Βοοειδή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοοειδή
Παραδείγματα βοοειδών (δεξιόστροφα από την κορυφή στα δεξιά): Κοινός ιππότραγος, Πρόβατο, Ζεμπού, Κινέζικο γκοράλ, Νυάλα, Φιλατόμπα του Μάξουελ
Παραδείγματα βοοειδών (δεξιόστροφα από την κορυφή στα δεξιά): Κοινός ιππότραγος, Πρόβατο, Ζεμπού, Κινέζικο γκοράλ, Νυάλα, Φιλατόμπα του Μάξουελ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Υπερσυνομοταξία: Δευτεροστόμια (Deuterostomia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Υφομοταξία: Θηριόμορφα (Theriiformes)
Υπερτάξη: Οπληφόρα (Ungulata)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Βοοειδή (Bovidae)

Τα Βοοειδή είναι μεγάλα μηρυκαστικά θηλαστικά με μυώδες σώμα και κούφια, μη διακλαδιζόμενα κέρατα, που διαθέτουν τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά. Σε ορισμένα όμως είδη μόνο τα αρσενικά έχουν κέρατα.

Τα Βοοειδή αποτελούν οικογένεια των αρτιοδακτύλων και περιλαμβάνουν 8 υποοικογένειες, 48 γένη και 178 είδη. Στη φύση απατώνται σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (όπου έχουν εισαχθεί ορισμένα είδη).

Πολλά είδη βόσκουν χορτάρι, ενώ άλλα τρέφονται με φύλλα δέντρων και θάμνων. Όπως στα περισσότερα οπληφόρα θηλαστικά τα βοοειδή έχουν πολύπλοκο πεπτικό σύστημα που τους επιτρέπει να διασπούν την τροφή τους. Έχουν οξυμένες αισθήσεις και συχνά ζουν σε κοπάδια, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να αποφύγουν μια επίθεση.

Τα περισσότερα άγρια βοοειδή ζουν 10-15 χρόνια. Κάποια είδη όμως ζουν περισσότερο (π.χ ο Αμερικανικός βίσονας ζει έως 25 χρόνια, το Γκαρ ζει έως 30 χρόνια κλπ.)

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τα ΖΩΑ, David Burnie, Σαββάλας 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]