Βικιπαίδεια:Ευγένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ευγένεια είναι μέρος του κώδικα δεοντολογίας και ένα από τα Πέντε θεμέλια της Βικιπαίδειας. Η πολιτική ευγένειας είναι προδιαγραφές συμπεριφοράς που καθορίζουν πώς οφείλουν να επικοινωνούν οι συντάκτες της μεταξύ τους. Με απλά λόγια, οι συντάκτες θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με κατανόηση και σεβασμό. Προκειμένου να διατηρηθεί η εστίαση στη βελτίωση της εγκυκλοπαίδειας και να βοηθείται η διατήρηση ευχάριστου κλίματος για τις επεξεργασίες, οι συντάκτες οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια, ήρεμα και μετρημένα, ακόμη και κατά τη διάρκεια έντονων διαφωνιών.

Η πολιτική αυτή περιγράφει τις πλέον κατάλληλες προδιαγραφές διάδρασης των χρηστών και ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Ισχύει για όλους τους συντάκτες και τη δράση οπουδήποτε στη Βικιπαίδεια, συμπεριλαμβανομένων και των σελίδων συζήτησης σε λήμματα και σελίδες χρηστών, των συνόψεων επεξεργασίας, και κάθε άλλης συζήτησης με (ή για) συνάδελφους βικιπαιδιστές.

Συνεργασία και ευγένεια[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαφορές απόψεων είναι αναπόφευκτες σε ένα συνεργατικό εγχείρημα. Όταν συζητούνται αυτές οι διαφορές κάποιοι συντάκτες μπορεί να δίνουν την εντύπωση άσκοπης σκληρότητας, ενώ απλώς προσπαθούν να είναι ειλικρινείς. Άλλοι συντάκτες μπορεί να δίνουν την εντύπωση υπερευαισθησίας όταν αμφισβητούνται οι απόψεις τους. Ο απρόσωπος γραπτός λόγος σε σελίδες συζήτησης και συνόψεις επεξεργασίας δεν μπορεί να μεταφέρει το σύνολο των αποχρώσεων του προφορικού λόγου, οδηγώντας μερικές φορές σε παρερμηνεία των σχολίων ενός συντάκτη. Μια αγενής παρατήρηση, μέσα σε μια τεταμένη συζήτηση, εύκολα μετατρέπεται σε «επιχειρηματολογία» για το ποιόν των προσώπων και μπορεί να κλιμακωθεί σε προσωπικό καυγά, με αποτέλεσμα η συζήτηση να ξεφύγει από το θέμα της. Τέτοιες φραστικές αντεγκλήσεις καταστρέφουν τις προσπάθειες και υπονομεύουν το θετικό και παραγωγικό κλίμα για συνεισφορά. Επιλύετε τις διαφορές των απόψεων διατηρώντας την ευγένεια στη συζήτηση· διαφωνήστε χωρίς να γίνεστε δυσάρεστοι. Η συζήτηση που αφορά τις πράξεις τρίτων συντακτών οφείλει να πλαισιώνεται με ευγενικό λόγο.

Οι συντάκτες αναμένεται να είναι εύλογα συνεργάσιμοι, να απέχουν από προσωπικές επιθέσεις, να δρουν εντός των πλαισίων της πολιτικής, και να ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις για καλή πίστη. Προσπαθήστε να φέρεστε στους συναδέλφους σας συντάκτες όπως σε σεβαστούς συνεργάτες με τους οποίους εργάζεστε σε ένα σημαντικό έργο. Να είστε ιδιαίτερα φιλόξενοι και υπομονετικοί με τους νέους χρήστες. Καλωσορίστε τρίτους να κάνουν επεξεργασίες στα λήμματα, αποθαρρύνετε όμως διακριτικά τις μη εποικοδομητικές συνεισφορές.

Αποφεύγοντας την αγένεια[επεξεργασία κώδικα]

Η αγένεια – ή η εντύπωση της αγένειας – συνήθως αναδύεται μέσα από εντάσεις κατά την αμφισβήτηση του περιεχομένου των λημμάτων.

  • Εξηγήστε τι εννοείτε. Επεξεργασίες που δεν έχουν επεξηγηθεί επαρκώς μπορεί να εκλαμβάνονται ως αγενείς, είτε αυτή ήταν η πρόθεση του συντάκτη είτε όχι. Χρησιμοποιήστε καλές συνόψεις επεξεργασίας και συνεχίστε στη σελίδα συζήτησης αν ο χώρος της σύνοψης επεξεργασίας δεν είναι επαρκής ή φαίνεται πιθανό πως θα χρειαστεί συζήτηση επί του θέματος.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα πρότυπα προειδοποίησης των χρηστών. Να είστε προσεκτικοί όταν αναρτάτε τυποποιημένα μηνύματα προς τους συντάκτες με τους οποίους εμπλέκεστε σε διαμάχη, και να είστε επίσης προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τυποποιημένα μηνύματα στους νεοεισερχόμενους (βλέπε Βικιπαίδεια:Μη δαγκώνετε τους νέους χρήστες). Τα τυποποιημένα μηνύματα είναι διατυπωμένα προσεγγιστικά και παρεξηγούνται εύκολα. Σκεφτείτε σοβαρά να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό μήνυμα είτε για να αντικαταστήσετε είτε για να συμπληρώσετε ένα τυποποιημένο.
  • Προσπαθήστε να μην προβάλλετε με ένταση τον λόγο σας. Κάποιοι ενδεχομένως να παρερμηνεύσουν το πάθος σας ως επιθετικότητα. Να είστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγετε να δίνετε την εντύπωση ότι έχετε το πάνω χέρι ή ότι είστε αρχηγικοί. Κανείς δεν θέλει να του επιβάλλεται ένας συντάκτης που εμφανίζεται να πιστεύει ότι είναι «ανώτερος»· σε κανέναν δεν αρέσει ένας νταής.
  • Αποφύγετε τις επεξεργασίες όταν είστε σε κακή διάθεση. Η κακή διάθεση όντως απλώνεται, ακόμα και ασυναίσθητα.
  • Κάντε «έλεγχο υπό πραγματικές συνθήκες»· κάντε δύο βήματα πίσω για να εκτιμήσετε αυτό που είστε έτοιμος να πείτε (ή μόλις είπατε). Το να ρωτήστε τον εαυτό σας «Πώς θα αισθανόμουν αν κάποιος μου έλεγε κάτι τέτοιο;» συνήθως δεν είναι αρκετό, πολλοί άνθρωποι παίρνουν ελαφριά πράγματα για τα οποία άλλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα. Για να αποκτήσετε καλύτερη άποψη, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πώς θα αισθανόμουν αν κάποιος το έλεγε αυτό σε κάποιον που αγαπώ ο οποίος δεν μπορεί να το προσπεράσει έτσι εύκολα;» Αν με αυτό το κριτήριο το βρίσκετε απαράδεκτο, τότε μην το πείτε. Κι αν το είπατε ήδη, διαγραμμίστε το και ζητήστε συγνώμη.
  • Μόνο και μόνο επειδή είμαστε στο διαδίκτυο και εθελοντές, δεν σημαίνει πως έχουμε το δικαίωμα να είμαστε άξεστοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Αυτοί που εργάζονται μαζί σε μια εφημερίδα δεν είθισται να πλακώνονται στις μπουνιές στην αίθουσα σύνταξης επειδή διαφωνούν για το πώς θα διατυπωθεί κάτι ή επειδή είναι η σειρά του άλλου να κάνει τον καφέ. Ούτε επιτρέπεται να αρχίσουν να ουρλιάζουν ο ένας στον άλλο οι εθελοντές που εργάζονται στο κέντρο διάσωσης ζώων για το ποιος άφησε τα κουνάβια στην αρχειοθήκη ή το καλαμποκόφιδο στο συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα. Στην πραγματικότητα, μάλλον δεν υπάρχει πουθενά μέρος που οι άνθρωποι εργάζονται μαζί για να κάνουν κάτι καλό, στο οποίο να επιτρέπονται οι γροθιές, οι κοκορομαχίες, το μαλλιοτράβηγμα ή το κράξιμο. Το ίδιο ισχύει και εδώ.
  • Δεν υπάρχει κανένα κέρδος με το να αποκαλέσετε κάποιον «ηλίθιο», πέραν από το να εκτονωθείτε ο ίδιος προσωρινά. Εκτός του ότι ο όρος και οι παρεμφερείς του δεν είναι πλέον παραδεκτοί από ειδικούς για την ανθρώπινη φύση, ακόμα κι αν το πιστεύετε, το να τον αποκαλέσετε έτσι ούτε θα αυξήσει τη διανοητική του επάρκεια στο σημείο που επιθυμείτε ούτε θα βελτιώσει την ικανότητά του να επικοινωνεί μαζί σας.
  • Όσο κι αν σας απογοήτευσαν, μην πείτε σε άλλον «μεγάλωσε πια» ή το μήνυμά σας να μην περιλαμβάνει οτιδήποτε σαν «αν εδώ ήταν νηπιαγωγείο..».
  • Να είστε προσεκτικοί με τις συνόψεις επεξεργασίας. Οι συνόψεις επεξεργασίας είναι σχετικά σύντομες παρατηρήσεις, και ως εκ τούτου δυνητικά υπόκεινται σε παρερμηνείες ή υπεραπλούστευση. Δεν μπορούν να αλλάξουν μετά το πάτημα του «Αποθήκευση», και είναι συχνά γραμμένες βιαστικά, ιδίως σε καταστάσεις υπό πίεση. Θυμηθείτε να εξηγείτε την επεξεργασία σας, ειδικά όταν τα πράγματα γίνονται όλο και πιο θερμά· να αποφύγετε τα προσωπικά σχόλια για τυχόν συντάκτες που έχουν διαφορές μαζί σας· και να χρησιμοποιείτε τη σελίδα συζήτησης για την περαιτέρω εξήγηση της άποψής σας για την κατάσταση.

Η ευγενική στάση[επεξεργασία κώδικα]

Η ευγένεια συνδέεται με τον σεβασμό της άποψης του άλλου, όποια κι αν είναι αυτή. Αυτή δεν είναι μόνο εσωτερική διαδικασία αλλά και εξωτερική. Αυτός με τον οποίο διαφωνούμε σχεδόν πάντα πρέπει να ακούσει πως κατανοούμε το σκεπτικό του, είτε από λογική είτε από συναισθηματική γωνία. Αν δεν γίνει σαφές αυτό, αν δεν του το δείξουμε, συνήθως δεν είναι έτοιμος να ακούσει με καθαρότητα τη δική μας άποψη. Χρειάζεται όμως προσοχή να μην εκφραστεί ψεύτικα αυτή η αποδοχή.

  • Ένα γρήγορο κριτήριο για να διακρίνει κανείς την ειλικρίνεια ή όχι στον σεβασμό της άποψης του άλλου, είναι η χρήση της λέξης «αλλά». Η χρήση της αναιρεί σχεδόν οτιδήποτε έχουμε πει προηγουμένως («έχεις δίκιο, αλλά..»). Μια πιο προσεκτική διατύπωση μπορεί να είναι ένα από τα κλειδιά για την πιο γρήγορη επίλυση του ζητήματος.

Συνόψεις επεξεργασίας: ναι και όχι![επεξεργασία κώδικα]

Θυμηθείτε, δεν μπορούν να διορθωθούν!

Οι συνόψεις επεξεργασίας προορίζονται για εύκολη αναζήτηση στο ιστορικό και για να γνωρίζουν οι συντάκτες τι άλλαξε, με μια ματιά. Εμφανίζονται μόνο στο ιστορικό ή όταν βλέπουμε μια παλαιότερη εκδοχή του λήμματος. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο περιεχόμενο της Βικιπαίδειας, δεν είναι δυνατή η επεξεργασία τους μετά την αποθήκευσή τους· μπορούν μόνο να αποκρυβούν από κάποιον διαχειριστή. Και μαζί με τα απρεπή σχόλια θα αποκρυβεί οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία για το τι άλλαξε.

Η σύνοψη επεξεργασίας αφορά την αλλαγή στο περιεχόμενο και όχι τον προηγούμενο συντάκτη και τις ικανότητές του:

Ναι
  • Να είστε ξεκάθαροι για το τι αλλάξατε ώστε οι υπόλοιποι να έχουν γρήγορη και καθαρή άποψη
  • Χρησιμοποιήστε ουδέτερη γλώσσα
  • Συμπληρώστε με ψυχραιμία
Μην ...
  • Μην κάνετε ύπουλα υποτιμητικά σχόλια
  • Μην κάνετε προσωπικά σχόλια για τους συντάκτες
  • Μην είστε επιθετικοί
"Η ευγένεια είναι για την ανθρώπινη φύση
ό,τι η ζεστασιά είναι για το κερί."
Άρθουρ Σοπενχάουερ[1]

Η αγένεια συνίσταται από μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συμπεριφορές, ιδιαίτερα όταν ασκείται με επιθετικό τρόπο: προσωπικές επιθέσεις, αγένεια και ασεβή σχόλια. Αυτά αποξενώνουν συχνά τους συντάκτες και διαταράσσουν το έργο της συγγραφής μέσα από αντιπαραγωγικές πιέσεις και συγκρούσεις. Ενώ μερικά μικρά περιστατικά αγένειας, για τα οποία κανείς δεν διαμαρτύρεται, δεν είναι κατ' ανάγκη ανησυχητικά, η συνεχής επανάληψη της αγένειας είναι απαράδεκτη. Αν η αγένεια αποτελείται από επαναλαμβανόμενες παρενοχλήσεις ή έκδηλες προσωπικές επιθέσεις εναντίον ενός ή περισσότερων ατόμων, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγή. Ακόμη και μια μοναδική πράξη σοβαρής αγένειας μπορεί να οδηγήσει σε φραγή· για παράδειγμα, ένα μεμονωμένο επεισόδιο ακραίας λεκτικής προσβολής ή βωμολοχία που απευθύνεται σε άλλον συντάκτη, ή μια απειλή εναντίον ενός άλλου προσώπου.

Σε γενικές γραμμές, έχετε κατανόηση και μην κάνετε αντίποινα στην αγένεια. Αν οι άλλοι είναι αγενείς, μην αντιδράτε όμοια. Προσπεράστε καλύτερα κάποια μεμονωμένα περιστατικά αγένειας, και απλώς προχωρήστε με το θέμα του περιεχομένου των λημμάτων. Εάν είναι απαραίτητο, επισημάνετε διακριτικά πως το σχόλιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αγενές, και καταστήστε σαφές ότι επιθυμείτε να το προσπεράσετε και να επικεντρωθείτε στο θέμα του περιεχομένου. Έχετε υπόψιν πως ο άλλος συντάκτης μπορεί να μην θεωρεί το σχόλιο αγενές· τη Βικιπαίδεια την επεξεργάζονται άνθρωποι από πολλά διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, και τα πρότυπα ποικίλλουν. Μεταφέρετε το θέμα στην επίλυση διαφωνιών (βλ. παρακάτω) μόνο αν υπάρχει ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί.

Αυτή η πολιτική δεν είναι όπλο για χρήση ενάντια σε άλλους συνεισφέροντες. Το να ζητείται επίμονα η τιμωρία ενός συντάκτη για ένα μεμονωμένο, ασήμαντο περιστατικό, το να ανασύρεται κατ' επανάληψη στις συζητήσεις η αγενής συμπεριφορά του στο παρελθόν ενώ έχει αλλάξει τον τρόπο του, ή το να μεταχειρίζεται κανείς την εποικοδομητική κριτική ως επίθεση, είναι τα ίδια ως πράξεις εν δυνάμει διασπαστικά και μπορεί να καταλήξουν σε προειδοποιήσεις ή και φραγές, αν γίνονται κατ' επανάληψη.

Όχι προσωπικές επιθέσεις ή παρενόχληση[επεξεργασία κώδικα]

Οι συντάκτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις προσωπικές επιθέσεις και την παρενόχληση των άλλων βικιπαιδιστών. Αυτό ισχύει εξίσου για όλους τους βικιπαιδιστές· είναι απαράδεκτο να γίνεται επίθεση σε κάποιον χρήστη με ιστορικό ανόητης ή άξεστης συμπεριφοράς, ή ακόμα και σε κάποιον που έχει υποστεί πειθαρχική δίωξη από την Επιτροπή Διαιτησίας, και είναι το ίδιο απαράδεκτο όπως το να γίνεται επίθεση σε οποιονδήποτε άλλο χρήστη. Η Βικιπαίδεια ενθαρρύνει προς μια θετική διαδικτυακά ενεργή κοινότητα: οι άνθρωποι κάνουν λάθη, όμως ενθαρρύνονται να μαθαίνουν από αυτά και να αλλάζουν τους τρόπους τους. Οι προσωπικές επιθέσεις και η παρενόχληση αντιβαίνουν σε αυτό το πνεύμα, κάνοντας ζημιά στο έργο της οικοδόμησης της εγκυκλοπαίδειας, και μπορεί να οδηγήσουν σε φραγή.

Αναγνώριση της αγένειας[επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να κριθεί γρήγορα και κοφτά το τι είναι αγενές και τι όχι. Για μια τέτοια κρίση μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη θέματα όπως (i) η ένταση και το πλαίσιο της γλώσσας / συμπεριφοράς· (ii) εάν η συμπεριφορά συνέβη σε μια μεμονωμένη περίπτωση ή εμφανίζεται περιστασιακά ή και τακτικά· (iii) εάν έχει ήδη υπάρξει αίτηση για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, και αν αυτή η αίτηση είναι πρόσφατη· (iv) εάν η συμπεριφορά έχει προκληθεί· και (v) το βαθμό στον οποίο η συμπεριφορά των υπολοίπων οφείλει να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα.

Οι ακόλουθες συμπεριφορές μπορούν όλες να συνδράμουν σε ένα κλίμα αγένειας:

Άμεση αγένεια[επεξεργασία κώδικα]

  • (α) χυδαιότητα, προσβολές, ειρωνικές προσφωνήσεις, χονδροειδείς βωμολοχίες ή άσεμνες προτάσεις
  • (β) προσωπικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών, εθνοτικών, σεξουαλικών, σχετιζόμενων με το φύλο και θρησκευτικών προσβολών και υποτιμητικές αναφορές σε ομάδες όπως οι κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητες
  • (γ) απερίσκεπτες κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά
  • (δ) υποτίμηση ενός συναδέλφου συντάκτη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επικριτικών συνόψεων επεξεργασίας ή αναρτήσεις σε σελίδες συζήτησης (π.χ. «είναι το πιο χαζό πράγμα που έχω δει ποτέ», «αφαίρεση βλακείας» κλπ)

Άλλες αγενείς συμπεριφορές[επεξεργασία κώδικα]

  • (α) Χλευασμός ή εξώθηση: σκόπιμη ώθηση των άλλων σε παραβίαση της ευγένειας ακόμα και αν δεν φαίνονται να περνούν οι ίδιοι το όριο της ευγένειας. Όλοι οι συντάκτες είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους σε περιπτώσεις εξώθησης συμπεριφοράς· αυτός που «τσιμπά το δόλωμα» δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη ότι αντέδρασε ανάρμοστα, και εκείνος που ρίχνει το δόλωμα δεν απαλλάσσεται ευθυνών με το σκεπτικό ότι ο άλλος θα μπορούσε να μην είχε «τσιμπήσει».
  • (β) παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων του κυνηγιού των επεξεργασιών ενός χρήστη, του εκφοβισμού, προσωπικών ή νομικών απειλών, της δημοσίευσης προσωπικών πληροφοριών, των επαναλαμβανόμενων αποστολών email και των αναρτήσεων στις προσωπικές σελίδες του χρήστη
  • (γ) σεξουαλική παρενόχληση
  • (δ) ανάρτηση ψεμάτων
  • (ε) αποσπασματικές παραθέσεις φράσεων ενός συντάκτη με σκοπό την πλάνη, την αλλοίωση των νοημάτων των θέσεών του ή τον διασυρμό του.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη προσοχής κατά την εφαρμογή άλλων πολιτικών μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και πιέσεις. Για παράδειγμα, η αναφορά σε καλόπιστες επεξεργασίες ενός συντάκτη ως βανδαλισμό μπορεί να τον οδηγήσει σε αίσθηση άδικης επίθεσης. Χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας, και να είστε έτοιμοι να ζητήσετε συγνώμη αν αποδειχθεί ότι έχετε σφάλει.

Υποθέστε καλή πίστη[επεξεργασία κώδικα]

Εκτός αν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το αντίθετο, θεωρείτε πως οι συντάκτες προσπαθούν να βοηθήσουν και όχι να βλάψουν το εγχείρημα της Βικιπαίδειας.

Η οδηγία Βικιπαίδεια:Υποθέστε καλή πίστη δεν απαιτεί από τους συντάκτες να συνεχίζουν να υποθέτουν καλή πίστη στην παρουσία προφανών αποδείξεων για το αντίθετο· ωστόσο δεν πρέπει να υποθέτει κανείς πως προκαλείται εσκεμμένα βλάβη περισσότερο από όσο αυτό είναι απολύτως εμφανές από τις αποδείξεις. Όταν υπάρχουν εξίσου εύλογες διαφορετικές ερμηνείες των αποδείξεων, οφείλει κανείς να διαλέγει την πιο θετική ερμηνεία.

Διαχείριση της αγένειας[επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρώτα απ' όλα, εξετάστε αν εσείς και ο άλλος συντάκτης έχετε απλώς παρερμηνεύσει ο ένας τις απόψεις του άλλου. Κάντε σαφείς τις θέσεις σας και ζητήστε με τη σειρά σας διευκρινίσεις.
  2. Σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα πως κάτι απρόσεκτο που είπατε ή κάνατε προκάλεσε αμυντική ή εκνευρισμένη αντίδραση ή αντίδραση αγανάκτησης. Να είστε προετοιμασμένοι να ζητήσετε συγγνώμη για οτιδήποτε θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να είχατε κάνει καλύτερα! (Σημείωση: εάν ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων φαίνεται να είναι τσαντισμένοι μαζί σας, το πρόβλημα είναι πιθανό να οφείλεται σε σας!)
  3. Ακόμα και αν σας πλήγωσαν, κρατηθείτε κατά το δυνατόν ήρεμοι και μετρημένοι στην απάντησή σας. Ο άλλος συντάκτης πολύ πιθανόν να μην είχε σκοπό να σας προκαλέσει πόνο ή ζημιά.
  4. Εξηγήστε με σαφήνεια, αλλά ευγενικά, τι ακριβώς ήταν αυτό που νιώσατε ως αγενές. Μερικές φορές βοηθά να αφήσετε τον άλλο συντάκτη να δει πώς σας έκανε να αισθανθείτε με την επεξεργασία του. Οι συντάκτες δεν είναι τηλεπαθητικοί! (Το να πείτε «αυτό με έκανε να αισθανθώ ...» σχεδόν αποκλείεται να υποκινήσει περισσότερο θυμό ή αγανάκτηση από το «η επεξεργασία σου ήταν ...»)
  5. Ζητήστε τους να διαγραμμίσουν ένα αγενές σχόλιο ή να το επαναδιατυπώσουν ήρεμα και ουδέτερα, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει ως εκείνη τη στιγμή.
  6. Αν τίποτα από αυτά δεν φέρνει αποτέλεσμα, είτε αποσυρθείτε (αν το άλλο άτομο δεν προκαλεί βλάβη στο εγχείρημα και δεν είναι αγενής ή τραχύς προς άλλους συντάκτες), ή καλέστε βοήθεια. Η Επίλυση Διαφωνιών από μη εμπλεκόμενους στο θέμα συντάκτες θα μπορούσε να δώσει μια λύση. Αξίζει να το προσπαθήσετε!
  7. Ασχέτως του πόσο πολύ σας προκάλεσαν, αντισταθείτε στον πειρασμό να αντιδράσετε άμεσα. Αυτό δεν λειτουργεί ποτέ καλά· απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον χαρακτηρισμό αυτού που ποτέ «δεν τσιμπά τα δολώματα».
  8. Σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» (όπου ο άλλος συντάκτης χρειάζεται να ανακοπεί άμεσα για να αποφευχθούν σοβαρές διαταραχές ή επιβάλλεται να τον «ανακαλέσουν σε τάξη» γρήγορα και κοφτά) φέρτε το θέμα στο σημειωματάριο διαχειριστών.
  9. Για πιο μακροχρόνιους, λιγότερο οξείς, αλλά επίμονα τραχείς / αγενείς συντάκτες, φέρτε το θέμα για συζήτηση στην Αγορά.

Επίλυση διαφωνιών[επεξεργασία κώδικα]

Σε περίπτωση εν εξελίξει περιστατικού αγένειας, πρώτα αποφασίστε αν πράγματι χρειάζεται να γίνει κάτι. Το να βγείτε αντιμέτωποι με κάποιον για ένα ασήμαντο περιστατικό – ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι παρερμηνεύσατε αυτό που εννοούσε – μπορεί να πιέσει περισσότερο και να δραματοποιήσει τα πράγματα πιο πολύ κι από το ίδιο το συμβάν. Μελετήστε προσεκτικά τη δική σας συμπεριφορά, και, αν ανακαλύψτε πως υπήρξατε αγενής, ζητήστε συγγνώμη.

Με κλιμακούμενη σειρά σοβαρότητας, ακολουθούν οι χώροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επίλυση των διαφορών, εφόσον η σχετική με το θέμα σελίδα συζήτησης είναι ανεπαρκής:

  • Βοήθεια:Σελίδα συζήτησης. Εάν είναι αναγκαίο να γίνει κάποια ενέργεια, εξετάστε πρώτα να ανοίξετε συζήτηση για το θέμα αυτό στη σελίδα συζήτησης του χρήστη με τον οποίο υπάρχει η διαφωνία. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην κλιμακωθεί σε ένταση το θέμα, και εξηγήστε ευγενικά αντίρρησή σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να συμπεριλάβετε μία σύγκριση επεξεργασιών που κάνει εμφανή τη συγκεκριμένη αγενή δήλωση. Αν είστε σε ενεργή διαμάχη με τον χρήστη, σκεφτείτε να του «προσφέρετε κλαδί ελιάς» αντ' αυτού (αποσυρθείτε).
  • Αγορά - (τρίτη γνώμη). Μπορεί να ζητηθεί βοήθεια στην Αγορά για την τρίτη γνώμη κάποιου που δεν έχει εμπλακεί, μέχρι τη στιγμή εκείνη, στη διχογνωμία.
  • Αγορά - (αίτηση σχολιασμού συμπεριφοράς). Μια αίτηση σχολιασμού συμπεριφοράς στην Αγορά έχει σκοπό τη συζήτηση για κάποιον χρήστη που έχει παραβιάσει τις πολιτικές της Βικιπαίδειας και τις κατευθυντήριες γραμμές της επίμονα ή σε μεγάλο βαθμό. Κατά τη διαδικασία όλοι οι εμπλεκόμενοι συντάκτες επί του θέματος καθίστανται υπόλογοι.
  • Βικιπαίδεια:Διαμεσολάβηση ή Βικιπαίδεια:Διαιτησία. Το τελευταίο βήμα – μόνο όταν όλες οι προηγούμενες οδοί έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει – είναι είτε:
    1. Η σελίδα διαμεσολάβησης, που ζητείται η βοήθεια κάποιου εθελοντή να κρατά σε αποδεκτά όρια και να καθοδηγεί τη συζήτηση για την εξεύρεση λύσης μέσω της συναίνεσης, είτε:
    2. Η σελίδα διαιτησίας, υπό τις διαδικασίες της οποίας θα εξεταστούν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη διαφορά, και θα δημιουργηθούν δεσμευτικές αποφάσεις από κάποιον τρίτο συντάκτη (διαιτητή).
  • Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο διαχειριστών. Για τις απειλές θανάτου, φανατικές επιθέσεις, απειλές βίας, νομικές απειλές και άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση δράση, χρησιμοποιήστε το σημειωματάριο διαχειριστών για να έρθετε σε επαφή με κάποιον διαχειριστή.

Απομάκρυνση αγενών σχολίων[επεξεργασία κώδικα]

Όταν το αγενές σχόλιο είναι δικό σας, επιλέγοντας να πράξετε σύμφωνα με τα παρακάτω θα βοηθήσει να μειωθούν οι επιπτώσεις:

  • Όταν κάποιος, χωρίς να το θέλατε, νιώσει προσβεβλημένος από σχόλιό σας, εξηγήστε του με ηρεμία αυτό που εννοούσατε.
  • Διαγραμμίστε το σχόλιό σας (με <s>tags διαγράμμισης</s>) για να δείξετε, δημόσια, ότι αποσύρετε το σχόλιο.
  • Αφαιρέστε σιωπηλά, ή ξαναγράψτε το σχόλιο με πιο ευγενική διατύπωση – Συνήθως είναι καλή ιδέα αν προλάβατε να δείτε το λάθος πριν την αντίδραση κάποιου άλλου. Αν κάποιος έχει ήδη αντιδράσει, θα πρέπει να επισημάνετε την αλλαγή με ένα σύντομο σχόλιο μετά το τροποποιημένο κείμενο, για παράδειγμα: «το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη».
  • Απλά ζητήστε συγνώμη. Αυτή η επιλογή ποτέ δεν βλάπτει, και μπορεί να συνδυαστεί καλά με οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες. Ακόμα και αν αισθάνεστε πως μιλάτε αληθινά, ή ότι παρεξηγούν αυτά που λέτε, μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη.

Σε περίπτωση αγένειας ή χονδροκοπιάς άλλου συντάκτη, ίσως είναι σκόπιμο να συζητήσετε τις προσβλητικές φράσεις του με τον ίδιο, και να του ζητήσετε να αλλάξει τη συγκεκριμένη διατύπωση. Χρειάζεται προσοχή, ωστόσο, ώστε να μην αναφλεγεί η κατάσταση. Δεν πρέπει συνήθως να επεξεργάζεστε ή να αφαιρείτε τα σχόλια άλλου συντάκτη. Εξαιρέσεις αποτελούν οι άρσεις προφανών τρολαρισμάτων ή βανδαλισμών, ή αν το σχόλιο βρίσκεται στη δική σας σελίδα συζήτησης χρήστη. Υποτιμητικά σχόλια για κάποιον συντάκτη μπορούν να αφαιρεθούν από οποιονδήποτε.

Μια ειδική περίπτωση είναι η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, πληροφοριών δηλαδή που κάνουν αναγνωρίσιμο κάποιον συντάκτη, όπως το όνομά του, ο αριθμός τηλεφώνου του ή η διεύθυνσή του, τις οποίες δεν έχει αποκαλύψει ο ίδιος και πιθανόν δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Τέτοιες επεξεργασίες πρέπει να αναστρέφονται άμεσα και να ζητείται η επέμβαση από κάποιον διαχειριστή για να αποκρύψει την πληροφορία από το ιστορικό επεξεργασιών ώστε να μην είναι πλέον προσβάσιμη στο εξής. Αυτό πρέπει να γίνεται είτε οι πληροφορίες είναι σωστές είτε λανθασμένες, καθώς η επιβεβαίωση πως μια πληροφορία είναι εσφαλμένη, με το να τη μεταχειρίζεται κανείς διαφορετικά, δίνει επίσης χρήσιμη πληροφορία στον «σπιούνο».

Άλλο μέρος, άλλη ατμόσφαιρα[επεξεργασία κώδικα]

Οι σελίδες συζήτησης των λημμάτων πρέπει να θεωρούνται, στο σύνολό τους, επαγγελματικοί χώροι εργασίας. Είναι μέρη που συζητείται το πώς να βελτιωθεί το λήμμα, καθώς και το λήμμα αυτό καθεαυτό (αν και είναι επίσης αποδεκτές οι συζητήσεις παρεμφερών θεμάτων, ή η εμβάθυνση επί του θέματος περισσότερο από όσο γίνεται στο ίδιο το λήμμα, καθώς αυτά βοηθούν την έρευνα των συντακτών και δίνουν ιδέες για βελτίωση). Όμως η σελίδα συζήτησης κάποιου συντάκτη είναι λίγο-πολύ σαν την κουζίνα του· πιο ανεπίσημη και (εντός λογικών ορίων) οτιδήποτε εκεί μέσα τελεί υπό τον έλεγχό του. Πιο καθαρά, όπως σε μια πραγματική κουζίνα, δεν είναι πιο αποδεκτό να καρφώνει κανείς εκεί ένα μαχαίρι σε κάποιον, σε σχέση με το να το κάνει στον χώρο εργασίας! Οι προσωπικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες παντού, όμως από την άλλη ας γνωρίζετε πως οι ιδιωτικές σελίδες συζήτησης των χρηστών έχουν πιο χαλαρή ατμόσφαιρα από τις σελίδες συζήτησης των λημμάτων.

Ζητάτε συγγνώμη: Είναι θετικό[επεξεργασία κώδικα]

Διαφωνίες, ή ακόμη και παρερμηνείες, μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις στις οποίες ο ένας αισθάνεται ότι ο άλλος τον έχει βλάψει. Δεν υποβαθμίζεται η προσωπικότητα κανενός που ζητά συγνώμη. Όλοι κάνουμε λάθη, σε όλους μας ξεφεύγουν πράγματα που πληγώνουν τους άλλους, όλοι μας έχουμε τις κακές μέρες και τις κακές στιγμές μας. Εάν σας τρώει ύπουλα το συναίσθημα πως χρωστάτε μια συγγνώμη σε κάποιον, να του την προσφέρετε. Το να ζητήσετε συγνώμη δεν θα σας βλάψει.

Να θυμάστε, όμως, ότι δεν μπορείτε να απαιτήσετε τη συγνώμη από κανέναν. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ορθώσει ανάστημα και είτε η συγνώμη γίνεται απίθανο να δοθεί είτε, αν δοθεί, είναι εντελώς ανειλικρινής. Ποτέ μη νιώθετε τόσο υπερήφανοι ώστε να μην κάνετε την πρώτη κίνηση για να ζητήσετε συγνώμη. Αυτού του είδους η «υπερηφάνεια» είναι καταστρεπτική. Μια συγνώμη παρέχει την ευκαιρία για νέο ξεκίνημα και φρεσκάρει τον αέρα όταν η αγένεια του ενός έχει προσβάλλει τον άλλον.

Φραγή για αγένεια[επεξεργασία κώδικα]

Η επιβολή φραγής για αγένεια είναι δυνατή όταν η αγένεια προκαλεί σοβαρή αναστάτωση. Ωστόσο, η πολιτική ευγενείας δεν προορίζεται για χρήση ως όπλο και η φραγή δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, στις περισσότερες περιπτώσεις.

  1. Βεβαιωθείτε πως έχετε λάβει υπόψη ολόκληρο το σχετικό ιστορικό. Αποφύγετε τις γρήγορες αποφάσεις, χωρίς την πλήρη εξοικείωση με το υπόβαθρο της οποιαδήποτε κατάστασης.
  2. Σκεφτείτε διπλά και τριπλά τα πιθανά πλεονεκτήματα που προσφέρουν όλες οι εναλλακτικές οδοί πριν την επιβολή φραγής. Οι κυρώσεις για παραβάσεις ευγένειας πρέπει να είναι η τελευταία εναλλακτική επιλογή. Πρόχειρες αποφάσεις φραγής για αγενή συμπεριφορά πάντα χειροτερεύουν τις φιλονικίες και επιδεινώνουν τη αναστάτωση στο εγχείρημα. Να θυμάστε ότι οι κυρώσεις μπορεί να είναι πιο καλά ανεκτές όταν εφαρμόζονται για πρόκληση διαταραχής, προσωπική επίθεση, μεροληπτική επεξεργασία ή παρενόχληση.
  3. Οι φραγές για αγένεια θα πρέπει να επιβάλλονται για προφανείς και αδιαμφισβήτητους λόγους, όταν ένας συντάκτης περνά το όριο εμφανώς για όλους σχεδόν τους συντάκτες. Σε περιπτώσεις όπου έχετε λόγο να υποψιάζεστε ότι αυτό δεν ισχύει – περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι η άποψη για λήψη μέτρων από διαχειριστή ενάντια σε κάποιον που ήταν αγενής δεν θα ήταν αδιαμφισβήτητη – είναι αναμενόμενο να ανοίξει συζήτηση για το θέμα, είτε στο σημειωματάριο διαχειριστών είτε στην Αγορά, πριν επιβληθούν τα διαχειριστικά μέτρα.
  4. Οι χρήστες πρέπει να προειδοποιούνται σαφώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν φραγούν για αγένεια, και πρέπει να τους δίνεται επαρκής χρόνος για να ανακαλέσουν, να αναλύσουν ή να δώσουν εξηγήσεις για τα αγενή σχόλια. Ακόμα και έμπειροι συνεισφέροντες δεν πρέπει να φράσσονται χωρίς προειδοποίηση. Εξαιρέσεις σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν χρήστες που κάνουν κατάφωρες παραβιάσεις ή απειλές, ή που έχουν λάβει πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Τα παραπάνω δεν είναι για να ενισχύεται η μη επιβολή φραγής για λόγους αγένειας, όμως η άμεση φραγή εν γένει φυλάσσεται για περιπτώσεις εξαιρετικής αγένειας, όπου αυτή φτάνει στο επίπεδο της ξεκάθαρης αναστάτωσης, των προσωπικών επιθέσεων, της παρενόχλησης ή της αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων. Όπως σε όλες τις φραγές, αυτές που αφορούν την αγένεια οφείλουν να έχουν προληπτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.[2]

  1. Grayling, A.C. (2001). The Meaning of Things. Weidenfeld & Nicolson. σελ. 13. 
  2. "the law and its fulfillment, namely punishment, are directed essentially to the future, not to the past. This distinguishes punishment from revenge, for revenge is motivated by what has happened, and hence by the past as such. All retaliation for wrong by inflicting a pain without any object for the future is revenge, and can have no other purpose than consolation for the suffering one has endured by the sight of the suffering one has caused in another. Such a thing is wickedness and cruelty, and cannot be ethically justified." —Arthur Schopenhauer en:The World as Will and Representation, Vol. I, § 62.

Σχετική θεματολογία[επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wikipedia:Civility (έκδοση 563609468) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).