Γάγγραινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάγγραινα
Γάγγραινα στα δάχτυλα των ποδιών
Ειδικότηταχειρουργική
Ταξινόμηση
ICD-10R02, I70.2, E10.2, I73.9
ICD-9040.0, 785.4
DiseasesDB19273
MedlinePlus007218
eMedicinearticle/217943 article/782709 article/214992 article/438994 article/2028899 article/2051157
MeSHD005734

Η γάγγραινα είναι μια ασθένεια που προκύπτει απο την νέκρωση ενός ιστού, συνήθως λόγω μειωμένης αιματικής παροχής. Συμβαίνει πιο συχνά στα κάτω άκρα αλλά αφορά οποιοδήποτε μέρος του σώματος.[1] Όταν έχει εξασθενήσει η παροχή αίματος σε οποιοδήποτε ιστό, περιορίζεται και η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Αν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί, ο ιστός μπορεί σταδιακά να νεκρωθεί. Την λέξη γάγραινα την χρησιμοποίουμε και μεταφορικά όταν αναφερόμαστε σε δυσάρεστες καταστάσεις που χειροτερεύουν.

Διάγνωση και εξέλιξη ασθένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πάθηση μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να συνεχίζεται για εβδομάδες ή και για μήνες. Η μη έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε σηπτικό σοκ. Η εμβολή μεγάλων αρτηριών σε οποιαδήποτε περιοχή του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα της περιοχής που εκτείνεται περιφερικά του σημείου αυτού. Η πάθηση αποτελεί συχνά επιπλοκή λοιμώξεων, κρυοπαγημάτων συνθλιπτικών κακώσεων ή παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Συχνά η γάγγραινα συνέβαινε στα πόδια στρατιωτών οι οποίοι πολεμούσαν στα χιόνια και πάθαιναν κρυοπαγήματα. Πρόκειται για τοπικές βλάβες, συνήθως των κάτω άκρων, από το ψύχος. Παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται στον μεσοκυττάριο χώρο και η προκαλούμενη αφυδάτωση σε συνδυασμό με την ισχαιμία λόγω αγγειοσύσπασης μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα. Η πάθηση μπορεί να περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή π.χ. σε ένα δάκτυλο αλλά είναι δυνατό να καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα του ποδιού. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή αίματος στα πόδια μπορεί να σταματήσει απότομα ή σταδιακά. Και στις δύο περιπτώσεις το πόδι γίνεται ωχρό και παγωμένο ενώ ο πόνος ποικίλλει.

Οι πιθανότητές για την ανάπτυξη γάγγραινας είναι υψηλότερες, εάν ο ασθενής έχει διαγνωσθεί με διαβήτη ή αθηροσκλήρωση τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ροή του αίματος[2].

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεραπείες για την γάγγραινα είναι:[2]

  1. χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των νεκρών ιστών,
  2. τα αντιβιοτικά και άλλες προσεγγίσεις.

Η πρόγνωση για ανάρρωση είναι καλύτερη αν η γάγγραινα εντοπίζεται νωρίς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γάγγραινα - gangrene - Ιατρικό Λεξικό». www.iatronet.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 «Γάγγραινα». elobot.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016.