Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενικός Κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας
Governor-General of the Commonwealth of Australia
Έμβλημα
Σημαία
Κάτοχος
Ντέιβιντ Χάρλεϊ

από 1 Ιουλίου 2019
ΠροτείνωνΠρωθυπουργός της Αυστραλίας
Διορισμός απόΜονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου
Διάρκεια θητείαςΣτην ευχέρεια του μονάρχη
Αρχικός κάτοχοςΚόμης του Χόουπτουν
Δημιουργία1 Ιανουαρίου 1901

Ο Γενικός Κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (αγγλικά: Governor-General of the Commonwealth of Australia) είναι ο αντιπρόσωπος του εκάστοτε βρετανού μονάρχη στην Αυστραλία.[1] Διορίζεται από τον μονάρχη με τη συμβουλή του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας. Ο Γενικός Κυβερνήτης ασκεί επίσημα την προεδρία στο Ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο και είναι αρχηγός της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης. Είναι επίσης εκπρόσωπος του αντιβασιλέα στην Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας. Τα καθήκοντα του Γενικού Κυβερνήτη συμπεριλαμβάνουν το διορισμό υπουργών, δικαστών, πρέσβεων, την έγκριση της βασιλικής συγκατάθεσης στη νομοθεσία που ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο και την απόδοση τιμών σε Αυστραλούς.[2]

Ο διορισμός του δεν γίνεται για συγκεκριμένη θητεία, αλλά γενικά αναμένεται να υπηρετεί για πέντε χρόνια και η θητεία του υπόκειται σε πιθανή μικρή παράταση. Από την 1η Ιουλίου 2019, Γενικός Κυβερνήτης είναι ο Ντέιβιντ Χάρλεϊ.

Από την ίδρυση της Ομοσπονδίας το 1901 και μέχρι το 1965, σχεδόν όλοι οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί αριστοκράτες.[3] Η μοναδική γυναίκα που διορίστηκε ποτέ στο αξίωμα ήταν η Λαίδη Κουέντιν Μπράις.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]