Γενική Συνέλευση της Άιοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γενική συνέλευση της Αϊόβα)
Γενική Συνέλευση της Άιοβα
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Τζακ Κίμπι, Δημοκρατικός
Από 8 Ιανουαρίου 2007
Πρόεδρος της Βουλής
Κρεγκ Πόλσεν, Ρεπουμπλικανός
Από 10 Ιανουαρίου 2011
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Άιοβα, Ντι Μόιν
Ιστοσελίδα
http://www.legis.state.ia.us

Η Γενική Συνέλευση της Άιοβα (Αγγλικά:Iowa General Assembly) (IGA) είναι ο νομοθετικός κλάδος της πολιτειακής κυβέρνησης της Άιοβα. Όπως το ομοσπονδιακό Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Γενική Συνέλευση είναι ένα διθάλαμο σώμα, συντιθέμενο από την άνω βουλή, την Γερουσία της Άιοβα και την κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων της Άιοβα αντίστοιχα. Δεν υπάρχουν όρια θητείας για τα δύο σώματα.

Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται εντός του Πολιτειακού Καπιτωλίου της Άιοβα στο Ντι Μόιν.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γενική Συνέλευση της Άιοβα αποτελείται από 50 γερουσιαστές και 100 αντιπροσώπους. Κάθε γερουσιαστής αντιπροσωπεύει περίπου 59.500 ανθρώπους και κάθε αντιπρόσωπος περίπου 29.750 ανθρώπους. Η τελευταία αναδιάταξη των περιφερειών ενεργοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2001 για τις εκλογές του 2002 του 108ου Κογκρέσου των ΗΠΑ και της 80ης IGA. Η IGA συνέρχεται ετησίως την δεύτερη Δευτέρα τονυ Ιανουαρίου.[1]

Το 2011 η Γερουσία της IGA ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, και η Βουλή των Αντιπροσώπων και το αξίωμα του Κυβερνήτη κατέχονται αμφότερα από Ρεπουμπλικάνους.

Πριν τις εκλογές του 2006 η Άιοβα είχε μία από τα πιο ομοιόμορφα διαιρεμένα νομοθετικά σώματα στη χώρα, με μια κατανομή 25-25 στη Γερουσία και την Βουλή να συντίθεται από 51 Ρεπουμπλικάνους και 49 Δημοκρατικούς.

Οι ηγέτες στη Γερουσία είναι ο Πρόεδρος Τζακ Κίμπι, Δ-Έμετσμπεργκ και ο Προσωρινός Πρόεδρος Τζεφ Ντάνιελσον, Δ-Σένταρ Φολς. Η κομματική ηγεσία της Γερουσίας περιλαμβάνει τον Αρχηγό της Πλειοψηφίας Μάικλ Γκρόνσταλ, Δ-Κάνσιλ Μπλαφς, και τον Αρχηγό της Μειοψηφίας Τζέρρυ Μπεν, Ρ-Μπουν.

Στη Βουλή, ο Ομιλητής είναι ο Κρεγκ Πόλσεν, Ρ-Χαϊουάθα, και ο Προσωρινός Πρόεδρος είναι ο Τζεφ Κάουφμαν, Ρ-Ουίλτον. Η κομματική ηγεσία της Βουλής περιλαμβάνει την Αρχηγό της Πλειοψηφίας Λίντα Άπμαγιερ, Ρ-Μέισον Σίτι, και τον Αρχηγό της Μειοψηφίας Κέβιν ΜακΚάρθυ, Δ-Ντι Μόιν.

Ομάδα (Βουλή) Μέλη
  Δημοκρατικό Κόμμα 47
  Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 53
 Σύνολο
100
  Ρεπουμπλικανική Πλειοψηφία
3
Ομάδα (Γερουσία) Μέλη
  Δημοκρατικό Κόμμα 26
  Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 24
 Σύνολο
50
 Δημοκρατική Πλειοψηφία
2

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]