Βόας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόας (οικογένεια: Βοΐδες (Boidae)
Βόας ο συσφιγκτήρ
Βόας ο συσφιγκτήρ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Λεπιδωτά (Squamata)
Υποτάξη: Ερπετά (Serpentes)
Ανθυποτάξη: Αληθινοφίδια (Alethinophidia)
Οικογένεια: Βοΐδες (Boidae)
Gray, 1825
Συνώνυμα
  • Boidae - Gray, 1825[1]

Ο βόας (Κοινή ονομασία: βόας, boa[2]) είναι γένος ερπετών, που ανήκουν στην οικογένεια των Βοϊδών και στην τάξη των Λεπιδωτών. Ο βόας δεν είναι κροταλίας. Πρόκειται για μη δηλητηριώδες φίδι, το οποίο απαντάται στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Ασία, όπως επίσης και σε μερικά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνήθως τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά. Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό bos, που σημαίνει "βους, αγελάδα" και βασίζεται στον αρχαίο μύθο ότι οι βόες κυνηγούν αγελάδες και τις σφίγγουν μέχρι θανάτου. Δύο υποομοταξίες απαρτίζουν 8 γένη και 43 είδη, τα οποία αναγνωρίζονται σήμερα. Κυριότερο είδος είναι ο βόας ο συσφιγκτήρ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φίδια, με μήκος που φθάνει τα 5-6 μέτρα. Είναι ζώο νυκτόβιο και ζει επάνω στα δένδρα ή στο έδαφος. Οι ιθαγενείς των περιοχών που βρίσκεται τον κυνηγούν για το νόστιμο κρέας του, που μοιάζει με του ψαριού, αλλά και για το δέρμα του.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στόμα και το σώμα του βόα έχουν μεγάλη διασταλτικότητα. Αυτό επιτρέπει στο ερπετό να καταπίνει ολόκληρη την τροφή του. Τα περισσότερα είδη έχουν έναν λειτουργικό αριστερό πνεύμονα, ο οποίος σε πολλά είδη είναι μεγαλύτερος κατά τα τρία τέταρτα από το δεξιό.[3] Το δέρμα του φιδιού έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Οι αποχρώσεις είναι μεταλλικές και το χρώμα τους είναι συνήθως σκούρο κίτρινο ή λαδί με κηλίδες ή λουρίδες άλλου χρώματος.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα είδη είναι ωοζωοτόκα, σε αντίθεση με τους πύθωνες, οι οποίοι γεννούν αποκλειστικά αυγά.

Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δίαιτα του φιδιού περιλαμβάνει πτηνά, μικρά θηλαστικά, όπως λαγοί και ποντικοί, ενώ επίσης μπορεί να φάει μικρά ελάφια και κατσίκια. Το ζώο συλλαμβάνει τη λεία του με ενέδρα και αφού την τυλίξει γύρω από το σώμα του, που έχει μεγάλη δύναμη, τη σφίγγει μέχρι ασφυξίας, σπάζοντας τα οστά του θύματος. Στη συνέχεια το φίδι καταπίνει την τροφή ολόκληρη. Ο βόας μένει ακίνητος όση ώρα διαρκεί η πέψη της τροφής του.

Υφομοταξίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υφομοταξία Αρχή Γένη Είδη Κοινή ονομασία Γεωγραφική κατανομή
Βοείναι (Βοείναι) Gray, 1825 5 28 Αληθινός βόας Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Αφρική, Μαδαγασκάρη, Ρεϊνιόν, Μαυρίκιος , Μολούκες και Νέα Γουινέα.
Ερυκίναι (Erycinae) Bonaparte, 1831 3 15 Παλαιός παγκόσμιος βόας της γης Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μικρά Ασία, βόρεια, κεντρική, ανατολική και δυτική Αφρική, κεντρική και νοτιοδυτική Ασία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό.

Γένος= Boa - Gray, 1825

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).
  2. ITIS, ID=174321, taxon=Boidae, 14 Ιουλίου 2008
  3. Boidae Αρχειοθετήθηκε 2008-05-18 στο Wayback Machine. στο VMNH. Προσπελάστηκε στις 15 Ιουλίου του 2008.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Εγκυκλοπαιδεία, εκδ. Μαλλιάρης- Παιδεία, 2006, τ. 5, σελ. 411-12.
  • Kluge AG. 1991. Boine Snake Phylogeny and Research Cycles. Misc. Pub. Museum of Zoology, Univ. of Michigan No. 178. PDF στο University of Michigan Library. Προσπελάστηκε στις 8 Ιουλίου του 2008.