Βικιπαίδεια:Βιογραφίες ζώντων προσώπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πολιτική Βικιπαίδειας

Οι συντάκτες των λημμάτων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν προσθέτουν βιογραφικές ή άλλες πληροφορίες για πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή σε οποιαδήποτε σελίδα της Βικιπαίδειας. Τέτοιου είδους συνεισφορές απαιτούν ένα μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας και οφείλουν να συμμορφώνονται απόλυτα με τις βασικές πολιτικές της Βικιπαίδειας:

To λήμμα πρέπει να γραφτεί σωστά.[1] Να είστε πολύ αυστηροί, παρέχοντας αξιόπιστες και ανεξάρτητες πηγές, ειδικά σε ό,τι αφορά χαρακτηρισμούς και λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής των προσώπων. Αμφιλεγόμενο υλικό για ζωντανά πρόσωπα (ή που πέθαναν πρόσφατα), το οποίο είναι ατεκμηρίωτο ή κακής προέλευσης -άσχετα εάν το υλικό είναι αρνητικό, θετικό, ουδέτερο, ή απλά αμφίβολο- θα πρέπει να απομακρύνεται αμέσως και χωρίς να καθυστερούμε για συζήτηση.[2] Η πολιτική αυτή ισχύει τόσο για λήμματα με αποκλειστικό θέμα τα πρόσωπα όσο και για οποιοδήποτε άλλο λήμμα, το οποίο ενδέχεται να αναφέρεται στα ίδια πρόσωπα. Το βάρος της απόδειξης οποιουδήποτε ισχυρισμού πέφτει αποκλειστικά στο χρήστη που προσθέτει ή επαναφέρει το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Αιτιολόγηση[επεξεργασία κώδικα]

Λήμματα που περιέχουν πληροφορίες για πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους.

Το Ίδρυμα Wikimedia και ο Τζίμι Γουέιλς λαμβάνουν εύλογα παράπονα σχετικά με βιογραφίες ζώντων προσώπων, από ανθρώπους που δικαιολογημένα ενοχλούνται από ανακριβή ή δυσφημιστικά λήμματα με θέμα τους ίδιους. Η αντιμετώπιση θεμάτων αυτού του είδους απαιτεί γενικά λεπτούς χειρισμούς.

Το πρόβλημα μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο αν το ίδιο πρόσωπο επιχειρήσει να επεξεργαστεί το λήμμα αφαιρώντας αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Καθώς πιθανότατα δεν θα αποτελεί ενεργό μέλος της κοινότητας των χρηστών και συνεπώς θα αγνοεί τις πολιτικές της Βικιπαίδειας, ενδέχεται να κατηγορηθεί για βανδαλισμό ή παραβίαση του κανόνα τριών επαναφορών, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθεί να βελτιώσει το λήμμα, με καλή διάθεση.

Οι συντάκτες του λήμματος πρέπει επίσης να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν επεξεργάζονται βιογραφίες ζώντων προσώπων και γενικά βιογραφικό περιεχόμενο οπουδήποτε στη Βικιπαίδεια. Έχετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Το λήμμα απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας και αυστηρή τήρηση των πολιτικών της Βικιπαίδειας.
  • Αν το ίδιο το πρόσωπο επιχειρήσει να επεξεργαστεί το λήμμα, είναι σημαντικό να του αναγνωρίσετε καλή πρόθεση και να το χειριστείτε ψύχραιμα και με ευγένεια.
  • Αν ένας ανώνυμος χρήστης (IP) ή ένας νέος χρήστης επεξεργαστεί τη σελίδα διαγράφοντας όλο το περιεχόμενό της ή κάποιο τμήμα της, είναι πιθανό να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή κάποιον που συνδέεται με αυτό. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε με επιθετικό τρόπο και διευκολύνετε το διάλογο μαζί του, φροντίζοντας ώστε το λήμμα να μην περιέχει ατεκμηρίωτο περιεχόμενο ή κριτική βασισμένη σε αναξιόπιστες πηγές.

Οι βιογραφίες ζώντων προσώπων πρέπει να γράφονται με μεγάλη υπευθυνότητα, συντηρητικά και σε ουδέτερο, εγκυκλοπαιδικό ύφος. Αν είναι κακογραμμένες, είναι προτιμότερο να διαγράφονται ή να μετατρέπονται σε λήμμα προς επέκταση.

Το λήμμα πρέπει να τεκμηριώνεται με αξιόπιστες, ανεξάρτητες, δημοσιευμένες πηγές και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας πηγές που έχουν δημοσιεύσει τα ίδια τα πρόσωπα. Πρέπει να είναι γραμμένο ουδέτερα, με αναφορές σε πραγματικά γεγονότα και με λιτό τρόπο, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας οποιαδήποτε τοποθέτηση απέναντι στο θέμα.

Δεδομένου ότι πολλά πρόσωπα που βρίσκονται στη δημοσιότητα γίνονται στόχος σάτιρας, ιδιαίτερα οι πολιτικοί, στα λήμματα της Βικιπαίδειας θα πρέπει να αποφεύγεται επανάληψη της εν λόγω σάτιρας, δεδομένου ότι δημιουργείται πρόβλημα με την ουδετερότητα των λημμάτων. Επιπλέον κινδυνεύει η Βικιπαίδεια να γίνει στόχος νομικών αγωγών εφόσον τα αναφερόμενα πρόσωπα νιώθουν προσβολή από τη σάτιρα αυτή. [3]

Αφαίρεση αμφιλεγόμενου περιεχόμενου που δεν τεκμηριώνεται[επεξεργασία κώδικα]

Οι συντάκτες των λημμάτων πρέπει να αφαιρούν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο σχετικό με πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή, εφόσον αυτό δεν τεκμηριώνεται, βασίζεται σε αναξιόπιστες πηγές (βλ. Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών) ή αποτελεί υποκειμενική ερμηνεία αξιόπιστων πηγών εκ μέρους του συντάκτη. Αν πρόκειται για μειωτικούς ή δυσφημιστικούς ατεκμηρίωτους χαρακτηρισμούς, τότε ο κανόνας τριών επαναφορών δεν ισχύει. Αυτές οι αρχές ισχύουν όχι μόνο για τις σελίδες των λημμάτων, αλλά για οποιαδήποτε άλλη σελίδα στη Βικιπαίδεια, όπως σελίδες συζήτησης ή σελίδες χρηστών. Οι διαχειριστές έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν την αφαίρεση του αμφιλεγόμενου περιεχομένου «κλειδώνοντας» το λήμμα ή επιβάλλοντας φραγή σε άλλους χρήστες, ακόμα και αν έχουν οι ίδιοι συμμετοχή στην επεξεργασία του λήμματος. Αν άλλοι χρήστες επαναφέρουν το μη αποδεκτό περιεχόμενο, μπορούν επίσης να υποστούν φραγή κατόπιν σχετικής προειδοποίησης.

Οι διαχειριστές που ανακαλύπτουν μία βιογραφία που δεν τεκμηριώνεται και περιέχει αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς, μπορούν να διαγράψουν γρήγορα το λήμμα, εφόσον δεν υπάρχει προγενέστερη ουδέτερη έκδοσή του, στην οποία να το επαναφέρουν.

Σύμφωνα με τον Τζίμι Γουέιλς:

«Φαίνεται πως υπάρχει η αντίληψη, μεταξύ ορισμένων συντακτών, πως κάποια αυθαίρετη φημολογία που κάποιος άκουσε ή μία ψευδής πληροφορία θα πρέπει να σημειωθεί με μία εκκρεμούσα παραπομπή [πρότυπο {{πηγή}}]. Λάθος. Πρέπει να αφαιρείται αμέσως εκτός αν τεκμηριωθεί. Αυτό ισχύει για κάθε είδους πληροφορία, αλλά ακόμα περισσότερο για αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε βιογραφίες προσώπων που είναι εν ζωή».[2]

Είναι προτιμότερο να υπάρχουν λιγότερες αλλά τεκμηριωμένες πληροφορίες, παρά περισσότερες και ατεκμηρίωτες.