Βούρινος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βούρινος is located in Greece
Βούρινος
Βούρινος
Η θέση του Βούρινου στον χάρτη

Συντεταγμένες: 40°10′59″N 21°48′11″E / 40.183°N 21.803°E / 40.183; 21.803

Βούρινος
Χάρτης
Ύψος1.866 μέτρα
ΧώρεςΕλλάδα

Ο Βούρινος (και Μπούρινος) είναι βουνό της Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, με υψόμετρο 1.866 μέτρα. Η κορυφή του ονομάζεται από τους κατοίκους των προποδών του Ντρισινίκους. Συνδέεται στα βόρεια με το Άσκιο του οποίου μπορεί να θεωρηθεί και τμήμα, ανατολικά καταλήγει στο οροπέδιο της Κοζάνης ενώ νότια και δυτικά περιβάλλεται από τον Αλιάκμονα.

Η ετυμολογία του ονόματός του προέρχεται μάλλον από το προελληνικό "Βαρνούς" που σημαίνει "ύψωμα". Εξάλλου τα αρχαία χρόνια ολόκληρη η κάθετη οροσειρά που περιλαμβάνει τα βουνά Βούρινος, Βέλλια, Άσκιο, Βέρνο (Βίτσι), Βαρνούντας και Πέλιστερ (ΠΓΔΜ) ήταν γνωστή με το όνομα "Βαρνούς".

Ο Βούρινος αποτελείται από δύο παράλληλα μακρόστενα όρη, τον Άνω Βούρινο στα Δυτικά και τον Κάτω Βούρινο στα Ανατολικά που χωρίζονται από την κοιλάδα του "Μεσιανού νερού". Έχει ιδιαίτερα ηφαιστειακά πετρώματα, τα οποία ήταν λόγος να αναπτυχθεί ιδιαίτερη χλωρίδα. Εντοπίζονται 15 είδη ενδημικά στην Ελλάδα και 8 ενδημικά στον κόσμο. Η ιδιαίτερη χλωρίδα του βουνού, βοήθησε στο να αναπτυχθεί γενικώς μια μεγάλη βιοποικιλότητα που εντοπίζεται κυρίως στην κοιλάδα του Μεσιανού νερού. Λόγω αυτής της βιοποικιλότητάς του, ο Βούρινος είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000.

Ιστορικά το βουνό είναι γνωστό για την εξέγερση των Δυτικομακεδόνων το 1878, ενάντια στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]