Βοθνιακός κόλπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 63°N 20°E / 63°N 20°E / 63; 20

Βοθνιακός κόλπος
ΧώραΦινλανδία και Σουηδία
Γεωγραφικές συντεταγμένες63°0′0″N 20°0′0″E

Ο Βοθνιακός ή Βοθνικός Κόλπος (φινλανδικά: Pohjanlahti, σουηδικά: Botniska viken) είναι ο βορειότερος κόλπος της Βαλτικής θάλασσας. Βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής της Φινλανδίας και της ανατολικής ακτής της Σουηδίας. Στα νότια του κόλπου βρίσκονται τα νησιά Ώλαντ, μεταξύ της Θάλασσας των Ώλαντ και της Θάλασσας του Αρχιπελάγους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός ορίζει ως το δυτικό όριο του Βοθνιακού κόλπου, μία γραμμή από το Σίμπμνεσκλουμπ (59°54'Β) της Σουηδίας, στο Φλέτιαν, μετά στο Λάγκσκαιρ, στο Φέστερνε, στο Κέκαρσερν, στο Βένο-Κάλκσκερ έως το νοτιοδυτικό άκρο του Χανγκέουντε (χερσόνησος Χάνκο, 59°49'Β) της Φινλανδίας.[1]

Η επιφάνειά του είναι 117.000 τ.χλμ.. Ο κόλπος έχει μήκος 725 χιλιόμετρα, πλάτος 80-240 χλμ. και μέσο βάθος 60 μέτρα. Ενώ το μέγιστο βάθος είναι 295 μ. Το βάθος και η επιφάνεια του Βοθνιακού κόλπου, συνεχώς μειώνεται, καθώς η γη «σηκώνεται» αφού είχε πιεστεί προς τα κάτω, από τον ηπειρωτικό πάγο, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Η αύξηση είναι 80 εκατοστά κάθε εκατό χρόνια. Στον Βοθνιακό κόλπο καταλήγουν αρκετά ποτάμια και από τις δύο πλευρές. Κατά συνέπεια, η περιεκτικότητα σε αλάτι μειώνεται απότομα στον Βορρά. Στο Νότο το νερό είναι το κανονικό υφάλμυρο νερό της Βαλτικής θάλασσας, αλλά στο Βορρά η αλμυρότητα είναι τόσο χαμηλή που το αλάτι στο νερό δεν είναι πλέον αισθητό στη γεύση και έτσι πολλά ψάρια του γλυκού νερού κατοικούν εκεί. Ο κόλπος παγώνει πάνω από πέντε μήνες τον χρόνο. Το «πάγωμα» της Βαλτικής θάλασσας ξεκινά και τελειώνει στο βόρειο τμήμα του κόλπου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]