Βικιπαίδεια:CheckUser

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του εργαλείου και της ομάδας CheckUser της Βικιπαίδειας
Παράδειγμα CheckUser καταγραφής

Το εργαλείο CheckUser είναι ειδική λειτουργία της Βικιπαίδειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια μικρή ομάδα έμπιστων χρηστών (που ονομάζεται CheckUsers). Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες του να κάνει αναζητήσεις στους διακομιστές του Wikimedia, προκειμένου να εξακριβωθούν οι διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνται από ένα λογαριασμό χρήστη της Βικιπαίδειας, καθώς και άλλα τεχνικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από το διακομιστή για το λογαριασμό χρήστη ή τη διεύθυνση IP.

Η ομάδα CheckUser χρησιμοποιεί το εργαλείο για να διαπιστώσει αν δύο ή περισσότεροι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται από ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων και, στη συνέχεια, να προστατεύσει τη Βικιπαίδεια ενάντια στην διασπαστική ή καταχρηστική συμπεριφορά.

Οι CheckUsers είναι σε θέση να δουν μια λίστα με όλες τις διευθύνσεις IP που χρησιμοποιήθηκαν από ένα λογαριασμό χρήστη για να επεξεργαστεί τη Βικιπαίδεια, μια λίστα με όλες τις αλλαγές που έγιναν από μια IP, ή τους λογαριασμούς χρηστών που έχουν χρησιμοποιήσει μια διεύθυνση IP. Μπορούν επίσης να δουν ένα αρχείο καταγραφής των ενεργειών CheckUser στο Ειδικές:CheckUser.

Τα δεδομένα CheckUser δεν δημοσιοποιούνται, εκτός εάν γίνει σύμφωνα με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ιδρύματος Wikimedia (WMF) και τους πρόσθετους περιορισμούς που τίθενται από αυτήν την πολιτική. Μετά την ολοκλήρωση έρευνας με το εργαλείο CheckUser, οι περισσότεροι CheckUsers δημοσιοποιούν τα ευρήματά τους σε γενικευμένη μορφή (όπως με τη δήλωση ότι «ο λογαριασμόςΑ είναι, δεν είναι, ή μπορεί να είναι ίδιος με τους λογαριασμούς Β ή Γ»). Η δημοσιοποίηση πραγματικών προσωπικών δεδομένων (όπως ο "λογαριασμός D συνδέεται μέσω της IP 0.1.2.3") είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα συμπεράσματα που προέρχονται από τα δεδομένα CheckUser έχουν περιορισμένη χρησιμότητα, και ένα αρνητικό εύρημα από το CheckUser σπάνια αποκλείει μια προφανή μαριονέτα.

Η Βικιπαίδεια στα ελληνικά δεν διαθέτει τοπικά ομάδα χρηστών με δυνατότητες CheckUser οπότε και τα σχετικά αιτήματα γίνονται στην σχετική σελίδα στο meta: Steward requests/Checkuser.