Βικιπαίδεια:DBpedia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
DBpedia + GR
DBpedia
Γενικά
ΔημιουργοίΑΠΘ
ΕίδοςSemantic Web, Linked Data
Διανομή
Λειτουργικά
Διαθέσιμο σεΕλληνικά
Ανάπτυξη
ΠλατφόρμαVirtuoso Universal Server
Γραμμένο σεScala, Java, VSP
Άδεια χρήσηςGNU General Public License
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
el.dbpedia.org

Εδώ περιγράφεται το εγχείρημα της ελληνικής DBpedia, ένα εξωτερικό project για την εξαγωγή, διασύνδεση και επαναχρησιμοποίηση δομημένης πληροφορίας διαμέσου του Web από την Wikipedia. Τα δεδομένα που αντλούνται μπορούν να είναι αντικείμενο επεξεργασία από λογισμικό και να διασυνδεθούν με οποιοδήποτε τρόπο, προσφέροντας δυνατότητες για απίστευτες εφαρμογές. Η δημιουργία αντίστοιχης βάσης με δεδομένα από την ελληνική βικιπαίδεια (και βεβαίως διασυνδεδεμένα με τα αντίστοιχα από την αγγλική) πρώτα από όλα μπορούν να μας οδηγήσουν σε α) καλύτερη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας εντός της βικιπαίδειας, β) ενημέρωση και διορθώσεις για αναντιστοιχίες πληροφοριών σε σχέση με την αγγλική ή ακόμη και άλλες πηγές πληροφοριών, γ) χρήση τους από εφαρμογές τρίτων web based ή όχι εφαρμογών, διαμοιράζοντας τις πληροφορίες της βικιπαίδειας σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ακόμη και αν δεν την επισκεφτούν άμεσα, γεμίζοντας στην ουσία το διαδίκτυο με συνδέσμους προς λήμματα της βικιπαίδειας.

Το ελληνικό project διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ που χρηματοδοτείται και εδράζεται στο Δήμο Βέροιας Η δημιουργία της πρώτης έκδοσης της ελληνικής DBpedia έγινε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΜΣ στην Επιστήμη του Διαδικτύου στα πλαίσια της εργασίας τους για το μάθημα "Επεξεργασία Πληροφορίας στο Διαδίκτυο" με επιβλέποντα τον δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα. Σημειώνω ότι ακόμη και η δημιουργία του τοπικού project είναι αρκετά πρωτοποριακή, καθώς πρόκειται για μόλις την τρίτη διεθνή έναρξη πλην της αγγλικής, [1] αλλά είναι ήδη σε περισσότερο δυναμική πορεία.

Την Παρασκευή 12/11/2010 πραγματοποιήθηκε μια μίνι διάλεξη από τον Geraki στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, σχετικά με την λειτουργία των προτύπων και ιδιαίτερα των κουτιών πληροφοριών (infoboxes) που είναι και στο άμεσο ενδιαφέρον της DBpedia. Αργότερα θα υπάρχει έντονη και αμφίδρομη διοχέτευση ιδεών και παρατηρήσεων με σκοπό την παράλληλη βελτίωση. Ευπρόσδεκτη λοιπόν κάθε βοήθεια που μπορεί να δώσει κάποιος σε σχέση με τα πρότυπα πληροφοριών (κυρίως).

  • Ο ιστότοπος http://el.dbpedia.org/ έχει πλέον πληροφορίες που αντλήθηκαν από όλα τα λήμματα της Βικιπαίδειας (στην παρούσα κατάσταση). Με διόρθωση προτύπων και συνδυασμό πηγών θα δημιουργηθούν περισσότερα συνδεδεμένα δεδομένα.
  • Ένα ενδιάμεσο/παράπλευρο παράγωγο: Όλες οι μεταβλητές προτύπων που χρησιμοποιούνται σε λήμματα της Βικιπαίδειας. Με βάση αυτό τον κατάλογο, μπορούν να γίνουν πολλές διορθώσεις είτε σε λάθη που έχουν γίνει σε λήμματα, είτε στην συμβατότητα μεταξύ προτύπων.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]