Πάπας Βονιφάτιος Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βονιφάτιος Η΄)
Πάπας Άγιος
Βονιφάτιος Η'
Από24 Δεκεμβρίου 1294
Έως11 Οκτωβρίου 1303
ΠροκάτοχοςΠάπας Κελεστίνος Ε΄
ΔιάδοχοςΠάπας Βενέδικτος ΙΑ΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1230
Ανάνι, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Θάνατος11 Οκτωβρίου 1303 (73 ετών)
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Προσφωνήσεις του
Πάπα Βονιφάτιου Η΄
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΔ/Δ
Ο τάφος του Πάπα Βονιφάτιου Η΄ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ (Papa Bonifacio VIII, 1230 – 11 Οκτωβρίου 1303), γεννημένος ως Benedetto Caetani, ήταν Πάπας από τις 24 Δεκεμβρίου του 1294 έως τον θάνατό του το 1303.

Οργάνωσε το πρώτο καθολικό έτος «ιωβηλαίου» που έλαβε χώρα στη Ρώμη και δήλωσε ότι τόσο η πνευματική όσο και η κοσμική εξουσία βρίσκονταν υπό τη δικαιοδοσία του Πάπα και ότι οι βασιλείς ήταν υποταγμένοι στην εξουσία του Ρωμαίου ποντίφηκα.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περί το 1230 στην Ανάνι καταγόμενος από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε στο Παρίσι νομικά και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, προσόντα με τα οποία κατέλαβε σπουδαία θέση στη Παπική Αυλή. Επέδειξε μεγάλη κλίση στα γράμματα και τις επιστήμες. Το 1281 εκλέχθηκε Καρδινάλιος και διεξήγαγε σημαντικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις στη Γαλλία και Ισπανία.

Κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε τον προκάτοχό του Κελεστίνο Ε΄, που είχε πεθάνει στη φυλακή, ερχόμενος σε οξύτατη ρήξη με τους δύο αντιπάλους του Καρδινάλιους αδελφούς Κολόνα της ισχυρής ρωμαϊκής οικογένειας. Η ρήξη αυτή απέληξε σε ένοπλη συμπλοκή, στην οποία και τελικά επεκράτησε ο Βονιφάτιος.

Ως Πάπας, στις 18 Νοεμβρίου του 1302 εξέδωσε την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Εις μίαν Αγίαν), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης. Οι ιστορικοί τη θεωρούν ως μία από τις πιο ακραίες δηλώσεις που έκανε ποτέ Πάπας.

Στην εξωτερική πολιτική θέλησε να επέμβει στα εσωτερικά της Γαλλίας προκαλώντας την άμεση απάντηση του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου Δ', ο οποίος και απέστειλε στρατό εναντίον του και τον συνέλαβε ως αιχμάλωτο. Μετά από εντολή του βασιλιά της Γαλλίας απελευθερώθηκε, αλλά λίγο αργότερα πέθανε από θλίψη, στις 11 Οκτωβρίου 1303.