Βικιπαίδεια:Αγορά/Ελευθερία πανοράματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

( Σχέδιο επιστολής )
(Περίοδος συμπλήρωσης και διόρθωσης της επιστολής: Προτείνω 10 ημέρες από σήμερα 10 Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου 2013
--Focal Point 15:46, 10 Μαρτίου 2013 (UTC) )[απάντηση]


Προς τις Ελληνικές Αρχές:


Αξιότιμε πρωθυπουργέ, αξιότιμοι υπουργοί, αξιότιμοι βουλευτές,


Είμαστε εθελοντές που συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας, της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας και έχουμε διαπιστώσει ένα ζήτημα που προκαλείται από την ελληνική νομοθεσία.

Ο νόμος 2121/1993 (ΦΕΚ A 25/1993) για την πνευματική ιδιοκτησία, τα συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα, στο άρθρο 26 (Χρήση εικόνων για έργα σε δημόσιους χώρους), αναφέρει ότι επιτρέπεται χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή η «περιστασιακή» αναπαραγωγή και διάδοση με «μέσα μαζικής επικοινωνίας» εικόνων με έργα αρχιτεκτονικής, εικαστικών τεχνών, φωτογραφίας ή εφαρμοσμένων τεχνών, που βρίσκονται μονίμως σε δημόσιο χώρο.

Η διατύπωση για «περιστασιακή» αναπαραγωγή με «μέσα μαζικής επικοινωνίας» μας εμποδίζει να κάνουμε (μόνιμη) ανάρτηση στην Βικιπαίδεια φωτογραφιών από σύγχρονα έργα (είτε πρόκειται για κτίρια, είτε για μια προτομή) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι ότι από τη Βικιπαίδεια, αλλά και από όλες τις ξενόγλωσσες εκδόσεις της Βικιπαίδειας λείπουν φωτογραφίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα λήμματα και να διαφημίσουν τη χώρα. Πρόσφατο παράδειγμα, η φωτογραφία του μνημείου των Θερμοπυλών η οποία διαγράφηκε για να γίνει σεβαστός ο νόμος αυτός.

Ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία και να αλλάξετε το σημείο αυτό του νόμου, ώστε να αφαιρεθούν οι λέξεις «περιστασιακή» και «μέσα μαζικής επικοινωνίας» από το κείμενο του νόμου. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει η χώρα μας να ενταχθεί στις χώρες στις οποίες υπάρχει αυτό που ονομάζεται διεθνώς «ελευθερία πανοράματος», όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Αυστρία και αρκετές άλλες χώρες, στις οποίες υπάρχει νομοθετημένη η ελευθερία πανοράματος.

Είμαστε σίγουροι ότι το αίτημά μας θα κάνει μόνο καλό στην Ελλάδα γιατί θα μπορεί ο καθένας να προβάλει με νόμιμο τρόπο εικόνες με έργα αρχιτεκτονικής, εικαστικών τεχνών, φωτογραφίας ή εφαρμοσμένων τεχνών τα οποία βρίσκονται μονίμως σε δημόσιο χώρο και σκοπός τους είναι να τα βλέπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Ζητάμε να ενεργήσετε άμεσα ώστε να αλλάξει ο νόμος.


Με εκτίμηση, οι συντάκτες της ελληνικής Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων του ιδρύματος Wikimedia:


Οι υπογραφές που ακολουθούν αφορούν την έκδοση αυτή. Δεδομένου ότι το κείμενο υπόκειται σε αλλαγές, μόλις ολοκληρωθεί η συμπλήρωση και η διόρθωσης της επιστολής και εφόσον υπάρχει συμφωνία όσων υπογράφουν παρακάτω, παρακαλούνται οι υπογράφοντες να μετακινήσουν την υπογραφή τους πάνω από το παρόν κείμενο.

--Focal Point 15:46, 10 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]

--Ttzavarasσυζήτηση 19:01, 10 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]

--Montjoie-Saint-Denis !!! (συζήτηση) 19:15, 10 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]

-- ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 14:21, 18 Οκτωβρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

--Giorgos ab1234 10:45, 4 Ιουλίου 2015 (UTC)

--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 07:21, 1 Ιουλίου 2016 (UTC)[απάντηση]

--Fragagou (συζήτηση) 22:43, 21 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]

--SilentResident (συζήτηση) 01:59, 22 Νοεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

--C Messier 08:34, 22 Νοεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]