Βικιπαίδεια:Αυτοβιογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σύνταξη μιας αυτοβιογραφίας στη Βικιπαίδεια είναι ένα παράδειγμα της σύγκρουσης κινήτρων και αποθαρρύνεται έντονα. Η επεξεργασία μιας βιογραφίας για τον εαυτό σας είναι αποδεκτή μόνο εάν απομακρύνετε σαφή βανδαλισμό ή σαφείς και σοβαρές παραβιάσεις της πολιτικής για βιογραφίες σχετικά με ζωντανούς ανθρώπους.

Η Βικιπαίδεια έχει περάσει από πολλές παρατεταμένες διαμάχες σχετικά με τη σημασία, την ακρίβεια των δεδομένων, και την ουδετερότητα τέτοιων λημμάτων. Η αποφυγή τέτοιων επεξεργασιών διατηρεί τη Βικιπαίδεια ουδέτερη και βοηθά στην αποφυγή της προώθησης μιας συγκεκριμένης οπτικής γωνίας.

Η συγγραφή αυτοβιογραφιών αποθαρρύνεται, επειδή είναι δύσκολο να γράψει κάποιος μια ουδέτερη, επαληθεύσιμη αυτοβιογραφία, και υπάρχουν πολλές παγίδες.

Εάν έχετε δημοσιεύσει αλλού σχετικά με ένα θέμα, καλωσορίζουμε την εξειδίκευσή σας σχετικά με το θέμα για τα λήμματα της Βικιπαίδειας. Ωστόσο, κάθε λήμμα της Βικιπαίδειας πρέπει να καλύπτει το θέμα του με ένα ουδέτερο, δίκαιο, και ολοκληρωμένο τρόπο για να προωθήσει τη γνώση του αντικειμένου στο σύνολό του. Παρακαλούμε ξεχάστε τις προκαταλήψεις σας, ενώ εμπλουτίζετε τις γνώσεις των αναγνωστών της Βικιπαίδειας. Λήμματα που υπάρχουν πρωτίστως για να προωθήσουν τα συμφέροντα του συμμετέχοντος είναι πιθανό να διαγραφούν.

Το πρόβλημα με τις αυτοβιογραφίες[επεξεργασία κώδικα]

Λέγεται ότι η γέννηση του Zaphod Beeblebrox σημαδεύτηκε από σεισμούς, παλιρροϊκά κύματα, ανεμοστρόβιλους, καταιγίδες φωτιάς, την έκρηξη τριών γειτονικών άστρων, και, λίγο αργότερα, από την έκδοση πάνω από έξι και τρία τέταρτα εκατομμύρια εντάλματα για αποζημίωση από όλους τους μεγαλοκτηματίες στον γαλακτικό τομέα του. Ωστόσο, το μόνο πρόσωπο από το οποίο λέγονται αυτά είναι ο ίδιος ο Beeblebrox, και υπάρχουν διάφορες πιθανές θεωρίες για να το εξηγήσουν αυτό.

Αν και χιουμοριστικό, το παραπάνω δείχνει τα διάφορα θεμελιώδη προβλήματα με αυτοβιογραφίες:

  • Συχνά είναι προκατειλημμένες, συνήθως θετικά. Οι άνθρωποι θα γράψουν υπερβολικά θετικές εντυπώσεις από τον εαυτό τους, και συχνά παρουσιάζουν απόψεις ως γεγονότα. Η Βικιπαίδεια αποσκοπεί στο να αποφεύγεται η παρουσίαση των απόψεων ως γεγονότα. (Ουδέτερη οπτική γωνία δεν σημαίνει απλώς γράψιμο σε τρίτο πρόσωπο).
  • Μπορεί να μην είναι επαληθεύσιμες. Αν η μόνη πηγή για ένα συγκεκριμένο γεγονός για εσάς είστε ο ίδιος, τότε οι αναγνώστες δεν μπορεί να το επαληθεύσουν. (Μια κοινή περιοχή όπου συμβαίνει αυτό είναι σχετικά με τις ελπίδες, τα όνειρα, τις σκέψεις και τις φιλοδοξίες σας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για τους αναγνώστες να ελέγξουν τί σκέφτεστε.) Τα πάντα στα λήμματα τις Βικιπαίδειας πρέπει να είναι επαληθεύσιμα.
  • Μπορεί να περιέχουν πρωτότυπη έρευνα. Οι άνθρωποι συχνά περιλαμβάνουν στις αυτοβιογραφίες τους πληροφορίες που δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ πριν, ή που είναι το αποτέλεσμα γνώσης από πρώτο χέρι. Αυτό το είδος των πληροφοριών θα απαιτούσε από τους αναγνώστες να εκτελούν πρωτογενή έρευνα για να το ελέγξουν. Η Βικιπαίδεια δεν διανέμει προηγουμένως αδημοσίευτες πληροφορίες. Πρωτότυπη έρευνα δεν επιτρέπεται στη Βικιπαίδεια.

Γιατί υπάρχουν αυτά τα προβλήματα[επεξεργασία κώδικα]

Μόνο επειδή ειλικρινά πιστεύετε ότι είστε ουδέτερος, δεν σημαίνει ότι είστε. Υποσυνείδητες προκαταλήψεις σας μπορεί να υπάρχουν και υπάρχουν, και είναι μια πολύ κοινή αιτία των προβλημάτων με τις αυτοβιογραφίες-αυτός είναι ο λόγος που αποθαρρύνουμε τις ίδιες τις αυτοβιογραφίες και όχι μόνο την ενεργή, εσκεμμένη αυτοπροβολή. Αυτό όχι μόνο επηρεάζει την ουδετερότητα, αλλά επηρεάζει και την επαληθευσιμότητα και την ύπαρξη πρωτότυπης έρευνας στην αυτοβιογραφία. Κάποιος μπορεί να εισάγει κατά λάθος πράγματα που μπορεί να θεωρεί ότι πρέπει να αποδίδονται κάπου, έστω και αν χρειάζεται, εξαιτίας αυτών των ίδιων προκαταλήψεων. Το όριο μεταξύ της αντικειμενικότητας και της αυτοβιογραφικής κομπορρημοσύνης είναι πολιτισμικά κατασκευασμένο και το μέτρο προέρχεται από ό, τι έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε ως ανιδιοτελή δημοσιογραφία. Όσο πιο αληθινά ουδέτερη η πηγή, όσο πραγματικά περισσότερο διαφορετικές είναι οι πηγές, όσο πιο αληθινά σχετικές είναι οι πληροφορίες, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος από το υλικό να παρουσιάζει μια αυτοεπαιρούμενη εντύπωση. Η αρχή της ουδετερότητας μπορεί να γίνει κατανοητή από την ιδέα ότι τα γεγονότα εμφανίζονται εντυπωσιακά μόνο όταν παρουσιάζονται χωρίς συναισθηματισμού. Απλά η χρήση ουδέτερης γλώσσας δεν εγγυάται ότι η γλώσσα θα ακούγεται ουδέτερη. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μπορείτε να συνθέσετε μια αυτοβιογραφία που βασίζεται μόνο σε επαληθεύσιμο υλικό που δεν είναι πρωτότυπη έρευνα, μπορεί ακόμη να μην είστε σε θέση να συνθέσετε με ένα εντελώς ουδέτερο τρόπο. Για παράδειγμα, μια αναγνωρισμένη αρχή ή εξέχουσα προσωπικότητα (ή ένας συγγραφέας που συνθέτει για λογαριασμό του ατόμου) θα μπορούσε να απαριθμήσει μια αντικειμενική σύνοψη δεδομένων που να δείχνει τέτοια πράγματα όπως ένα τεράστιος όγκος δημοσιευμένου υλικού κάποιου, ή το γεγονός ότι το έργο τους έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ή εκτελείται στο εξωτερικό. Αληθινές αξιώσεις που εκφράζουν απλώς ένα όγκο ή πεδίο μπορεί να παρουσιάσουν μια μη-ουδέτερη εντύπωση που συνήθως είναι αναγνωρίσιμη για τους παρατηρητές ως σκόπιμη αυτοεπιβεβαίωση, σε αντίθεση με συγκρατημένη δημοσιογραφία. Ομοίως, βαθιές βιογραφικές λεπτομέρειες, όπως στοιχεία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι σταδιοδρομίες μη-αξιοσημείωτων μελών της οικογένειας κάποιου, ή το γεγονός ότι κάποιος έχει διάσημους φίλους δεν μπορούν να γίνουν κατάλληλες μέχρι και κάποιος να έχει αποκτήσει σημαντική φήμη. Αποφύγετε να γράφετε το δικό σας εγκώμιο: ως επεσήμανε ο οικονομολόγος Τζων Μέυναρντ Κέυνς, «Μακροπρόθεσμα, είμαστε όλοι νεκροί».

Αν η Βικιπαίδεια έχει ήδη ένα λήμμα για εσάς[επεξεργασία κώδικα]

Είναι δύσκολο να γράψετε ουδέτερα και αντικειμενικά για τον εαυτό σας (βλέπε παραπάνω για τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις). Πρέπει γενικά να αφήσετε άλλους να κάνουν τη συγγραφή.

Η συνεισφορά υλικού ή το να κάνετε παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με το λήμμα στη σελίδα συζήτησής του θεωρείται αποδεκτή. Αφήστε ανεξάρτητους συντάκτες να γράψουν στο ίδιο το λήμμα ή να εγκρίνουν, αν θέλετε ακόμα να κάνετε οι ίδιοι τις αλλαγές. Μπορεί να βοηθήσει να προσελκύσετε την προσοχή στο αίτημα στη σελίδα συζήτησης σας αφήνοντας ένα σημείωμα στην Αγορά.

Σε πολύ ξεκάθαρες περιπτώσεις είναι επιτρεπτό να επεξεργαστείτε τις σελίδες που συνδέονται με τον εαυτό σας. Έτσι, μπορείτε να αναιρέσετε βανδαλισμούς, αλλά φυσικά πρέπει να είναι απλός, προφανής βανδαλισμός και όχι μια διαφωνία περιεχόμενου. Ομοίως, θα πρέπει να αισθάνεστε ελεύθεροι να αφαιρέσετε προφανή λανθασμένα δεδομένα σχετικά με τον εαυτό σας, όπως η οικογενειακή κατάσταση, ο τρέχον εργοδότης, ο τόπος γέννησης, και ούτω καθεξής, αν βρίσκονται εκεί χωρίς τεκμηρίωση. (Σημείωστε το στη σελίδα συζήτησης.) Εάν το γεγονός έχει διαφορετικές ερμηνείες, άλλοι θα το επεξεργαστούν.

Από τη στιγμή που η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια, θα πρέπει να είναι μια τριτογενής πηγή — δεν πρέπει να περιέχει «νέες» πληροφορίες ή θεωρίες (βλ. Βικιπαίδεια: Όχι πρωτότυπη έρευνα) και οι περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει υπάρχουν σε ελεγχόμενες τρίτες πηγές. Γεγονότα, αναϊστόρηση γεγονότων, και διευκρινίσεις που μπορεί να θέλετε να προστεθούν σε ένα λήμμα για τον εαυτό σας θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμα με αξιόπιστες πηγές.

Αν είστε τακτικός συντάκτης της Βικιπαίδειας, μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας στη σελίδα συζήτησης του λήμματος με τη σήμανση {{συνδεδεμένος χρήστης}}.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]