Βλάσης Γαβριηλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλάσης Γαβριηλίδης
Ο Βλάσης Γαβριηλίδης στο περιοδικό Νέα Ελλάς του 1894
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βλάσης Γαβριηλίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1848
Επιβάτες
Θάνατος11 Απριλίου 1920 (72 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΜεγάλη του Γένους Σχολή
Πανεπιστήμιο της Λειψίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
εκδότης
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βλάσης Γαβριηλίδης (Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, 1848 - Αθήνα, 11 Απριλίου 1920) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης. Θεωρείται ο «πατέρας» της δημοσιογραφίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης[1] της Προποντίδας από εύπορη οικογένεια (ο πατέρας του ήταν κοσμηματοπώλης στην Κωνσταντινούπολη), και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ενώ στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στη Λειψία της Γερμανίας, με έξοδα του μεγαλεμπόρου Βαρόνου Σίνα. Το 1868 δημοσίευσε μια σειρά άρθρων με τίτλο «Γενική ιστορία της Ελληνικής τραγωδίας» στο περιοδικό Επτάλοφος, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε την εφημερίδα Μεταρρύθμισις. Το 1878 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ύστερα από την εκδίωξή του από τις τουρκικές αρχές εξαιτίας ενός άρθρου του στη Μεταρρύθμισιν.

Στην Αθήνα συνεργάστηκε με τον Κλεάνθη Τριαντάφυλλο για την έκδοση του πολιτικοσατιρικού περιοδικού Ραμπαγάς και δύο χρόνια αργότερα εξέδωσε το δικό του εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Μη χάνεσαι. Την 1η Νοεμβρίου 1883 μετέτρεψε το περιοδικό στην καθημερινή εφημερίδα Ακρόπολις. Ήταν προσωπικός φίλος του Χαριλάου Τρικούπη, τον οποίο όμως από το 1890 και μετά πολέμησε μέσα από τις στήλες του. Την περίοδο εκείνη στήριξε τον Γεώργιο Α΄, τον οποίο ενθάρρυνε να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Από το 1909, δηλαδή μετά από το Κίνημα στο Γουδί, και μέχρι τον θάνατο του, ο Γαβριηλίδης υποστήριξε θερμά την πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κωστή Παλαμά, τον οποίο μάλιστα είχε παντρέψει. Επίσης, είχε εκδόσει το νεανικό περιοδικό Νέα Γενεά.

Το τυπογραφείο της εφημερίδας του υπήρξε πολλές φορές στόχος αντιπάλων, όπως συνέβη και στα γεγονότα που έμειναν γνωστά ως Ευαγγελικά. Ο Γαβριηλίδης, προοδευτικός και υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, δεν δίστασε να ξεκινήσει σειρά άρθρων με μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική. Εξοργισμένοι υποστηρικτές της διατήρησης της γλώσσας των Ευαγγελίων αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει τη δημοσίευση και να ζητήσει συγγνώμη από τους φοιτητές, που πρώτοι είχαν αντιδράσει, αφού όμως ο όχλος είχε καταστρέψει τα γραφεία της εφημερίδας.

Απεβίωσε στις 11 Απριλίου 1920 στην Αθήνα.[2]

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γραμματόσημο με τη μορφή του Γαβριηλίδη εκδόθηκε το 2015 στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θρακική, Προσωπικότητες της Θράκης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010. 
  2. Εμπρός, φύλλο 12-4-1920, σελ. 4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Σαρδελής: Βλάσης Γαβριηλίδης, 1848-1920: Μεγάλος αναμορφωτής της ελληνικής δημοσιογραφίας και πνευματικός ηγέτης. Αθήνα 2005
  • Μαριάνθη Παλάζη: Ένα όνομα, δύο τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης - Νέοι Επιβάτες, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα 2009