Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (συγγραφείς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Yes check.svg Αυτή η σελίδα τεκμηριώνει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία της Βικιπαίδειας. Αποτελεί προϊόν ευρείας συναίνεσης και θεωρείται ότι, σχεδόν πάντα, πρέπει να την ακολουθούν όλοι οι χρήστες. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας, αλλά παρακαλείστε να μην προβείτε σε μείζονες αλλαγές της παρούσας πολιτικής, αν πρώτα δεν τις θέσετε σε συζήτηση με τη συμμετοχή όλων.
Εγκυκλοπαιδικότητα
Γενικές οδηγίες
Ανοικτές προτάσεις


Στην παρούσα οδηγία περιγράφεται ο τρόπος συμπερίληψης συγγραφέων λογοτεχνών ή επιστημόνων στην ελληνόγλωσση Βικιπαίδεια.

Κριτήρια[επεξεργασία κώδικα]

Γίνονται δεκτά λήμματα για συγγραφείς που καλύπτουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Ως αποδεκτός συγγραφέας για ένταξη άνευ συζήτησης στην ελληνική Βικιπαίδεια θεωρείται εκείνος που έχει συγγράψει και εκδώσει σε ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους τουλάχιστον 10 τίτλους. Δέκα ανεξάρτητα έργα είναι αρκετά για να υποδείξουν την πορεία, την εξέλιξη και την αφιέρωση ενός συγγραφέα στο λογοτεχνικό είδος που υπηρετεί.
  2. Υφίσταται όμως περίπτωση συγγραφέας να έχει εκδώσει μικρότερο αριθμό τίτλων, αλλά να έχει βραβευθεί για κάποιο ή κάποια από τα έργα του από επίσημους τοπικούς-εθνικούς ή διεθνείς λογοτεχνικούς φορείς, οπότε θεωρείται κατάλληλος για συμπερίληψη άνευ συζήτησης στην ελληνική Βικιπαίδεια.
  3. Σε περιπτώσεις που η συγγραφή ενός και μοναδικού έργου έχει διαμορφώσει τη δική του σκηνή στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή, ή έχει λάβει διεθνές βραβείο, ο συγγραφέας του είναι κατάλληλος για συμπερίληψη άνευ συζήτησης.
  4. Συγγραφείς με λιγότερα από 10 έργα (6 τουλάχιστον) τίθενται για συζήτηση μόνον όταν ευκρινώς προσεγγίζουν τα όρια και διαθέτουν αρκετές δευτερεύουσες αποδείξιμες κριτικές λογοτεχνικών περιοδικών ή δικτυακών τόπων που ασχολούνται επιμελώς με το αντικείμενο της λογοτεχνίας και αντιπροσωπεύουν επίσημους λογοτεχνικούς φορείς ή αποτελούν ιστότοπους έντυπων λογοτεχνικών περιοδικών. Ιδιαίτερη βαρύτητα προσλαμβάνουν οι έντυπες φιλολογικές κριτικές που αφορούν τον συγγραφέα ως πρόσωπο, και δευτερευόντως οι εκτεταμένες κριτικές έργων τους εξαιρουμένων των επίκαιρων παρουσιάσεων νέων κυκλοφοριών[1]. Εκτεταμένες κριτικές σε έργα τους, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία τους αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.
  5. Ικανό κριτήριο για τη συμπερίληψη συγγραφέων με λιγότερα των 10 έργων (6 τουλάχιστον) είναι η μετάφραση του έργου τους σε διάφορες γλώσσες, γεγονός που τους προσδίδει de facto αναγνωρισιμότητα από το διεθνές αναγνωστικό κοινό.
  6. Η ύπαρξη λήμματος για ένα συγγραφέα σε μία τουλάχιστον έντυπη γενική εγκυκλοπαίδεια, ανεξάρτητα της έκτασής του, τεκμηριώνει την εγκυκλοπαιδικότητα και την άνευ συζήτησης αποδοχή λήμματος για τον συγγραφέα.
  7. Αρχαίοι συγγραφείς από το έργο των οποίων έχουν διασωθεί σπαράγματα και σύντομες αναφορές από μεταγενέστερους σχολιογράφους θεωρούνται de facto σημαντικοί καθώς διασταλτικά καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος κριτηρίων εγκυκλοπαιδικότητας. Oι αρχαίοι συγγραφείς δεν εξέδιδαν βιβλία με τη σημερινή έννοια, ούτε τα κυκλοφορούσαν με τον ίδιο τρόπο. Το καταλυτικό κριτήριο για αυτούς βρίσκεται στο ότι διασώθηκαν τα έργα τους ή έστω κάποια σπαράγματα και σύντομες αναφορές. Δε θεωρούνται σημαντικοί μόνον επειδή είναι αρχαίοι, αλλά επειδή το έργο τους ή έστω η ανάμνηση της σπουδαιότητάς τους έχει διασωθεί μέσα από πολλούς αιώνες χωρίς τα πλεονεκτήματα της τυπογραφίας.

Επιστήμονες συγγραφείς[επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα του έργου των επιστημόνων συγγραφέων καλύπτεται από το Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (πανεπιστημιακοί). Ωστόσο επειδή δεν είναι όλοι οι επιστήμονες-συγγραφείς, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, ακαδημαϊκοί και επειδή έχουν αποδεδειγμένα συνεισφέρει με το έργο τους στον τομέα που υπηρετούν χρειάζεται καθορισμός ειδικών κριτηρίων.

  1. Ικανός για συμπερίληψη στη Βικιπαίδεια επιστήμονας-συγγραφέας είναι εκείνος που έχει εκδώσει τουλάχιστον 8 έργα στο αντικείμενο της επιστήμης του. Θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον πτυχιακό τίτλο στο αντικείμενο των βιβλίων του.
  2. Επιστήμονας-συγγραφέας που έχει συγγράψει λιγότερα μεν βιβλία, έως 5, αλλά κατέχει σημαντική θέση στο citation index και αποδεδειγμένα αναφέρεται από πολλούς άλλους επιστήμονες-συγγραφείς.

Σημειώσεις και παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]

  1. Ως επίκαιρες βιβλιοπαρουσιάσεις νέων κυκλοφοριών, νοούνται οι παρουσιάσεις και κριτικές σε αντίστοιχες ενότητες περιοδικών, οι περιορισμένης έκτασης ειδήσεις κυκλοφορίας ενός έργου γενικά, και οι περιορισμένης έκτασης κριτικές εντός εξαμήνου από την κυκλοφορία ενός έργου.