Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουλγαρικά Στρατεύματα
Българска армия
Έμβλημα των Βουλγαρικών Στρατευμάτων
Ίδρυση1878
Σημερινή μορφή2002
Υπηρεσιακοί κλάδοι
ΑρχηγείοΣόφια
Δύναμη
Ηλικία στράτευσης18ο έτος
Δαπάνες
Προϋπολογισμός$1,190 δις (2009)[1]
Ποσοστό του ΑΕΠ1,98% (2009)
Βιομηχανία
Εγχώριοι προμηθευτέςTEREM
Arsenal Corporation
Ξένοι προμηθευτές Γαλλία
Γερμανία
Ηνωμένες Πολιτείες
Ηνωμένο Βασίλειο
Ισπανία
Ιταλία
Ουκρανία
Πολωνία
Ρωσία
Τσεχία
Πρώην:
Σοβιετική Ένωση
Ετήσιες εξαγωγές€219 δις (2012)[2]

Οι Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις (βουλγαρικά: Българска армия) αντιπροσωπεύει τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Το Υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την πολιτική ηγεσία ενώ η συνολική στρατιωτική διοίκηση παραμένει στα χέρια του Επιτελείου Άμυνας, με επικεφαλής τον Αρχηγό Άμυνας (παλαιότερα ονομαζόταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου). Υπάρχουν τρεις κύριοι κλάδοι, που ονομάζονται κυριολεκτικά χερσαίες δυνάμεις, αεροπορικές δυνάμεις οι ναυτικές δυνάμεις, ενώ η ευρεία έννοια «βουλγαρικός στρατός» περιλαμβάνει όλους τους κλάδους μαζί.

Σε όλη την ιστορία του, ο στρατός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας. Μόνο πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση (1878), η Βουλγαρία έγινε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και συμμετείχε σε αρκετούςς μεγάλους πολέμους, Σερβοβουλγαρικό πόλεμο (1885), Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13), Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1913), Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1915-1918) και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1945), στη διάρκεια των οποίων ο στρατός απέκτησε σημαντική εμπειρία στη μάχη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας διατηρούσε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ο οποίος αριθμούσε κατ' εκτίμηση 152.000 στρατεύματα το 1988.[3] Έπειτα από την πτώση του κομμουνισμού, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ακολουθήσει μια πολιτική υπέρ του NATO, μειώνοντας έτσι το στρατιωτικό προσωπικό και τα όπλα. Η Βουλγαρία έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (NATO) στις 29 Μαρτίου του 2004 και διατηρεί σήμερα συνολικά δύναμη 776 στρατιωτών ανεπτυγμένων σε τρεις χώρες.

Ο πολιούχος του Βουλγαρικού Στρατού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ή Ημέρα του Αγίου Γεωργίου (6 Μαΐου) είναι επίσημη αργία στη Βουλγαρία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]