Γεώργιος Κατσίμπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Κατσίμπας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Κατσίμπας (Ελληνικά)
Γέννηση1913
Θάνατος27  Μαρτίου 2000
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
συγγραφέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Φωκίδας)

Ο Γιώργος Κατσίμπας (Καρούτες Φωκίδας 1913 - Αθήνα 27 Μαρτίου 2000) του Θωμά ήταν Έλληνας αντιστασιακός, στρατιωτικός και συγγραφέας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοίτησε στη Σχολή των Ευελπίδων και αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Πολέμησε στην Αλβανία. Υπήρξε ένας από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Του δόθηκε ο βαθμός του Ταγματάρχη. Το 1942 παρέλαβε τους πρώτους 'Αγγλους σαμποτέρ στη Γκιώνα, οι οποίοι ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Έπειτα από τη Συμφωνία της Βάρκιζας υπέστη διώξεις και φυλακίστηκε επί 7 χρόνια.[1] Εξελέγη βουλευτής Φωκίδας με την ΕΔΑ στις εκλογές του 1958.[2] Το 1985 του απονεμήθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη ε.α. Ήταν συγγραφέας [3] , μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε πολλά ποιήματα και πεζογραφήματα όπως το "Επέζησα και Μιλώ", "Ανθυπολοχαγός χωρίς 'Αστρα", "'Οταν ο 'Ανθρωπος Ραπίζεται" κλπ.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών και ετάφη στην ιδαίτερη πατρίδα του, τις Καρούτες Φωκίδας.

Ο αδερφός του, Χαρίλαος Κατσίμπας, ήταν ενωματάρχης της Χωροφυλακής και σκοτώθηκε (κάηκε ζωντανός) από τους Ιταλούς στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας το 1942. Ο παππούς του ήταν Χιλίαρχος στην εποχή του 'Οθωνα.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Καπετάν Νικηφόρου, ο Γεώργιος Κατσίμπας - με προσωπική παρέμβαση στον 'Αρη Βελουχιώτη - έσωσε τη ζωή του μετέπειτα διαβόητου δωσίλογου Λενή στο Μαυρολιθάρι τον Ιανουάριο του 1943, όταν ο τελευταίος συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ ως ζωοκλέφτης.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Ευθ. Ταλάντη τα περί παρέμβασης του Γ. Κατσίμπα στον Άρη Βελουχιώτη δεν είναι ακριβή. Όπως και ότι συνελήφθη ως ζωοκλέπτης, γιατί ήταν ήδη ενταγμένος στον ΕΛΑΣ. Ο Λενής που ανήκε μέχρι το Μαυρολιθάρι στον ΕΛΑΣ οδηγήθηκε προς εκτέλεση μετά από παρέμβαση του Τζαβέλα πρώην ληστή που πέρασε στον ΕΛΑΣ. Ήταν θανάσιμοι εχθροί από τις φυλακές όπου συνευρέθηκαν. Ήταν ο Θύμιος Μπάφας, Σεγδιτσιώτης και συγγενής του, αυτός που χαλάρωσε τα δεσμά του και έτσι καθώς οδηγείτο για εκτέλεση κατόρθωσε να διαφύγει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]