξε χωρίς μισθό ανώτερη ζωγραφική, γυψογραφία και ελαιογραφία στο Σχολείο των Τεχνών.[1] Ήταν μάλιστα μαζί με τον αδερφό του οι πρώτοι Έλληνες καθηγητές της σχολής.[2] Συμμετείχε στις καλλιτεχνικές εκθέσεις των Ολυμπίων ενώ από κοινού με τον αδερφό του Φίλιππο, ανέλαβε τη διακόσμηση με τοιχογραφίες των Ανάκτόρων τόσο επί Όθωνα όσο και επί Γεωργίου Α'.[2] Πέθανε το 1884 στην Αθήνα.

Τεχνοτροπία & έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαργαρίτης ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από το πνεύμα του νεοκλασικισμού. Η τεχνοτροπία του χαρακτηρίζεται ως κομψή αλλά από σχεδιαστικής άποψης άκαμπτη. Αρκετά έργα του είναι προσωπογραφίες αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης ή προσωπικοτήτων της εποχής, που παρουσιάζονται με εξιδανικευτικές τάσεις. Ο πίνακάς του, Τραύμα του Καραϊσκάκη κατά την εν Αλιπέδω μάχην, βραβεύτηκε με αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό των Ολυμπίων του 1870.[1][2]

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Μαργαρίτης Γεώργιος (1814 Σμύρνη - 1884 Αθήνα)». Εθνική Πινακοθήκη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Μισιρλή, Νέλλη (1993). Ελληνική Ζωγραφική (18ος - 19ος αιώνας). Αθήνα: Εκδόσεις Αδάμ. σελ. 208.