Βράτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°12′N 23°33′E / 43.200°N 23.550°E / 43.200; 23.550

Βράτσα

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βράτσα
43°12′44″N 23°32′40″E
ΧώραΒουλγαρία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος της Βράτσα
Έκταση212 km²
Υψόμετρο344 μέτρα
Πληθυσμός55.451 (15  Μαρτίου 2024)[1]
Ταχ. κωδ.3000
Τηλ. κωδ.092
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βράτσα (βουλγαρικά: Враца) είναι πόλη της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, στους πρόποδες του Αίμου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Έχει πληθυσμό 60.692 κατοίκους (2012).

Η πόλη της Βράτσα είναι εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο και σιδηροδρομικός κόμβος. Διαθέτει βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας, επεξεργασίας μετάλλων, χημικών και κεραμικών.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα προέρχεται από τη γειτονική Διάβαση Βράτσα, από τη Σλαβική λέξη βράτα ("πύλη")+το Σλαβικό υποκοριστικό -ίτσα, "μικρή πύλη", μετάφραση του Λατινικού ονόματος Valve ("διπλή πόρτα").

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη της Βράτσα είναι γραφική. Φωλιάζει στους πρόποδες του "Βράτσανσκι Μπαλκάν" (Ορος Βράτσα) με τον Ποταμό Λέβα να διασχίζει ήρεμα την πόλη με τεράστιους και φοβερούς βράχους να προβάλλουν πάνω από τις στέγες. Η πόλη απέχει 116 χλμ. από την πρωτεύουσα Σόφια.

Η περιοχή έχει ποικίλα και ελκυστικά φυσικά χαρακτηριστικά, που μαζί με τις ευκαιρίες αναψυχής προσφέρει μια ιδιαίτερη γοητεία του ανατολικού τμήματος της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Αρκετά προστατευόμενα φυσικά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία βρίσκονται στην περιοχή του Κρατικού Δάσους της Βράτσα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα είναι υγρό ηπειρωτικό, όμοιο με εκείνο της Σόφιας. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 11 °C. Το κλίμα στην περιοχή αυτή έχει μέτριες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και επαρκείς βροχοπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η υποκατηγορία της Κλιματικής ταξινόμησης Κέππεν για το κλίμα αυτό είναι "Θαλάσσιο Κλίμα Δυτικών Ακτών/Ωκεάνιο κλίμα".

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης κορυφώθηκε την περίοδο 1990-1991, όταν ξεπέρασε τις 85.000. Το Φεβρουάριο του 2012 η πόλη είχε πληθυσμό 60.692 κατοίκους.

Εθνική σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2011 τα άτομα που δήλωσαν την εθνική τους ταυτότητα κατανέμονταν ως εξής :

Σύνολο: 60.692

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θησαυρός Ρόγκοζεν – ο μεγαλύτερος Θρακικός θησαυρός που έχει ανακαλυφθεί στη Βουλγαρία
Βράτσα - πανοραμική άποψη

Η Βράτσα είναι αρχαία πόλη, που ιδρύθηκε από τους αρχαίους Θράκες. Ονομαζόταν Valve ("πύλη φρουρίου") από τους Ρωμαίους, λόγω ενός στενού περάσματος όπου βρισκόταν η κεντρική πύλη του φρουρίου της πόλης. Σήμερα το πέρασμα αυτό είναι το σύμβολο της πόλης και φαίνεται στο θυρεό της.

Μετά την πτώση της Ρώμης η Βράτσα αποτέλεσε τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο). Στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. εποικίστηκε από Νοτιοσλαβικές φυλές, που προήλθαν από την Παννονία και τη Δακία, αλλά η πόλη παρέμενε υπό Βυζαντινό έλεγχο.

Τον 7ο αιώνα οι Βούλγαροι και οι Σλάβοι ίδρυσαν την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία και η Βράτσα αποτέλεσε τμήμα της. Η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό στρατηγική θέση, λόγω της γειτνίασής του με τα σύνορα. Η Βράτσα έγινε διάσημη για την παραγωγή και το εμπόριο των αργυροχρυσοχόων της, τα υψηλής ποιότητας κεραμικά και τη στρατιωτική της σημασία.

Τον 8ο αιώνα ο Βουλγαρικός στρατός κατέλαβε τη Σόφια, πράγμα που οδήγησε στη μείωση της σημασίας της Βράτσα, λόγω της καλύτερης στρατηγικής θέσης της Σόφιας, της πιο αναπτυγμένης οικονομίας της και του μεγαλύτερου μεγέθους της. Αλλά η Bράτσα εξακολούθησε να είναι βασική κατά των επιθέσεων των Βυζαντινών, των Σέρβων και των Ούγγρων κατά το Μεσαίωνα.

Toυρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Ο Πύργος των Μεστσίι"

Τα βουνά και τα δάση είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών τουρισμού - κυνήγι και ψάρεμα, σκι, σπηλαιολογία, αιωροπτερισμό, φωτοτουρισμό κ.α. Υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ορειβασία, ποδηλασία και για όσους τους αρέσει περισσότερο ο κίνδυνος αλεξίπτωτο πλαγιάς, καρτ, μοτοκρός κ.α.

Υπάρχουν επίσης δυνατότητες για ξεκούραση και ψυχαγωγία - πισίνες για παιδιά και ενήλικες, υδάτινους κύκλους, ντίσκο, μπαρ, εστιατόρια, άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ λειτουργεί το τελεσιέζ του Σαλέ Παρσέβιτσα και οι πίστες του σκι είναι σε καλή κατάσταση.

Υπάρχει επίσης Ιστορικό μουσείο και Συγκρότημα Εθνογραφίας και Αναγέννησης.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βράτσα έχει υγρό υποτροπικό κλίμα με ηπειρωτικές επιδράσεις.

Κλιματικά δεδομένα Βράτσα (2002-2012)
Μήνας Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Μέση Μέγιστη °C (°F) 3.2 5.8 11.0 17.5 23.1 26.8 29.5 29.7 25.3 18.4 11.6 5.3 17,3
Μέση Μηνιαία °C (°F) −0.6 1.6 6.4 12.5 18.1 21.8 24.1 24.1 20.0 13.5 7.9 1.8 12,6
Μέση Ελάχιστη °C (°F) −4.3 −2.7 1.8 7.5 12.1 15.8 17.7 17.5 13.6 8.5 3.7 −1.4 7,5
Υετός mm (ίντσες) 48 41 52 71 112 106 78 61 59 65 62 54 809
Πηγή: Stringmeteo.org

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο του Χρίστο Μπότεφ

Σπήλαιο Λεντένικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λεντένικα είναι το σπήλαιο με τις περισσότερες επισκέψεις στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στο τμήμα Στρεσέρσκι του Ορους Βράτσα. Η είσοδός του βρίσκεται σε υψόμετρο 830 μέτρων. Διαθέτει πληθώρα στοών και εντυπωσιακών καρστικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένων σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Το σπήλαιο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και περιλαμβάνει δέκα επί μέρους αίθουσες. Είναι ένα από τα 100 Τουριστικά Αξιοθέατα της Βουλγαρίας.

Φαράγγι Βράτσατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φαράγγι Βράτσατα - οι ψηλότεροι βράχοι στη Βουλγαρία (ύψος 400 μέτρα). Βρίσκεται στο Ορος Βράτσα. και είναι προσβάσιμο από την πόλη. Οι ασβεστόλιθοι του Κεντρικού Τοιχώματος του Βράτσατα και οι άλλοι βράχοι προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για αναρρίχηση και ορειβασία με πάνω από 70 αλπικές διαδρομές, όλων των βαθμών δυσκολίας.

Καταρράκτης Σκάκλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υψηλότερος εποχιακός καταρράκτης στη Βουλγαρία - 141 μέτρα.

Επαρχιακό Ιστορικό Μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει το Θησαυρό Ρόγκοζεν - το μεγαλύτερο Θρακικό θησαυρό, που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Βουλγαρία. Το κύριο κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει πολλές συλλογές.

  • Προϊστορία
  • Αρχαιότητα
  • Μεσαίωνας
  • Θρακικοί θησαυροί
  • Θησαυρός Ρόγκοζεν
  • Εκθεση Χρίστο Μπότεφ
  • Νεότερη Ιστορία
  • Πέτρινη αψίδα

Πανοραμικές απόψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στρατηγική θέση της Βράτσα καθορίζεται από τις μεγάλες σιδηροδρομικές και οδικές αρτηρίες. Η γεωγραφική της θέση έγινε ακόμη σημαντικότερη μετά την κατασκευή της Γέφυρας Δούναβη 2 στην πόλη του Βίντιν (που προσφέρει την αμεσότερη χερσαία πρόσβαση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη Σόφια προς τη Δυτική Ευρώπη).

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Vratsa στο Wikimedia Commons