Γερμανικά κέρματα ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ευρώ (EUR ή ) είναι το κοινό νόμισμα 19 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία. Τα κέρματα έχουν μια κοινή όψη και για τις 19 χώρες και μια εθνική όψη που περιλαμβάνει ένα σχέδιο επιλεγμένο από το κράτος-μέλος για λογαριασμό του οποίου γίνεται η κοπή.

Το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο το 1999 (σε φυσική μορφή το 2002). Τα γερμανικά κέρματα ευρώ απεικονίζουν τρία διαφορετικά σχέδια σε καθεμιά από τις τρεις σειρές νομισμάτων. Τα κέρματα των € 0,01, € 0,02, € 0,05 σχεδιάστηκαν από τον Rolf Lederbogen, των € 0,10, € 0,20 και € 0,50 από τον Reinhart Heinsdorff και αυτά του ενός και δύο ευρώ από τον Heinz Hoyer και την Sneschana Russewa-Hoyer. Όλα τα κέρματα φέρουν επίσης το έτος κοπής και τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, στα γερμανικά κέρματα υπάρχει και ένα μικρό γράμμα που αντιστοιχεί στο νομισμοτοκοπείο στο οποίο έχουν κοπεί. Τα γράμματα αυτά είναι:

Η εθνική όψη των γερμανικών κερμάτων ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

€ 0,01 € 0,02 € 0,05
Κλαδί βελανιδιάς, το οποίο υπήρχε και στα κέρματα πφένιχ (υποδιαίρεση του γερμανικού μάρκου)
€ 0,10
€ 0,20
€ 0,50
Η Πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο της Γερμανικής ενότητας
€ 1,00
€ 2,00
Περιφέρεια € 2,00
Η περιφέρεια
του κέρματος των δύο ευρώ γράφει
EINIGKEIT UND RECHT
UND FREIHEIT
(Ενότητα και Δίκαιο και Ελευθερία),
η αρχή του γερμανικού
εθνικού ύμνου
Ο γερμανικός αετός, σύμβολο της γερμανικής κυριαρχίας

Αναμνηστικά κέρματα ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερμανία αποφάσισε, ξεκινώντας από το 2006, να εκδώσει μια σειρά 16 αναμνηστικών κερμάτων των δύο ευρώ, ένα για κάθε Bundesland (ομόσπονδο κρατίδιό της). Τα κέρματα θα απεικονίζουν εκείνο το ομόσπονδο κρατίδιο, το οποίο την αντίστοιχη χρονιά θα προεδρεύει του Bundesrat (Άνω Βουλή).

Για περισσότερες πληροφορίες για τα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ, δείτε το άρθρο αναμνηστικά κέρματα ευρώ.

2006 Το Σλέσβιχ-Χολστάιν είναι το ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο προεδρεύει της Άνω Βουλής για το 2006. Στο αναμνηστικό κέρμα εικονίζεται η «Holstentor», πύλη-σύμβολο της πόλης του Lübeck. Κάτω ακριβώς από την πύλη αναγράφεται το όνομα του κρατιδίου, SCHLESWIG-HOLSTEIN. Δεξιά είναι εμφανή τα αρχικά του σχεδιαστή Heinz Hoyer (HH). Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται ένα από τα γράμματα που αντιστοιχούν στο νομισματοκοπείο (δείτε στην αρχή του άρθρου). Το άνω ημικύκλιο του κέρματος καλύπτεται από τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το έτος κοπής (2006) στη μέση τους, ενώ το κάτω ημικύκλιο γράφει BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας).
2007 Αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας


Στο κέρμα απεικονίζονται το κάστρο Schwerin και η επιγραφή ‘Mecklenburg-Vorpommern’ – το ομοσπονδιακό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας όπου βρίσκεται το κάστρο. Πάνω από την παράσταση εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου, ‘A’, ‘D’, ‘F’, ‘G’ ή ‘J’ και κάτω από αυτήν τα αρχικά του χαράκτη ‘HH’. Το έτος κοπής (2007), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘Bundesrepublik Deutschland’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.
2007 Το αναμνηστικό νόμισμα φέρει την επιγραφή: «Römische Verträge 50 Jahre» (ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 XPONIA), «EUROPA» και «Bundesrepublik Deutschland» (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας)
2008 Αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο του Αμβούργου.


Στο κέρμα απεικονίζεται η εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ St. Michaelis ή "Michel" όπως είναι ευρέως γνωστή. Αποτελεί σύμβολο της πόλης του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Αμβούργου, όπως καταδεικνύει η επιγραφή κάτω από την παράσταση. Το έτος κοπής (2008), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια. Το σήμα του νομισματοκοπείου απεικονίζεται στο επάνω δεξιό μέρος του κέρματος.
2009 Αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο του Σάαρ.


Στο κέρμα απεικονίζεται η Ludwigskirche, σύμβολο του Σάαρμπρυκεν (Saarbrücken), της πρωτεύουσας του κρατιδίου. Το σχέδιο αναπαριστάνει τη χαρακτηριστική ανατολική πρόσοψη και το καμπαναριό της εκκλησίας, ενώ κάτω από την παράσταση εμφανίζονται η λέξη "SAARLAND" και το σήμα του νομισματοκοπείου, 'G'. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τον Friedrich Brenner, τα αρχικά του οποίου εμφανίζονται στο δεξιό μέρος της παράστασης. Το έτος κοπής (2009), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια.
2010 Αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Βρέμης.


Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται το δημαρχείο της Βρέμης και, σε πρώτο πλάνο, το άγαλμα του Ρολάνδου. Κάτω και δεξιά εμφανίζεται η επιγραφή “BREMEN”. Επάνω και αριστερά το σήμα του νομισματοκοπείου συμβολίζεται με το γράμμα “A”, “D”, “F”, “G” ή “J”. Ακριβώς κάτω από το άγαλμα αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη, Bodo Broschat.
2011 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
2012 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Βαυαρίας
2013 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης
2014 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας
2015 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο του Αμβούργου
2016 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Έσσης
2017 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου
2018 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο του Βερολίνου
2019 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Σαξωνίας-Άνχαλτ
2020 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο της Θουριγγίας
2021 Θα εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα για το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Για εικόνες της κοινής όψης και λεπτομερή περιγραφή των κερμάτων, δείτε το άρθρο κέρματα ευρώ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]