Βικιπαίδεια:Σπουδαιότητα (ταινίες) Α

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η παρακάτω είναι προτεινόμενη πολιτική, οδηγία ή διαδικασία της Βικιπαίδειας. Η πρόταση βρίσκεται πιθανώς υπό ανάπτυξη, υπό συζήτηση ή στη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης για υιοθέτηση. (Η πλειοψηφία σε μια πρόταση δεν συνιστά συναίνεση). Αναφορές ή σύνδεσμοι προς αυτή τη σελίδα δεν θα πρέπει να την περιγράφουν ως «πολιτική».
Error: no shortcuts were specified and the |msg= parameter was not set.


Αξιόλογη ταινία είναι όποια πληροί τεκμηριωμένα τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Α. Συντελεστές
  1. Οι βασικοί ηθοποιοί (πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι), ο σκηνοθέτης, ο σεναιογράφος πρέπει να είναι αξιόλογοι με τα κριτήρια για τα αξιόλογα πρόσωπα. Εδώ εξετάζουμε την διαχρονική παρουσία τους στον χώρο των τεχνών, με άλλα λόγια, είναι σημαντικό αν κάποιοι από τους βασικούς συντελεστές έχουν μία αξιόλογη πορεία διαχρονικά και όχι μόνο αν ήταν γνωστοί ή/και αναγνωρισμένοι όταν γυρίστηκε η ταινία.
  • Β. Κριτική
  1. Η ταινία έχει λάβει αρκετές πλήρεις και εκτεταμένες κριτικές από γνωστούς κριτικούς σε περιοδικά ή εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας ή κινηματογραφικού περιεχομένου.
  • Γ. Περιεχόμενο και είδος
  1. Η ταινία δεν ανήκει σε είδος με περιορισμένο κοινό--στόχο. Γενικά, οι ταινίες που παράγονται με μεγάλη ταχύτητα ή/και για περιορισμένα κοινά (πχ πορνογραφικές ταινίες, anime) δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε σε λήμμα ούτε σε χωριστό κατάλογο εκτός αν ισχύουν κάποια από τα υπόλοιπα κριτήρια.
  2. Η ταινία ή οι συντελεστές της έχουν δημιουργήσει σημαντικό θέμα στην χώρα παραγωγής για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους (πχ λογοκρισία).
  3. Η ταινία δεν πρέπει να είναι ημιτελής ή να θεωρείται από τους δημιουργούς της σαν ημιτελής. Εξαιρείται η περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας δεν υπάρχουν πλήρη αντίγραφα μίας ταινίας που κρίνεται σαν σημαντική με όλα τα υπόλοιπα κριτήρια.
  • Δ. Αναγνώριση
  1. Έχει βραβευτεί σε αναγνωρισμένο, διαγωνιστικό φεστιβάλ, τοπικό (δηλαδή της χώρας όπου έγινε η παραγωγή της ταινίας) ή διεθνές. Η βράβευση μπορεί να αφορά τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο και δευτερευόντως κάποιον άλλο συντελεστή.
  2. Έχει διανεμηθεί στους κινηματογράφους, κατά προτίμηση σε ευρύ κύκλωμα αιθουσών, δηλαδή όχι μόνο σε αίθουσες τέχνης. Η ταινία χρειάζεται να έχει ικανοποιητική εισπρακτική πορεία σε σχέση με την εποχή που γυρίστηκε και σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θεατών που παρακολουθούν κινηματογράφο. Η αποκλειστική διανομή μόνο σε βίντεο ή DVD από μόνη της δεν αρκεί για να δώσει σημαντικότητα στην ταινία ακόμα και αν οι συντελεστές είναι αξιόλογοι. Οι ταινίες που δημιουργούνται για την τηλεόραση συμπεριλαμβάνονται σε λήμμα μόνο αν συντρέχουν και άλλα κριτήρια.
  • Ε. Διαχρονική αξία
  1. Η ταινία επιλέχθηκε για διατήρηση από ένα εθνικό αρχείο (όχι απαραίτητα της χώρας παραγωγής της ταινίας) για την ιστορική της αξία και όχι απλώς για λόγους αρχειοθέτησης (Σε αυτήν την περίπτωση ταινία θεωρούμε ένα έργο μυθοπλασίας ή ένα ντοκιμαντέρ και όχι μία καταγραφή σε κινηματογραφική ταινία, για παράδειγμα ενός ιστορικού γεγονότος).
  2. Η ταινία ή/και οι συντελεστές της έχουν γίνει αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης ή αποτελεί αναγνωρισμένο παράδειγμα που διδάσκεται σε σπουδαστές κινηματογράφου
  3. Η ταινία είναι ιστορικά αξιόλογη, όπως επιδεικνύεται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
  1. Δημοσίευση τουλάχιστον δύο μη τετριμμένων λημμάτων, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία της ταινίας για ένα ή περισσότερους από τους βασικούς συντελεστές
  2. Τεκμηριωμένη θετική γνώμη μεταξύ σημαντικής μερίδας κριτικών κινηματογράφου ή ακαδημαϊκών ή επαγγελματιών κινηματογράφου, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας.
  3. Αναφορά ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ, προγράμματος ή ανασκόπησης για την ιστορία του κινηματογράφου.

Πολλά από τα παραπάνω κριτήρια έχουν τοπικό, δηλαδή ελληνικό χαρακτήρα και ισχύουν κατεξοχήν για ελληνικές ταινίες. Για τις ταινίες από το εξωτερικό (πολλές δεν παίζονται ποτέ στην Ελλάδα) δεν ισχύουν και προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε περισσότερες από μία χώρες.

Ας έχουμε ακόμη υπόψη ότι:

  • Αν ένας ηθοποιός έχει ταινίες αξιόλογες και μη αξιόλογες, οι δεύτερες θα ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν σε ενότητα στο λήμμα για τον ηθοποιό ή σε χωριστό λήμμα αν ξεπερνούν, πχ τις 10. Το ίδιο θα είναι δυνατόν να ισχύει και για τα έτη και συγκέντρωση σε λήμματα όπως πχ. Ελληνικές ταινίες του 1960, Ελληνικές ταινίες του 1987, κλπ όπου θα υπάρχουν όσες ταινίες δεν πληρούν όλα τα κριτήρια.
  • Για τις ταινίες που περιλαμβάνονται τελικά στην Βικιπαίδεια, φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το κουτί πληροφοριών όπως επίσης και λεπτομέρειες -όχι εξαντλητικές- για την υπόθεση.